Invitatii Ziare.com Oana Badea: La Guvern se filmeaza! Episodul vacanta de Paste

Marti, 19 Februarie 2013, ora 10:34
4485 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: La Guvern se filmeaza! Episodul vacanta de Paste

Parca vad tabloul: sedinta de guvern, premierul coplesit de preocupare, oportunitati de imagine pentru jurnalisti, declaratia patrunsa de intelepciune. Nimic mai mult decat goana dupa imagine.

In octombrie 2012, doamnei ministru Ecaterina Andronescu i se atragea atentia ca modificarea structurii anului scolar si diminuarea cu o saptamana a vacantei de primavara creeaza dezechilibru intre perioadele de invatare si cele de vacanta si ii dezavantajeaza pe cei mai buni dintre elevi, participantii la olimpiadele nationale.

Structura initiala a anului scolar 2012/2013 propunea urmatorul model: 15 saptamani scoala - 3 saptamani vacanta - 12 saptamani scoala - 2 saptamani vacanta - 9 saptamani scoala - vacanta de vara. Traditia suprapunerii vacantei de primavara cu sarbatorile pascale a fost imposibil de realizat in 2013 din motive obiective, deci se impunea o rezolvare si pentru acest aspect. Nu voi fi ipocrita si voi recunoaste ca si aceasta structura a primit destule critici la momentul aprobarii sale.

Desi public s-a oferit o solutie pentru a indrepta situatia creata prin modificarea structurii anului scolar, Ecaterina Andronescu nu a luat nicio decizie. Pentru exactitate, redau justificarea precum si solutia inaintata ministrului Andronescu:

" (...) pana in acest moment nu este precizata modalitatea in care se va organiza sistemul de invatamant preuniversitar in perioada sarbatorilor pascale, acest an scolar avand particularitatea dispersiei in timp a datelor (exemplu: 5 mai si 31 martie). Argumentele solutiei propuse de noi sunt: cadrele didactice pot planifica parcurgerea materiei de la inceput in cunostinta de cauza; parintii, cunoscand din timp programul copiilor, il pot armoniza cu propriul program si nu in ultimul rand, sectorul turistic poate adapta si oferi celor interesati pachete de vacanta specifice perioadei.

In urma discutiilor purtate cu elevi, parinti si cadre didactice, solutia de principiu identificata de noi, pe care o inaintam ministerului si pe care credem ca ar trebui sa o adoptati in beneficiul tuturor, presupune acordarea, pe langa zilele libere existente deja in mod traditional (prima si a doua zi de Paste), a inca doua zile libere. Spre exemplu, perioada premergatoare zilei de 5 mai are conform ordinului dumneavoastra urmatoare structura: miercuri, 1 Mai - zi libera, joi si vineri zile de scoala. Noi propunem pentru zilele de 2 si 3 mai statutul de zile libere, in asa fel incat perioada cuprinsa intre 30 aprilie si 7 mai sa fie integral libera."

Citind recent ca Agentia Nationala a Agentiilor de Turism si Asociatia Litoral - Delta Dunarii au solicitat Guvernului Romaniei, premierului insusi, ca zilele de 2 si 3 mai sa fie zile libere la nivel national mi-am dat seama ca exista riscul ca sistemul de invatamant sa fie tratat la pachet desi are particularitatile sale. Totodata am inteles a nu stiu cata oara ca pentru unii decidenti argumentele financiare le bat la scor pe cele rationale. Fosnetul potentialilor bani starneste decizia!

Mai conteaza oare o amarata de vacanta in conformitate cu specificul domeniului educational, raportul efort/ efect in invatare sau egalitatea de tratament intre confesiuni? Nici vorba. Conteaza sa cream imaginea ca premierul insusi se lupta precum eroul din poveste spre a smulge din ghearele balaurului inca 2 zile libere. Asta da sarcina pentru un premier!

