Sebastian Ghita si-a convins colegii sa-l scape cu un discurs in care a vorbit de frica UPDATE: Nu poate fi retinut sau arestat

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 14:42
5540 citiri
Sebastian Ghita si-a convins colegii sa-l scape cu un discurs in care a vorbit de frica UPDATE: Nu poate fi retinut sau arestat
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii au votat impotriva solicitarii DNA de incuviintare a retinerii pentru 24 de ore a lui Sebastian Ghita in noul dosar de coruptie care il vizeaza.

Cererea procurorilor a primit 167 de voturi "impotriva" si 121 de voturi "pentru".

UPDATE 15:12 - Deputatii au respins si cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive pentru Sebastian Ghita. Dintre cele 284 de voturi valabil exprimate, 107 au fost "pentru", 176 "contra", o abtinere "si un Nurofen, ca l-am gasit acolo", s-a anuntat dupa numararea voturilor.

Inainte de vot, Ghita a sustinut un discurs lung in Parlament, in care a vorbit despre frica tuturor de ceea ce el numeste abuzurile DNA.

Ghita, discurs halucinant in Parlament: Toti au dosare. Le e frica. Iohannis e in pragul demisiei, din cauza unui dosar al sotiei

El le-a cerut colegilor sa nu incuviinteze cererea DNA de retinere si arestare in noul dosar de coruptie care il vizeaza, sustinand ca masurile procurorilor sunt "o forma moderna de tortura".

"Ideea ca un parlamentar e deasupra legii e falsa, votul de astazi nu va insemna blocarea Justitiei, ci respingerea unei practici abuzive - arestarea inaintea judecarii. Care e scopul presiunii? (...) Instaurarea fricii prin hartuiri si folosirea arestarii ca instrument modern de tortura", a spus Ghita de la tribuna Parlamentului.

Marti, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz pozitiv pentru retinerea deputatului, insa pentru arestare nu a fost intrunit numarul necesar de voturi.

Sebastian Ghita, la mana colegilor juristi: Aviz pentru retinere, la un singur vot de arestare

Acuzatiile DNA

Sebastian Ghita este acuzat de dare de mita, folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii, santaj, cumparare de influenta si conducerea unui vehicul fara permis de conducere, intr-un dosar in care pana acum au fost aresatate patru persoane, printre care doi procurori si un sef de Politie.

Portretul de mafiot facut de DNA lui Sebastian Ghita: Control total in Prahova

DNA a aratat, intr-un comunicat de presa, ca deputatul a dobandit o putere "financiara si relationala" care i-a permis sa determine numirea si mentinerea unor persoane in functii importante in institutiile publice.

"Aceasta forta dobandita a fost folosita in mod efectiv de Sebastian Ghita ca moneda de schimb pentru cointeresarea unor functionari publici si angrenarea lor intr-un mecanism infractional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natura, ale deputatului", au sustinut procurorii DNA.

Ghita si-ar fi extins influenta in administratia locala din Prahova, pana la politisti sau procurori, anchetatorii aratand ca atunci cand deputatul vorbea despre o persoana controlata se referea la "omul meu".

DNA noteaza ca printre "oamenii lui Ghita" s-au numarat procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, Liviu Tudose, adjunctul acestuia Constantin Mihaila, Constatin Ispas, fost sef al DGA Prahova si Viorel Dosaru, care a fost secretar de stat in cadrul MAI, iar deputatul le-ar fi promis acestora sprijin politic pentru a promova in functii mai importante. Acum toti patru sunt arestati preventiv.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Sebastian Ghita vot retinere, #Sebastian Ghita DNA , #DNA