Reincep audierile in dosarele lui Ghita: Vlad Cosma spune ca fostul ministru PSD Cazanciuc stia din 2014 ce se intampla la DNA Ploiesti

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 04 Martie 2019, ora 12:20
6108 citiri
Reincep audierile in dosarele lui Ghita: Vlad Cosma spune ca fostul ministru PSD Cazanciuc stia din 2014 ce se intampla la DNA Ploiesti
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Fostul deputat PSD, Vlad Cosma, a fost audiat astazi ca martor in dosarul in care Sebastian Ghita este acuzat ca i-ar fi dat mita o casa fostului primar al orasului Ploiesti, Iulian Badescu, in schimbul finantarii echipei Asesoft.

Inalta Curte a decis achitarea lui Ghita si a lui Badescu in acest caz, dar procurorii DNA au declarat apel. Cazul este pe rolul completului de 5 judecatori din noiembrie 2017 si era aproape de pronuntare, cand a intervenit schimbarea de completuri decisa de CCR. Au urmat cateva luni pana s-a stabilit noul complet, iar astazi a fost audiat primul martor, Vlad Cosma.

Sebastian Ghita mai are un proces la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte, cel in care este judecat alaturi de fosti sefi de parchete si politie din Prahova. In prezent, fostul deputat PSD este fugit in Serbia, iar pe numele lui este emis un mandat de arestare in lipsa in dosarul "Asesoft-Teamnet".

Cine intra de la DNA

Procurorul DNA in acest caz este Marius Vartic, fost sef al Departamentului pentru lupta antifrauda (DLAF), cel care intra ca procuror de sedinta si in procesul Angajarilor fictive din Teleorman - Liviu Dragnea.

Marius Vartic a revenit la DNA in octombrie 2018, dupa ce Toni Grebla a fost pus sef la SGG, el fiind procurorul care l-a trimis in judecata.

Marius Vartic a abordat astazi o strategie inedita la audierea lui Vlad Cosma, a incercat sa arate ca fostul deputat PSD a declarat razboi deschis procurorilor DNA, care au realizat ancheta in acest caz - Lucian Onea si Giluela Deaconu - iar, pe de alta parte, e prieten cu Sebastian Ghita. Astfel declaratia fostului deputat ar fi subiectiva.

Nu si-a mentinut o parte din declaratii

De altfel, fostul deputat PSD Vlad Cosma a explicat ca nu-si mentine o serie de declaratii date la DNA, Parchetul Curtii de Apel (PCA) Ploiesti si Inalta Curte si i-a acuzat pe procurori ca l-ar fi intimidat.

"Declaratiile date la PCA Ploiesti, la procurorul Mircea Negulescu, si la DNA, la procurorii Giluela Deaconu si Lucian Onea, au fost date sub constrangere si nu corespund adevarului. La Inalta Curte, cand am fost audiat, in spatele camerei video (cand era audiat in calitate de martor cu identitate protejata - n.red.) era comisarul Gabriela Florea, care pe tot parcursul audierii mi-a suflat ce sa raspund si m-a influentat", povesteste Vlad Cosma.

"De ce nu a adus la cunostinta completului de 3 judecatori ca a fost constrans?", l-a intrebat procurorul DNA.

Vlad Cosma a recunoscut ca nu a spus nimic de presiunile de la audieri, insa sustine ca argument ca a fost supus la o astfel de atitudine ca a fotografiat-o pe Gabriela Florea.

Masura de autoprotectie?

Procurorul DNA a vrut sa afle mai multe detalii privind "constrangerile" la care ar fi fost supus Cosma, de cand au avut inceput si cand s-au terminat.

"Inregistrarile facute la urmarirea penala si cele doua fotografii erau facute ca o masura de autoprotectie vis-a-vis de aceasta constrangere despre care a relatat?", a fost o alta intrebare a procurorului Marius Vartic.

"Inregistrarile si fotografiile pe care le-am efectuat timp de doi ani au fost realizate, pentru ca, din punctul meu de vedere, legea era incalcata de cei trei procurori si ofiterul de politie.

Din punctul meu de vedere, modalitatea de obtinere a probelor in acest caz era ilegala", spune Cosma, fara a raspunde practic la intrebare.

Audienta la Cazanciuc

Fostul deputat PSD a explicat ca aceste lucruri au fost dezvaluite din propria sa initiativa in fata Inspectiei Judiciare, Parchetului General si in anul 2014, cand a fost in audienta la ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc (PSD).

"Cu domnul Ghita eram coleg la Parlament, ambii eram deputati, ne vedeam de doua ori pe saptamana. Fusesem colegi de liceu. Il cunosteam mult mai bine. Eram cu 4-5 ani mai mic decat Ghita. Participam la evenimente politice, il vizitam. Am fost la ziua lui de nastere si la alte evenimente institutionale", a mai explicat Cosma relatia cu fugarul Ghita.

Completul de 5 judecatori a stabilit urmatorul termen pe 1 aprilie, cand vor fi audiati cinci martori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proces Sebastan Ghita, #Sebastian ghita Vlad Cosma, #Cazanciuc Cosma, #Cazanciuc Ghita, #Sebastian Ghita DNA , #DNA