Cine minte si cine spune adevarul in scandalul DNA-SS, legat de dosarele Sebastian Ghita si Viorel Hrebenciuc

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 13:58
9505 citiri
Cine minte si cine spune adevarul in scandalul DNA-SS, legat de dosarele Sebastian Ghita si Viorel Hrebenciuc
Foto: Marina Ilie/ Mediafax/ Hepta.ro

Sefii Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), Adina Florea si Gheorghe Stan, si procurorul-sef al DNA se contrazic public cu privire la retragerea apelurilor in dosarele fostilor deputati PSD Sebastian Ghita si Viorel Hrebenciuc.

Numit marti in functia de judecator la CCR pentru un mandat de 9 ani, Gheorghe Stan incearca sa arunce o parte din responsabilitatea retragerii apelurilor catre seful DNA, Calin Nistor, care ar fi impartasit punctul de vedere al SIIJ si nu a formulat obiectiuni.

Procurorul anticoruptie neaga vehement aceste afirmatii.

In sprijinul lui Gheorghe Stan a sarit si Adina Florea, care invoca o discutie telefonica intre Gheorghe Stan si Calin Nistor, in care seful DNA ar fi subliniat ca nu se opune deciziei SIIJ de retragere a apelului, in cazul lui Sebastian Ghita.

Totul a pornit de la declaratia lui Gheorghe Stan, intr-un interviu pentru Mediafax:

"Referitor la cele doua dosare la care faceti referire, fara a comenta continutul acestora, pot sa va spun ca am avut discutii cu procurorul-sef DNA, care a impartasit punctul nostru de vedere cu privire la oportunitatea retragerii caii de atac.

Exista si o corespondenta scrisa in care am transmis Directiei Nationale Anticoruptie punctul nostru de vedere, rationament la care DNA nu a formulat obiectiuni".

Care este adevarul

Un fapt este cert, OUG 7/2019 promovata de Tudorel Toader permite SIIJ sa retraga apelurile in dosarele in care sunt judecati si magistrati.

Decizia de retragere a apelurilor a fost luata de SIIJ, fara a se studia dosarele aflate pe rolul completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Desi anchetele in aceste cazuri au fost realizate de DNA, iar apelurile fusesera declarate initial de DNA, niciun oficial al acestei institutii nu a iesit public sa protesteze la adresa retragerii apelului si sa sustina in continuare acuzatiile.

Ziare.com a analizat declaratiile publice, comunicatele de presa, documentele oficiale si faptele din aceste dosare.

Cazul Romsilva: DNA a aflat din presa

Dosarul Romsilva - Viorel Hrebenciuc: DNA a aflat din presa de faptul ca SIIJ a retras apelul.

"Despre retragerea apelului, conducerea DNA a aflat din presa," arata marti DNA, intr-un comunicat.

Cererea SIIJ de retragere a apelului a fost trimisa pe 10 mai, iar instanta a luat la cunostinta de acest lucru pe 13 mai.

Aspectul nu a fost negat de Adina Florea, care conduce in prezent aceasta structura, nici de Gheorghe Stan.

DNA spune ca prin modificarile recente facute la Legile Justitiei nu mai avea competenta de a intra in dosarele privind magistrati, inclusiv in cele aflate pe rolul instantelor de judecata.

Totusi, niciun oficial din cadrul DNA nu a iesit public sa sustina motivele de apel din acest caz si nici nu a luat atitudine impotriva retragerii apelului. Ancheta in acest caz fusese instrumentata de DNA.

Singur, procurorul de sedinta de la Parchetul General a incercat in 13 mai sa revoce retragerea apelului, dar procedura este inadmisibila in practica Inaltei Curti. Demersul lui a fost sprijinit, fara succes, de procurorul general.

Procurorul de sedinta a obtinut doar sesizarea CCR cu o exceptie care vizeaza articolul care stabileste dreptul SIIJ de a declara apel in dosarele in care sunt implicati magistrati.

Ancheta in dosarul Romsilva - Viorel Hrebenciuc viza retrocedari ilegale de padure in judetul Bacau, prejudiciul fiind estimat la echivalentul a 303.888.615 euro, reprezentand contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

Despre efectele retragerii apelului din acest caz: Efect pervers al trecerii lui Toader prin Justitie: Personajele celebre pe care le-a salvat SS in Dosarul Romsilva

Cazul Ghita: DNA a fost notificata

Dosarul Sebastian Ghita: DNA a fost notificata cu o zi inainte de retragerea apelului.

SIIJ a notificat DNA pe 12 iunie ca a doua zi, pe 13 iunie, urmeaza sa retraga apelul.

Retragerea a fost decisa dupa ce au fost analizate memoriile unor inculpati, decizia de achitare data in faza de fond a procesului si motivele de apel ale DNA. Procurorii SIIJ nu au analizat intregul dosar din acest caz.

Seful DNA, Calin Nistor, afirma ca a fost notificat de SIIJ abia pe 13 iunie.

Evident, notificarea nu inseamna ca DNA este de acord cu retragerea apelului.

Adina Florea sustine ca a asistat la discutia telefonica intre Gheorghe Stan si Calin Nistor, care a avut loc dupa ce SIIJ a transmis DNA adresa din 12 iunie. Seful DNA ar fi subliniat, in acea discutie telefonica, faptul ca nu se opune deciziei. Precizarile au fost facute pentru Mediafax.

Similar ca in cazul Romsilva, niciun oficial din cadrul DNA nu a iesit public sa sustina motivele de apel din acest caz si nici nu a luat atitudine impotriva retragerii apelului. Ancheta in acest caz fusese instrumentata de DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Gheorghe Stan CCR, #Gheorghe Stan PSD, #Gheorghe Stan Ghita, #Gheorghe STan Hrebenciuc, #Calin Nistor Ghita, #Calin Nistor Hrebenciuc, #Calin Nistor DNA, #Adina Florea Ghita, #Adina Florea Hrebenciuc , #DNA