Serbia, o destinatie aleasa cu grija de Sebastian Ghita. De ce?

Joi, 20 Aprilie 2017, ora 21:19
22413 citiri
Serbia, o destinatie aleasa cu grija de Sebastian Ghita. De ce?
Foto: Facebook/Adelin Petrisor

Sebastian Ghita a fost arestat in Serbia in noaptea de 13 spre 14 aprilie, dar va mai dura pana cand autoritatile romane vor reusi sa-l aduca in tara.

Multimilionarul roman a primit un mandat de arestare de 18 zile, perioada in care autoritatile romane trebuie sa trimita toate actele necesare extradarii.

Un judecator sarb va decide extradarea, decizie care poate fi contestata de catre ambele parti. In cazul in care autoritatile romane nu reusesc sa trimita toate documentele, termenul de 18 zile poate fi prelungit.

Sebastian Ghita, urmarit penal in mai multe dosare de coruptie, fiind acuzat de inselaciune, spalare de bani si trafic de influenta, a disparut in data de 19 decembrie de sub filajul realizat de DOS (Directia de Operatiuni Speciale) din Ministerul de Interne.

Dar fostul deputat PSD si proprietarul postului de televiziune Romania TV nu a ales Serbia intamplator. De ce spun asta?

Tara vecina nu este membra in Uniunea Europeana, Sebastian Ghita a infiintat firme la Belgrad si, in plus, la nivelul populatiei locale, dar si a autoritatilor exista un puternic sentiment anti NATO si anti Uniunea Europeana.

Acesta s-a format din cauza indelungatului razboi din deceniul 9 al secolului trecut, atunci cand Republica Federativa Iugoslavia s-a dezmembrat, iar capitala Serbiei, Belgradul, a fost bombardat de fortele NATO pentru actiunile criminale purtate de dictatorul Slobodan Milosovici si regimul sau impotriva minoritatii musulmane din Kosovo.

In data de 2 aprilie 2017, in Serbia, au avut loc alegeri prezidentiale. Prim-ministrul Aleksandar Vucic a castigat din primul tur, obtinand peste 50% dintre voturile alegatorilor.

Acesta face parte din categoria populistilor moderni, avand un discurs politic dual si neclar. Sustine atat continuarea negocierilor cu Uniunea Europeana, dar, in acelasi timp, e adeptul unei apropieri de Rusia lui Vladimir Putin.

In anul 2016, fostul premier al Serbiei, actualul presedinte, Aleksandar Vucic, a fost primit de Vladimir Putin, punand bazele unei relatii puternice intre cele doua state - Foto: Hepta.ro

"O mare majoritate a populatiei sarbe sustine continuarea drumului pentru integrarea Serbiei in Uniunea Europeana impreuna cu pastrarea legaturilor noastre traditionale cu Rusia si China", a declarat Aleksandar Vucic, in discursul tinut imediat dupa anuntarea rezultatelor.

"Ghita, pe langa legaturile lui cu serviciile secrete din Romania, afacerile pe care le-am documentat noi la RISE, contractele pe care le-a obtinut cu SRI, cu alte institutii ale statului, cred ca e important sa ne amintim si faptul ca Ghita este unul dintre putinii romani care are afaceri transfrontaliere. Adica este un om care si-a infiintat firme in mai multe tari din Balcani, de pilda in Serbia, unde a intrat in contact cu o seama de oameni, de la afaceristi locali, uneori foarte controversati.

Dansul a fost implicat si in baschet. Baschetul este o industrie care cel putin in Balcani este influentata de grupari de crima organizata foarte, foarte dure", a declarat jurnalistul Paul Radu de la RISE Project, o platforma online de investigatii, la intalnirea din 13 februarie 2017 organizata de Frontline Bucharest, un club de presa, fiind citat de Romania Curata.

Extradarea din Serbia, un procedeu dificil

Pentru jurnalistii care au scris si au urmarit afacerile fostului deputat PSD, Serbia era cea mai la indemana destinatie. Un om de afaceri cu o avere de peste o suta de milioane de euro, sustinut o perioada de catre conducerea SRI, se poate presupune ca si-a pregatit din timp disparitia.

In mai multe randuri, prin declaratii publice, acesta a amenintat cu dezvaluiri incomode pentru sefii celei mai mare agentii de informatii din Romania. Imediat dupa fuga lui, o serie de marturii filmate ale lui Sebastian Ghita au fost difuzate de postul Romania TV, in urma acestora, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, a demisionat.

Inca nu exista un raport oficial cu privire la pierderea de sub filajul DOS a fugarului Sebastian Ghita. Nu se poate spune in acest moment ca disparitia lui s-a facut cu complicitatea unor institutii de aplicare a legii sau persoane angajate ale acestora.

Faptul ca a fost localizat si retinut la Belgrad nu inseamna ca acesta va ajunge imediat in fata judecatorilor din Romania. Extradarea din Serbia poate fi o operatiune birocratica destul de complicata.

Tzvetan Vasiliev, un bancher bulgar acuzat de devalizarea unei banci locale, a fugit in Serbia. Autoritatile din Bulgaria, stat membru NATO si UE, incearca de trei ani sa obtina extradarea acestuia. Judecatorii din Belgrad s-au pronuntat de fiecare data impotriva trimiterii lui Vasiliev in tara natala pentru a fi cercetat si judecat de autoritatile de la Sofia.

Il va salva "Fratia slava" pe Sebastian Ghita?

Exista indicii ca Sebastian Ghita nu a ales intamplator destinatia fugii sale. Faptul ca era vizitat de fratele sau impreuna cu care se afla in momentul retinerii, faptul ca era vizitat de prieteni si parteneri de afaceri, vezi cazul consultantului politic Dan Andronic, audiat la inceputul anului pentru o calatorie in Serbia in care s-a presupus ca a intrat in legatura cu Sebastian Ghita, toate arata ca omul de afaceri se bazeaza mai mult pe protectia birocratica din Belgrad decat pe abilitatile sale de a se face nevazut.

Serbia e un stat in care Vladimir Putin are o puternica influenta si e folosit ca un avanpost in centrul Europei, de unde isi poate lansa campaniile razboiului hibrid dus impotriva NATO si UE.

In noiembrie 2016, 200 de soldati din fortele speciale din Rusia si Belarus au participat la un exercitiu militar de zece zile in Serbia. In acelasi timp, fortele NATO desfasurau un exercitiu in micuta Republica Muntenegru, stat care a cerut si a obtinut aderarea la NATO. Exercitiul rusesc s-a numit pompos "Fratia slava", scriu jurnalistii de la "The Time".

In luna octombrie, in data de 16 octombrie, autoritatile din Muntenegru au declarat ca au dejucat o lovitura de stat care avea ca scop schimbarea regimului politic pro occidental si stoparea aderarii Republicii Muntenegru la NATO.

Revista Time, citand surse oficiale, spune ca persoanele implicate in actiunea de forta asupra Guvernului din Muntenegru aveau legaturi cu Kremlinul, printre ei fiind si fosti militari si jandarmi sarbi.

Cred ca Sebastian Ghita a ales Serbia, un stat in care confruntarea dintre fortele ruse si interesele de securitate ale Uniunii Europene si NATO a atins cote maxime, sperand ca procedurile de extradare sa se amane la nesfirsit.

In perioada viitoare, va afla daca a ales bine sau nu. Acum, responsabilitatea aducerii fostului deputat PSD in fata judecatorilor se afla in sarcina autoritatilor de aplicare a legii din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sebastian Ghita extradare Serbia, #Sebastian Ghita fuga in Serbia, #Serbia Rusia Putin , #retinut