Sebastian Ghita incearca marea cu degetul (Opinii)

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 12:00
4557 citiri
Sebastian Ghita incearca marea cu degetul (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei (Arhiva)

Agent acoperit al serviciilor secrete (romanesti) ori nu, deputatul Sebastian Ghita si-a facut numarul cu foarte mare acuratete: a luat apararea serviciilor de informatii ca si cum ar fi membru al acestora.

El a sarit la gatul "fosilelor comunistoide" Sorin Rosca Stanescu, Dan Voiculescu, Virgil Magureanu, Catalin Harnagea..., toti fie consilieri, fie sustinatori ai presedintelui Senatului Crin Antonescu.

Motivul? Primii doi "ataca in emisiuni platite eforturile Romaniei in domeniul exploatarii gazelor de sist si acuza... SRI si SIE", aflate in slujba patriei.

O lovitura cu spioni

Mai intai o constatare: daca SG ar fi fost agent acoperit, prin gestul sau s-ar fi deconspirat si n-ar mai fi putut servi presupusa cauza politica, nici n-ar mai fi putut indeplini ulterior vreo misiune. Nici interpretarea ca ar exista o comanda a lui Victor Ponta ori a altor varfuri din PSD impotriva lui Crin Antonescu si a PNL nu poate fi sustinuta. Si iata de ce.

Sebastian Ghita a dat dovada pana acum de destula inteligenta politica si multa abilitate in domeniul business-ului si al imaginii publice, iar faptul ca a intrat in Parlament pe listele USL vrea sa arate ca il intereseaza o cariera politica serioasa.

Or nu poti sa incepi o astfel de cariera prin gesturi sinucigase. Cu atat mai mult cu cat cariera s-ar sfarsi la prima adiere electorala.

Din nou KGB?

Mai degraba e vorba de o lovitura mediatica tipic damboviteana care tinteste indirect, dar cu mare indemanare in Gazprom, partenerul miliardarului Ioan Niculae, si in Socrate Kokkalis, presedinte al companiei Intracom, partenerul lui Voiculescu, dar agent STASSI-KGB (conform Ziarul). Asadar, filiera rusa.

Atat Ioan Niculae - Gazprom, cat si Socrate Kokkalis - Intracom fiind pomeniti de Ghita in discursul sau acuzator.

Fireste, ca sa fie credibil un astfel de demers, se pot sacrifica formal relatii intre diversi parteneri de coalitie, se poate lovi intr-un lider, numai ca asupra lui Antonescu nu e zi sa nu apara puneri la cale dintre cele mai mizerabile. Asa ca a capatat imunitate, iar una in plus nici nu mai conteaza.

Insa reusita acestui demers nu aduce cine stie ce avantaje comanditarilor sau lui SG personal decat in masura in care prin pomenirea numelor provoaca pierderi economice respectivelor firme, caci spionii ar fi fost trecuti pe linie moarta cu mult inainte de atacul in presa.

PR si advertising

De aceea, cred ca miza atacului si a spionitei e prea mica pentru atata tevatura. Mai degraba, e vorba de o actiune energica, inteligenta de PR si advertising: postul Romania TV ajunsese sa controleze o anume nisa din spatiul public, iar posibilitati de crestere nu prea mai existau in conditiile in care concurenta nu ceda un centimetru.

Iar regula de fier in aceasta situatie este sa gasesti o strategie prin care sa atragi clientii celorlalte televiziuni. Iar pentru aceasta formula clasica este sa vorbesti "pe limba" lor, sa le oferi exact ceea ce ei vor sa vada si sa auda. Actiuni de credibilizare si manipulare putand interveni mai tarziu.

In asta a constat maiestria loviturii: RTV a capatat un nou suflu, care, daca va fi bine intretinut, va putea fi folosit cu succes in viitoarele campanii electorale si de marketing.

Ca lovitura a abatut si atentia de la adevarata tinta, acesta e meritul lui Sebastian Ghita, nu si al celor ce s-au grabit, ca de obicei, sa vada in demersul sau sfarsitul USL si doborarea mult asteptata a candidatului acesteia la viitoarele alegeri prezidentiale.

Inca un film prost

Ca intr-o telenovela de prost gust, mai toti comentatorii se asteptau la ruptura imediata si definitiva intre cei doi copresedinti ai Uniunii, Antonescu si Ponta, eventual la spargerea majoritatii parlamentare de peste 70% si, in sfarsit, sa ajunga din nou "la butoane" PDL si ungurenii lui MRU printr-o alianta fie cu social democratii, fie cu liberalii.

Mai ramane de explicat amenintarea cu "banii si conturile lor din Cipru, care vor fi publicate de autoritati europene de lupta anti-evaziune si anti-frauda".

Ea pare a unui ageamiu, caci a da publicitatii nu inseamna si a confisca. Probabil e o prevenire a cititorilor ca RTV va scoate indata informatii despre marimea conturilor off-shore si dimensiunea furaciunilor postdecembriste ale unor miliardari romani de carton. Or filmul acesta a mai rulat.

De aceea, cred ca SG deocamdata incearca marea cu degetul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Sebastian Ghita atac Crin Antonescu Voiculescu, #Ghita atac Antonescu, #Ghita atac Voiculescu , #stiri Sebastian Ghita