DNA: Sebastian Ghita a cumparat cu bani negri alegatori pentru Ponta in R.Moldova

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 12:20
9100 citiri
DNA: Sebastian Ghita a cumparat cu bani negri alegatori pentru Ponta in R.Moldova
Foto: Romania TV

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, miercuri, ca i s-au impus noi obligatii lui Sebastian Ghita, urmarit penal sub control judiciar in dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu.

Ghita este acuzat ca ar fi folosit bani negri in avantajul lui Ponta in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2014.

Potrivit DNA, Ghita nu are voie sa isi desfasoare activitatea in calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei, in exercitarea careia a savarsit fapta. De asemenea, Sebastian Ghita nu are voie sa paraseasca orasul Ploiesti fara incuviintarea prealabila a procurorului competent.

Aceste doua masuri se adauga celor anterioare, si anume ca: trebuie sa se prezinte la DNA Ploiesti ori de cate ori este chemat; sa informeze de indata DNA cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat; sa nu se apropie de persoanele mentionate in ordonanta procurorilor si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Din declaratia de avere a lui Sebastian Ghita au disparut 5,5 milioane de dolari

DNA mai informeaza ca masura controlului judiciar cu noile obligatii se aplica incepand de miercuri, 24 iunie 2015, pana la data de 14 august 2015.

Sebastian Ghita este acuzat de trafic de influenta; complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene; spalare de bani, in forma continuata; evaziune fiscala, in forma continuata; coruperea alegatorilor si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata, acestea adaugandu-se celei de sprijinire a unui grup infractional organizat.

"In perioada 2000 - 2015, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale.

Banii au fost 'spalati' printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si prezidentiale din anul 2014.

Tranzactiile financiare mentionate au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si TVA", anunta DNA.

Sebastian Ghita acuza DNA: Vor sa ne scoata din joc pe mine, pe Ponta, pe apropiatii lui

Totodata, procurorii sustin ca "in campania electorala pentru alegerile parlamentare din anul 2012, cand inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a candidat si a castigat un post in Camera Deputatilor, o parte din banii 'economisiti' in modalitatea aratata, in cuantum de 279.000 lei, au fost extrasi si folositi pentru achizitionarea de pe piata neagra de asa zise materiale electorale (de exemplu tigai), ce au fost utilizate pentru a determina un numar important de persoane sa il voteze. Pentru justificarea aparenta a cheltuielilor, au fost intocmite documente fictive prin intermediul societatilor controlate de acesta".

De asemenea, institutia transmite ca Sebastian Ghita a conceput, initiat si coordonat o "activitate de corupere a alegatorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidentiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale a fost in cuantum de 350.000 de euro".

A.G.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Sebastian Ghita bani Ponta, #Ghita bani campanie Ponta, #Ghita bani alegeri Ponta , #DNA