Marea manipulare securistica a penalilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 08:17
4343 citiri
Marea manipulare securistica a penalilor (Opinii)

"Securita" nationala a intrat intr-un nou puseu acut bine manipulat odata cu initiativa legislativa a lui Sebastian Ghita, care propune ca nimeni sa nu mai poata cumpara o cartela telefonica preplatita fara a prezenta un act de identitate. De asemenea, va exista posibilitatea monitorizarii in anumite conditii a comunicatiilor electronice.

Politicienii au sarit trei metri in sus, oripilati de faptul ca intimitatea poporului va fi violata de securistii cu casti pe urechi si nicio convorbire nu va mai fi sigura. Mai sa fie, ce nenorocire ne asteapta!

Cartelele pre-pay sunt o zona cu mare potential de pericol, pornind de la lucrurile, sa le zicem asa, minore, precum alertele false la 112 sau hartuirea sub deplin anonimat a unor persoane care sunt sunate la cele mai ciudate ore si injurate la telefon, in gluma sau amenintate, in serios, pana la faptul ca ele pot fi folosite in organizarea unor fapte foarte grave ca atentatele teroriste.

Nimeni nu zice ca nu vor putea fi gasite in continuare tertipuri pentru a obtine una sub anonimat, de exemplu cu un act de identitate fals sau furat. Poate va aparea chiar o piata neagra a acestor cartele, vor putea fi cumparate din alta tara, fara declararea identitatii, pentru a fi folosite in Romania, dar in mod cert se va reduce numarul utilizatorilor anonimi, ceea ce va reduce mizeriile si infractiunile comise cu ajutorul lor.

Sa ne intelegem. Interceptarile pentru convorbirile de pe astfel de cartele pot fi realizate tehnic si acum, doar ca nu poate fi emis mandat de ascultare decat pe numele unei persoane, nu pentru un numar de telefon.

Cine se teme insa de identificare, de asocierea numarului de telefon cu un nume, cu o identitate? Cine are ceva de ascuns, adica face ceva ilegal. Am mai spus-o, nu am nicio problema sa fiu interceptata pentru ca nimic din ceea ce fac nu este ilegal si nu cred ca discutiile mele private au vreo relevanta astfel incat sa se oboseasca cineva sa le asculte.

Dar daca as fi un politician care ia mita? Sau un om de afaceri care da mita? Daca as aranja concursuri, as vinde posturi, as intermedia contracte cu statul pe bani grei? Mi-ar mai fi totuna daca as fi ascultata sau as sari la atac? Si cum altfel sa atac decat manipuland obsesiile securistice ale poporului roman, in al carui trecut inca recent ascultarea telefonului a fost una dintre traume.

E drept ca in ultima vreme interceptarile telefonice au devenit piese cheie in dosarele penale. Si e ceva rau in asta? Ne pare rau ca au fost saltati penalii? Cui ii pare rau nu are decat sa spuna deschis lucrul acesta.

Dar stiti ce mi se pare mie foarte ciudat? Daca interceptarile facute de SRI au la baza un mandat de la judecator, exista foarte multe alte interceptari ilegale facute de baieti care se pricep, unii fosti ofiteri SRI, cu aparatura foarte bine dotata, la ordinul unor persoane particulare care apoi folosesc inregistrarile in tot felul de scopuri, de la santaj la spionarea concurentilor. De ele nu pare sa se teama nimeni, sunt OK, desi sunt absolut ilegale. La fel si cu e-mailurile care sunt oricum stocate pe servere la care si acum poate fi cumparat accesul ilegal.

Interceptarile facute de SRI sunt insa demonizate si temute pentru ca ele ajung in dosare penale si pentru multi inculpati fac diferenta dintre libertate si zeghe. Va aduceti aminte ce batalii au fost date pentru modificarea Constitutiei si a Codului de procedura penala astfel incat interceptarile sa fie facute numai cu voie de la interceptati.

Cat despre oamenii obisnuiti, sa nu se mai ascunda, nu-i cauta nimeni! Isi imagineaza cineva ca exista logistica necesara, de la oameni la aparatura, sa fie ascultate milioanele de convorbiri telefonice zilnice din Romania? Apelul acesta la marea spaima nationala, psihoza aceasta care se revarsa de pe ecrane isterizate, are un singur scop, apararea penalilor.

Interesant este insa ca si in chestiunea cartelelor preplatite, asistam la schimbarea radicala. Au mai existat proiecte ale fostei puteri pe aceasta tema, respinse insa de PSD pe cand era in Opozitie. Se pare ca Victor Ponta a suferit inca o iluminare, ceea ce e desigur bine, cu conditia ca eroarea sa fie asumata.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#cartele prepay buletin, #PRISM Sebastian Ghita interceptari , #stiri Sebastian Ghita