Sebastian Ghita, un fugar care n-a stiut sa fuga

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 22:30
16051 citiri
Sebastian Ghita, un fugar care n-a stiut sa fuga
Foto: Hepta.ro

Chel, purtand o barba rara si neagra, cu ochii inconjurati de cearcane adanci, cu o privire furioasa si disperata, in acelasi timp, asa apare Sebastian Ghita in fotografia realizata de politia din Belgrad si distribuita presei.

Poarta o camasa neagra si aduce, mai mult, cu un extremist sarb, luptator in razboiul croat de la inceputul anilor '90, decat cu un fost deputat in Parlamentul Romaniei, multimilionar, posesor al unei averi estimate la peste 100 de milioane de euro.

Sebastian Ghita a disparut in seara zilei de 19 decembrie, cu putin inainte sa-i expire imunitatea parlamentara, dupa ce a participat la o intalnire festiva dintre parlamentarii membri ai Comisiei de control a SRI si conducerea institutiei.

Fostul deputat PSD este cercetat in Romania in cinci dosare de coruptie, fiind urmarit pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Sebastian Ghita a avut relatii apropiate cu fosta conducere SRI, mai precis cu directorul George Maior si directorul-adjunct Florian Coldea.

Imbogatirea rapida, seria nesfarsita de licitatii castigate de firmele sale din contracte cu institutiile statului arata ca a fost un om de afaceri care s-a bucurat de un anumit tip de protectie.

Dar, dupa venirea lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni si schimbarea directorului SRI, Eduard Hellvig i-a luat locul lui George Maior care a ocupat functia de ambasador al Romaniei la Washington, steaua lui Sebastian Ghita a inceput sa apuna. Procurorii DNA din Prahova, orasul sau de resedinta fiind Ploiesti, au deschis mai multe dosare de urmarire penala pe numele sau.

Pe parcursul anului 2016, Sebastian Ghita a fost audiat de catre procurori, iar acesta a pornit o campanie de presa furibunda impotriva Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA, Florian Coldea, director-adjunct SRI, dar si impotriva procurorului Mircea Negulescu, DNA Prahova, prin postul de televiziune Romania TV al carui proprietar este.

In urma campaniei media coordonata de Sebastian Ghita, atat adjunctul SRI Florian Coldea cat si procurorul Mircea Negulescu au parasit institutiile pentru care lucrau. Laura Codruta Kovesi e singura care a supravietuit.

Un politician cu conexiuni in SRI ii pacaleste pe politisti, doar pe ei

"Daca aceasta inregistrare a mea a inceput sa ruleze inseamna ca lucrurile nu mai sunt bine deloc si inseamna ca niciun argument si nicio ratiune nu ma vor mai putea face sa tac", a spus Sebastian Ghita la inceputul unui serial de sapte marturii inregistrate inainte de disparitia sa si care au inceput sa fie difuzate pe Romania TV dupa ce a fugit din tara.

Cea mai importanta revelatie din seria de inregistrari realizata de Sebastian Ghita e relatia speciala pe care a avut-o cu conducerea SRI, petrecandu-si vacantele impreuna cu familiile celor doi sefi ai agentiei.

Sebastian Ghita a fost prins in Serbia dupa aproape patru luni de la disparitie.

De ce a scapat desi era urmarit de DOS (Directia Operatiuni Speciale) din Ministerul de Interne? De ce a durat atat de mult prinderea lui? Si de ce a fost retinut abia dupa zece zile de la momentul in care opinia publica a aflat, e adevarat ca din surse neoficiale, ca fugarul se ascunde la Belgrad?

Pentru a raspunde la aceste intrebari e nevoie de o intoarcere in timp. Ghita fuge in data de 19 decembrie, la opt zile dupa ce PSD castiga alegerile cu un scor mai mare decat se astepta chiar si Liviu Dragnea, presedintele partidului. Guvernul Ciolos e pe picior de plecare, iar in ministere se instaleaza starea de nesiguranta printre functionari, ingrijorati de viitorul lor ca de fiecare data cand se schimba regimul politic.

Sebastian Ghita era un fost deputat PSD si nu unul oarecare, deci fost fruntas al partidului care tocmai castigase alegerile, desi la momentul fugii nu mai era in PSD, plecase si se asociase cu Bogdan Diaconu in Partidul Romania Unita, o formatiune populista. A fost un apropiat al lui Victor Ponta si Liviu Dragnea in perioada in care acestia conduceau Guvernul Romaniei din posturile de premier si vicepremier.

Liviu Dragnea s-a bazat mult in campania electorala pe postul TV al lui Sebastian Ghita, deci acesta din urma era un pilon important in ce priveste strategia de comunicare si propaganda a PSD. Balbaielile celor din DOS, faptul ca ofiterii i-au dat un avans de o noapte fugarului, neavand confirmarea vizuala ca acesta s-a intors acasa, pazind o masina goala, sunt doar cateva din erorile facute in perioada de filaj a celor din Ministerul de Interne.

Foto: Hepta.ro - Laura Codruta Kovesi, procuror-sef DNA, a supravietuit atacurilor furibunde declansate de Seabastian Ghita in incercarea de a se salva

Aceste greseli au dus la reactia iritata a sefei DNA care, in data de 9 ianuarie, a declarat ca "in acest dosar noi am dispus masura controlului judiciar si am instituit obligatia de a nu parasi tara. Totodata, am dispus efectuarea unei supravegheri operative, pe care dumneavoastra stiti ca se numeste filaj, de catre Politia Romana. Toate aceste masuri trebuiau implementate si aduse la indeplinire de catre structurile Ministerului de Interne. Cred ca raspunsul in acest moment trebuie sa il dea Ministerul de Interne - cum a reusit sa scape de filaj, cum a reusit sa se ascunda", a spus Kovesi in fata reporterilor, iesind de la intalnirea cu Florin Iordache, ministrul Justitiei de atunci.