Actualul ministru poate indrepta lucrurile chiar de maine. Poate emite din motive intemeiate un simplu ordin pentru sistemul pe care vremelnic il pastoreste. Pentru un ordin de ministru ai nevoie de vointa si putinta. Zilele de 2 si 3 mai 2013 pot deveni libere, iar recuperarea acestora sa se poata face in mod intensiv sau cum se decide, in avans. Si asta pentru ca vacanta de primavara a fost facuta varza de doamna Andronescu si nu pentru ca turismului ii e mai bine.

Ministrul Pricopie mai are inca timp sa ofere tratament egal celor care sarbatoresc Pastele la finele lui martie. Cu siguranta propunerea ar obtine acordul sindicatelor, reprezentantilor parintilor si al elevilor fara prea mare efort. Ramane de vazut daca pentru ministrul Pricopie domeniul pe care il conduce conteaza prin specificul sau aparte. Punctual, nu exista decat doua variante: ori isi asuma un ordin, ori accepta solutia prin ricoseu.

Inteleg ca domnului ministru Pricopie nu-i place haosul. Foarte bine pentru inceput! Insa nu in a face declaratii consta provocarea, ci in a nu pastori haosul. Cateva ganduri ale dascalilor exprimate la momentul in care Ecaterina Andronescu a emis ordinul de modificare a structurii anului scolar ii vor fi de ajutor:

" S-a gandit cineva la copiii care in "saptamana altfel" merg la olimpiadele nationale? Dupa atata efort ii asteapta cinci zile de vacanta si-apoi doua luni si jumatate de scoala..."

" (...) o singura saptamana de vacanta?! (...) Apoi, un semestru care se intinde pe o perioada de peste 5 luni, aproape fara pauza - o saptamana de vacanta nu inseamna mare lucru, nici pentru profesori, nici pentru elevi - pare de necrezut!

" Structura a fost facuta la deruta "pe genunchi" vor veni precizari mult mai tarziu ...."

" Au facut atatea zile libere cu diferite ocazii nu prea importante si aceasta Sarbatoare de Paste nu merita?? Rusine...."

" M-am lamurit: fiecare ministru vrea sa "ramana in istorie" pentru ceva si, nu poate cu esenta, incearca cu aparenta."

" Si totusi, pana la urma, care e structura anului scolar 2012-2013, cu 35 sau 36 saptamani de scoala?!!"

Cateva detalii pentru lamurirea elementelor care determina structura anului scolar ar putea fi utile celor interesati. Trecerea de la trimestre la semestre s-a realizat in 1998. Si totusi, organizarea pe semestre avea inca, in 2011, mai putini sustinatori in sistem decat structura pe trimestre.

Discutia cu privire la prima si ultima zi de scoala ramane mereu in coada de peste. Pentru ca am trecut de la 6 la 5 zile de scoala pe saptamana si am dobandit 12 zile libere prin lege, multe cu efect in timpul saptamanii, pastrarea intervalului 15 septembrie -15 iunie nu mai este viabila. Am fi tara cu cele mai putine zile de scoala intre statele europene. Si ce daca, ar fi tentati sa spuna unii. Personal, nu as fi de acord cu acestia.

Pastrarea vacantelor de 2 si 3 saptamani presupune fie sa incepi mai repede in septembrie fie sa termini mai tarziu in iunie. Pentru evitarea caldurilor din iunie ar fi de preferat debutul anului scolar mai aproape de 1 septembrie. Asa cum stiti perioada 1-15 septembrie e insa mult apreciata de operatorii din turism. Un conflict de interese intre domenii. Poate ar trebui transat odata si odata.

Nu in ultimul rand ar trebui facuta clar demarcatia dintre vacante ca perioada de refacere si vacantele din perioada sarbatorilor religioase. De ce? Pentru ca sunt doua lucruri diferite iar situatia in care ele pot fi suprapuse este una fericita, dar nu intotdeauna realizabila.

Oana Badea a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei in guvernul Boc, dupa ce, anterior, a fost inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Alba.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Oana Badea vacanta Paste, #Oana Badea vacanta elevi , #vacanta elevi