Vladescu: Intre visele romanilor si realitate este o diferenta foarte mare

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 19:21
6197 citiri
Vladescu: Intre visele romanilor si realitate este o diferenta foarte mare
Foto: Realitatea TV

Sebastian Vladescu, fost ministru de Finante, a spus joi ca "intre visele romanilor si realitatea este o diferenta foarte mare" si a precizat ca, in 2012, cresterile de salarii pentru bugetari si pensii sunt "excluse" fara crestere economica.

Sebastian Vladescu a discutat, la Realitatea Tv, despre discutiile Guvernului cu FMI pe tema bugetului pentru anul 2012.

"85% dintre romani au senzatia pe care le-o creaza ce se intampla in tara, ori intre visele romanilor si realitate exista o diferenta foarte mare. De ce romanii au ajuns sa viseze atat de mult, fara sa li se spuna ca visele lor sunt excesive, e o alta problema", a spus Sebastian Vladescu.

Acesta a precizat ca eventuale cresteri de salarii pentru bugetari sau indexarea pensiilor "sunt excluse", daca nu va exista crestere economica, in prima jumatate a anului.

"A spune care este cresterea economica in Romania, Europa, SUA sau China, o prognoza care sa nu fie in pericol de a fi schimbata in trei luni, este foarte greu. Daca va exista crestere economica, atunci va exista o resursa suplimentara care sa fie distribuita", a spus fostul ministru.

Acesta a adaugat insa ca, daca ar avea de ales intre a creste salariile si pensiile si a dezvolta infrastructura prin fonduri europene, ar alege a doua varianta.

"Intre a da bani pentru indexarea pensiilor si a salariilor si implementarea proiectelor de infrastructura cu fonduri europene, eu as aloca bani pentru infrastructura, pentru ca alocand bani pentru consum nu as avea niciun efect de multiplicare in viitor", a spus Vladescu.

Sebastian Vladescu a spus ca, in opinia sa, ajustarile suplimentare ale deficitului bugetar pentru Romania ar putea fi riscante pentru cresterea economica.

"Cred ca nivelul de ajustare a deficitului facut in ultimii 2 ani este suficient si ca ajustari suplimentare devin mai mult decat contraproductive in aceasta zona, chiar si deficitul de 3% este un deficit restrictiv pentru Romania cu riscuri vis a vis de crestere", a declarat Sebastian Vladescu.

Fostul ministru a precizat insa ca nu vede imprumutul contractat de Romania de la Fondul Monetar International "ca pe chinga care ne strange", ci ca pe un "balon cu oxigen absolut necesar". Acesta a adaugat ca Romania nu va avea probleme de finantare in urmatoarea perioada, deoare ce are fonduri de rezerva.

"Exista aceste umbrele fonduri de rezerva care pot fi utilizatre in situatie de criza: in Trezorerie exista bani, in Banca Nationala exista bani si avem suplimentar si acordul cu FMI. Intre 3 si 12 luni, Romania nu are probleme de finantare, isi va putea plati salariile si pensiile", a spus Vladescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#sebastian vladescu, #Vladescu deficit restrictiv, #Vladescu deficit crestere economica , #guvern