Ghita, o bomba cu ceas pentru orice agentie de informatii

Dar in acest moment sunt multe indicii ca Sebastian Ghita nu era urmarit numai de catre serviciul Ministerului de Interne. O persoana cercetata pentru coruptie care avusese relatii personale cu conducerea SRI reprezinta o bomba cu ceas pentru orice agentie, mai ales ca deputatul amenintase public in dese randuri ca va face dezvaluiri din culise, incercand "sa negocieze".

Aceste amenintari ale lui Sebastian Ghita pot sa fi condus la existenta unei alte echipe de filaj aflata pe urmele sale. In conformitate cu legea, SRI nu poate face retineri sau arestari, dar poate transfera informatii catre organele abilitate. Deci exista posibilitatea ca Ghita sa fi fost urmarit, dar in afara de politie, nimeni nu-l putea opri in mod legal sa paraseasca tara.

Aceasta teorie e confirmata si de faptul ca la jumatatea lunii martie, site-ul de stiri Hotnews publica un articol in care anunta, citand surse neoficiale, ca Sebastian Ghita se afla in Serbia. La acea vreme, atat Carmen Dan, ministrul de Interne, cat si primul ministru Sorin Grindeanu au negat validitatea informatiei, catalogand-o drept falsa.

Fostul deputat PSD a fost retinut in dimineata zilei de 14 aprilie "pe strada", in Belgrad, Serbia, conform unei declaratii facute de acelasi ministru de Interne, doamna Carmen Dan.

"Cred ca este doar o chestiune de timp pana cand Sebastian Ghita va fi prins. Cel putin noi, la DNA, verificam cateva informatii in acest sens. O sa vedem daca este plecat din tara sau nu, nu pot sa comentez acum ce variante avem. Ne bazam in primul rand pe politiile nationale ale 190 de state. Deci in acest moment, inculpatul Ghita Sebastian este dat in urmarire internationala pe teritoriul a 190 de state din lume.

Noi avem o colaborare institutionala - exista o retea internationala a birourilor anticoruptie din Europa, lucram si cu colegii de acolo. Noi si in acest moment avem cooperare cu mai multi colegi din alte tari in care incercam sa verificam anumite informatii, dar nu pot sa va spun unde", a declarat Laura Codruta Kovesi in data de 18 ianuarie. Sefa DNA a facut atunci un apel la SRI si SIE sa informeze procurorii anticoruptie daca descopera ascunzatoarea lui Ghita.

Foto: Hepta.ro - Carmen Dan, ministrul de Interne, a negat initial informatia ca Sebastian Ghita s-ar afla la Belgrad

In data de 23 martie, Dan Andronic, actionar al cotidianului Evenimentului zilei si consultant politic, este audiat la inspectoratul general al politiei in legatura cu o calatorie in Serbia si o suspiciune ca s-ar fi intalnit cu "urmaritul international" Sebastian Ghita.

Toate aceste evenimente si declaratii cred ca sugereaza ca au existat oficiali romani care au stiut tot timpul unde se afla Sebastian Ghita, iar acesta ori nu a scapat niciodata de filaj, ori a reusit sa scape doar pentru o perioada scurta de timp, fiind depistat imediat.

Perioada de patru luni de disparitie pare, mai degraba, una de disputa, in prima faza, apoi de negociere intre institutiile statului in ce priveste modalitatile de retinere, extradare si de comunicare cu opinia publica. Chiar si faptul ca retinerea s-a petrecut la debutul vacantei de Paste cred ca arata o anume planificare a evenimentului de catre autoritati pentru a nu inflama prea mult publicul.

Cele cinci reguli ale calatorului etern

In plus, Sebastian Ghita a fost usor de urmarit. Fratele sau tinea legatura cu el, iar din surse neoficiale, fosti angajati si rude au luat legatura cu el in mai multe randuri.

In cartea "Perpetual Traveler" (Calatorul etern), profesorul W.G. Hill descrie metodele prin care o persoana se poate ascunde de autoritati, fara a plati impozite, fara a fi inregistrata sau urmarita. E destul de greu chiar si pentru o persoana care nu a incalcat legea sa se sustraga de la orice forma de inregistrare oficiala, iar pentru un fugar e cu atat mai greu. Iata cele cinci principii enumerate in carte pentru a deveni invizibil:

1.Cel putin doua pasapoarte, cu cat mai multe, cu atat mai bine.

2.Locul in care castigi bani si cel in care locuiesti trebuie sa fie in tari diferite.

3.Domiciliul trebuie sa fie intr-un paradis fiscal cu acces la un sistem eficient de comunicatii.

4.Administrarea banilor, a proprietatilor si a actiunilor trebuie facuta folosind un computer "anonim" (cu un proxy protejat).

5.Acces la locuri in care sa-ti petreci timpul, dar sa poti trece neobservat - restaurante mari, cafenele populate, parcuri, gradini, plaje etc.

Sebastian Ghita a respectat doar primele doua principii din cele cinci enumerate de expert, iar el era un urmarit international, deci ascunzatoarea din Serbia a fost o decizie proasta, alegand un stat prea apropiat de Romania, dar unul care nu e in Uniunea Europeana, sperand, probabil, la o procedura de extradare cat mai dificila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sebastian Ghita retinut Belgrad, #Sebastian Ghita dosare penale , #retinut