DNA il acuza pe Ghita ca a cerut zeci de milioane de lei mita si a pacalit Banca Mondiala sa-i dea un credit de 10 milioane de euro

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 19:33
4045 citiri
DNA il acuza pe Ghita ca a cerut zeci de milioane de lei mita si a pacalit Banca Mondiala sa-i dea un credit de 10 milioane de euro
Foto: captura video Digi24 (Arhiva)

Fostul deputat Sebastian Ghita a cerut si primit de la reprezentantii unei firme peste 22,5 milioane de lei, promitand in schimb ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Ministerului Mediului in vederea atribuirii contractului care viza achizitia unui sistem informatic.

Informatia apare in referatul DNA Ploiesti cu propunerea de arestare preventiva a lui Ghita, a lui Cristian Anastasescu si a lui Bogdan Padiu.

Potrivit documentului, suma in cauza a fost primita de Ghita in mod indirect.

"In cursul anilor 2013 - 2014, Ghita Sebastian Aurelian, in mod direct, a pretins de la reprezentantii S.C. (...) S.A. Bucuresti si S.C. (...) S.R.L. Bucuresti si a primit de la acestia, in mod indirect (cu sprijinul reprezentantilor/angajatilor S.C. Teamnet International S.A., semnatari ai documentelor), suma de 22.516.573,41 lei prin folosirea unor proceduri de subcontractare si simularea unor relatii comerciale intre S.C. (...) S.R.L. Bucuresti si S.C. Teamnet International S.A. (...), promitand in schimb ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, in vederea atribuirii contractului nr. (...). 2014", arata procurorii.

De asemenea, DNA precizeaza ca Sebastian Ghita a cerut, in perioada 2007 - 2014, de la reprezentantii unei firme si a primit in mod indirect de la acestia suma de 22.872.321,21 lei (bani insusiti), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (bani folositi pentru cresterea artificiala a cifrei de afaceri a SC Asesoft International SA si SC Teamnet International SA, pentru aceasta din urma si in scopul determinarii reprezentantilor Bancii Mondiale sa achizitioneze actiuni la acest agent economic si sa-i acorde un credit in valoare de 10 milioane euro).

Sumele au fost obtinute cu sprijinul reprezentantilor/angajatilor unor societati, intre care SC Asesoft International SA si SC Teamnet International SA, spun procurorii.

In schimb, Ghita a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali si functionarilor publici din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, CNAS, Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Consiliului Judetean Tulcea si Consiliului Judetean Brasov.

Cristian Anastasescu, cumnatul lui Sebastian Ghita, si omul de afaceri Bogdan Padiu, retinuti de DNA Ploiesti intr-un nou dosar care il vizeaza pe fostul deputat, au fost plasati sub control judiciar de Tribunalul Prahova, decizia nefiind definitiva.

Totodata, pe 6 martie, instanta urmeaza sa decida asupra cererii privind emiterea unui mandat in lipsa pe numele fostului deputat Sebastian Ghita.

Citeste mai multe despre:

Procurorii mai sustin ca, incepand cu anul 2010, Ghita, Padiu si Anastasescu au initiat si constituit un grup infractional organizat, care a continuat sa-si desfasoare activitatea pana in 2014. Grupul infractional a fost initiat si condus de Ghita, iar ceilalti doi au avut atributii bine definite si repartizate pe membri in cadrul grupului, cu scopul de a obtine foloase materiale prin trafic de influenta si spalare de bani.

"Grupul a avut o structura ierarhica, iar in ceea ce priveste sarcinile membrilor, acestea erau urmatoarele: Ghita Sebastian Aurelian a fost acela care a initiat constituirea grupului infractional organizat si ulterior a avut rolul de a pretinde sume de bani reprezentantilor unor firme IT, in scopul facilitarii obtinerii de contracte finantate din fonduri publice si derularii in bune conditii a acestora; Padiu Bogdan, in calitate de reprezentant al SC Teamnet International SA si inculpatul Anastasescu Cristian, in calitate de reprezentant al SC Asesoft International SA, aveau rolul sa asigure primirea sumelor de bani pretinse de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian si sa le introduca intr-un circuit financiar, dandu-le o aparenta de legalitate, prin dispunerea si/sau semnarea unor documente justificative fictive", se arata in comunicatul DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ghita dosar DNA contract Mediu , #DNA
Comentarii