Invitatii Ziare.com Oana Badea: Ministrul trebuie sa tina cont de parerea celor de la catedra

Luni, 17 Iunie 2013, ora 12:42
2711 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Ministrul trebuie sa tina cont de parerea celor de la catedra
Foto: Ziare.com

Odata lansata in dezbatere publica propunerea Ministerului Educatiei cu privire la structura anului scolar au aparut si criticile, iar cand ne intrebam care este cea mai potrivita structura a anului scolar in sistemul de invatamant romanesc observam foarte clar ca principalii actori ai sistemului nu au interiorizat nici dupa 15 ani organizarea pe semestre.

Solicitarile celor din sistem s-au concentrat in principal asupra urmatoarelor aspecte: renuntarea la vacanta din noiembrie, vacanta de iarna de 3 saptamani, eliminarea vacantei intersemestriale, suprapunerea pe cat posibil a vacantei de primavara cu sarbatorile pascale, finalizarea cursurilor pana in 15 iunie. Cu privire la Scoala Altfel, desi nu este complet acceptata, exista deja o masa critica de sustinatori care solicita migrarea acesteia din aprilie in luna iunie.

Daca ministerul ar tine cont de parerea celor de la catedra, anul scolar 2013-2014 ar trebui sa inceapa pe data de 16 septembrie si sa se finalizeze in 13 iunie. De asemenea, ar trebui sa se acorde vacanta de iarna intre 20 decembrie si 13 ianuarie, iar cea de primavara intre 11 si 28 aprilie. Saptamana Scoala Altfel ar trebui plasata in perioada 2-6 iunie sau lasata la latitudinea unitatilor de invatamant.

Ramane sa vedem in ce masura acest lucru va prinde contur. Totusi, pentru o buna informare, analiza modului in care ar trebui luata decizia merita facuta.

Dezbaterea, anterioara emiterii ordinului

Cei care ar fi tentati sa ma acuze de lipsa de transparenta in perioada in care aveam un rol in luarea acestei decizii le spun foarte deschis ca nu ar avea nici un temei. Le reamintesc faptul ca in 30 martie 2011, deci anterior emiterii ordinului, a avut loc o dezbatere publica in Parlamentul Romaniei, dezbatere la care au participat reprezentantii celor implicati.

La acel moment se cristalizasera opinii foarte clare din partea inspectoratelor scolare, sindicatelor, Consiliului National al Elevilor, reprezentantilor parintilor precum si a parlamentarilor prezenti.

In dezbatere, reprezentantul FSLI, Simion Hancescu, a sustinut ca varianta cu trimestre este mai buna, scoala ar trebui sa inceapa la 1 septembrie si sa se finalizeze la 15 iunie, iar vacanta de iarna ar trebui extinsa la 3-4 saptamani. Reprezentantul FEN, Florin Dobrescu, sustinea de asemenea debutul anului scolar la 1 septembrie si organizarea pe trimestre.

Consiliul National al Elevilor a prezentat o rezolutie din care rezulta in principal aceeasi optiune de a incepe anul scolar la 1 septembrie, vacanta de iarna de 3 saptamani, cea de primavara de 2 saptamani.

Ca atare structura anului scolar 2011- 2012 a avut aceste caracteristici: 3 perioade dedicate cursurilor in interiorul celor 2 semestre, vacanta de iarna de 3 saptamani, cea de primavara de 2 saptamani.

Astfel, in 2011 - anul in care am introdus saptamana "Scoala Altfel" - am avut urmatorul parcurs: 15 saptamani cursuri - 3 saptamani vacanta de iarna - 12 saptamani cursuri - 2 saptamani vacanta de primavara - 9 saptamani cursuri - 11 saptamani vacanta de vara.

Structura propusa pentru 2012-2013 a ramas fidela optiunilor si a propus 15 saptamani cursuri - 3 saptamani vacanta de iarna - 13 saptamani cursuri - 2 saptamani vacanta de primavara - 8 saptamani cursuri - 11 saptamani vacanta de vara.

Altfel spus: transparenta, stabilitate si predictibilitate. Propunerea ministerului pentru anul scolar 2013- 2014, publicata pe site-ul Ministerului Educatiei si lansata in dezbatere publica, elimina exact aceste aspecte atat de des invocate in discursul public: transparenta, stabilitate si predictibilitate.

Propunerea ministerului reduce vacanta de iarna la 2 saptamani, pe cea de primavara la 1 saptamana, reintroduce vacanta intersemestriala si nu lamureste din timp statutul zilei de 2 mai care cade vineri, stiut fiind faptul ca 1 Mai este zi libera.

Logic ar fi ca ministerul sa-si asume de la inceput ca aceasta zi va fi libera si sa dea voie ca recuperarea sa se realizeze mult mai lejer pana la momentul respectiv.

In Europa perioada dedicata cursurilor este in medie de 185 de zile

Practica europeana in materie este un element de care trebuie tinut cont in masura in care analiza releva caracteristici ale sistemelor de educatie in functie de geografia, clima si traditia locului.

Structura anului scolar reprezinta pretutindeni cea mai buna organizare pentru ca elevii sa parcurga cu succes programul de studiu si sa faca fata evaluarilor.

In Europa perioada dedicata cursurilor este in medie de 185 de zile. State precum Danemarca, Italia, Olanda au in jur de 200 de zile in timp ce in Bulgaria, Letonia sau Lituania, perioada de cursuri creste gradual in functie de varsta elevilor de la 155 de zile in primar si prescolar la 195 de zile in invatamantul secundar.

Oricum privim lucrurile, in majoritatea statelor, debutul cursurilor este stabilit intre 1-15 septembrie. Statele nordice incep scoala intre 1-31 august, statele care beneficiaza de ierni usoare intre 16-30 septembrie.

In general, saptamana de studiu are cinci zile, iar durata orelor de curs variaza intre 40 si 55 de minute, elemente foarte importante in economia acestui subiect.

"In Belgia, Irlanda, Spania, Italia, Cipru si Turcia, timpul anual de predare ramane acelasi pe tot parcursul invatamantului primar si invatamantului secundar inferior. Totusi, volumul de munca creste intre aceste doua niveluri.(...)

In sfarsit, in Republica Ceha, Estonia, Lituania, Olanda, Polonia, Suedia, Islanda si Norvegia, timpul total de predare pentru disciplinele obligatorii nu este stabilit pe fiecare an de scoala, ci mai degraba pe etape in cadrul unui nivel de invatamant sau, alternativ, pe toata perioada invatamantului primar si/sau secundar.

Acest lucru permite scolilor sa beneficieze de flexibilitate in alocarea numarului de ore pe fiecare an scolar, dupa cum cred de cuviinta", se arata in raportul Eurostat "Date cheie privind educatia in Europa 2012".

Ceea ce se remarca in Europa este insa tot mai multa autonomie scolara in repartizarea timpului de predare intre discipline. Se observa un proces continuu de crestere a rolului scolii, autoritatea centrala operand cu recomandari.

Romania nu trebuie sa copieze ceea ce nu i se potriveste, trebuie doar sa analizeze si sa utilizeze experienta statelor similare in fundamentarea propriei optiuni.

In niciun caz elevii nostri nu trebuie dezavantajati in competitia cunoasterii. Tocmai de aceea, pentru ca efectul sa fie unul benefic, solicitarile celor care observa reactia beneficiarului direct in procesul didactic, elevul, timp de 4-6 ore pe zi trebuie sa fie luate in considerare.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#structura anului 2013 2014, #Oana Badea structura an scolar, #structura an scolar dezbatere , #vacanta elevi