Inca un mandat de arestare in lipsa pentru Sebastian Ghita

Marti, 06 Iunie 2017, ora 18:20
2429 citiri
Inca un mandat de arestare in lipsa pentru Sebastian Ghita
Foto: Arhiva Hepta.ro

Magistratii instantei supreme au emis, marti, un nou mandat de arestare pentru omul de afaceri Sebastian Ghita, in dosarul privind vizita in Romania a fostului premier britanic Tony Blair, in care este urmarit penal si fostul prim-ministru Victor Ponta.

Decizia, luata de judecatoarea Aida Popa de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu este definitiva, dar este executorie.

Mandatul de arestare preventiva pentru 30 de zile a fost emis, la propunerea procurorilor DNA, pentru infractiunile de instigare la savarsirea infractiunii de folosire, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect si instigare la savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

Acesta este cel de-al treilea mandat de arestare emis in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita.

La ICCJ a avut loc, marti dimineata, o sedinta secreta de judecata pentru audierea lui Sebastian Ghita prin videoconferinta in dosarul Ponta-Blair. Legatura prin videoconferinta cu instanta din Belgrad a fost stabilita, insa Ghita a refuzat sa dea declaratii, au afirmat surse judiciare.

De asemenea, Sebastian Ghita ar fi urmat sa fie audiat, marti dupa-amiaza, prin videoconferinta, tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul in care este acuzat ca i-a dat o casa fostului primar din Ploiesti Iulian Badescu in schimbul finantarii echipei de baschet Asesoft Ploiesti, insa nici in acest dosar omul de afaceri nu a mai dat declaratii. Si in acest dosar procurorii DNA au cerut emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru Sebastian Ghita.

Ghita a fost audiat prin videoconferinta in dosarul Ponta-Blair si in 22 mai, cand sedinta secreta de la instanta suprema a durat peste doua ore. Atunci, avocatii din Serbia, unde se afla in prezent Sebastian Ghita, au sustinut ca abia au studiat dosarul fostului deputat si nu au avut timp sa isi pregateasca apararea.

In aceste conditii, magistratii au stabilit ca audierea omului de afaceri sa fie reluata in 6 iunie, pe motiv ca abia atunci va fi libera, la instanta din Belgrad, sala din care se poate intra in sistem de videoconferinta. Aceasta audiere era programata initial sa aiba loc in 17 mai, dar Ghita a refuzat atunci sa dea declaratii, invocand faptul ca nu este asistat in Serbia de catre avocatul ales de el.

In acest dosar, procurorii DNA acuza ca Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghita pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Omul de afaceri Sebastian Ghita - retinut la Belgrad in noaptea de 13 spre 14 aprilie si plasat apoi in arest preventiv - a fost eliberat in 26 mai, in baza unei decizii a Curtii Supreme din Serbia, dupa depunerea unei cautiuni de 200.000 de euro. Lui Ghita i-a fost retinut pasaportul si i s-a interzis sa paraseasca Belgradul.

Omul de afaceri asteapta o decizie privind cererea de extradare formulata de autoritatile romane. Cand a fost prins de autoritatile sarbe, Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau. In 19 mai, Ghita a fost fost audiat la Curtea Suprema din Belgrad ca urmare a cererii de extradare formulata de autoritatile romane, el aratand ca se opune extradarii si invocand persecutii politice. Avocatul sau a solicitat ca masura detentiei sa fie inlocuita cu arestul la domiciliu.

Pe numele lui Sebastian Ghita exista alte doua mandate de arestare in lipsa, el avand cinci dosare penale in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ghita mandat arestare, #Ghita mandat nou arestare, #Ghita Ponta Blair , #Serbia
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Va faceti de ras! Puteti da inca 100 mandate de arestare ca pe
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5