Vladescu: Avem bani de pensii si salarii, nu vom introduce impozite noi

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 14:01
6705 citiri
Vladescu: Avem bani de pensii si salarii, nu vom introduce impozite noi

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat joi, la iesirea de la audierile din Parlament privind bugetul ministerului, ca in 2010 in Romania nu va fi introdus niciun impozit nou.

Declaratia survine in contextul in care ministrul declarase ca impozitarea averilor mari poate fi o solutie la care parlamentarii sa se poata gandi atunci cand vor adopta un sistem de impozitare adecvat nevoilor Romaniei.

Vladescu sustine ca atat timp cat in Romania nu s-a facut inca o definire clara a notiunii de "avere mare", acest impozit nu poate fi pentru moment introdus.

"Ideea impozitarii averilor mari a fost vehiculata si poate fi cuprinsa in acel proiect pe care vi l-am propus. Impozit pentru cei care au de la 2-3 masini in sus, de la 2-3 locuinte in sus, un sistem de impozitare progresiva", le-a spus Vladescu membrilor comisiei pentru buget-finante din Parlament.

Ministrul a mai spus in timpul audierilor ca ar dori sa impoziteze agricultura ca sa devina performanta.

"Doar 2% din venituri vin din agricultura. Vreau ca agricultura sa devina performanta si sa fie impozitata ca sa creasca veniturile la buget. Vreau ca taranul roman sa dispara in forma actuala, vreau ca taranul roman sa devina fermier", a spus ministrul.

Ministrul si-ar dori ca impozitul pe terenul agricol sa se calculeze in functie de valoarea terenului si printr-o colectare mai eficienta a impozitelor pentru produsele si munca din acest sector.

"Impozitul pe terenul agricol exista, dar trebuie colectat si stabilit, astfel incat sa tina cont de valoarea terenului, sa determine coagularea. Este necesara impunerea platii impozitului odata cu renta viagera", a spus Vadescu.

El a adaugat ca nu intentioneaza sa introduca un impozit nou, insa "avem terenuri mici, necoagulate, produse agricole care circula in afara sistemului, neinregistrate si muncitori neinregistrati".

De altfel, in cadrul audierilor Vladescu a explicat ca, desi Romania tinteste la un buget care sa fie proportional cu cel al altor state europene, sistemul de taxe si impozite din tara noastra este inca unul deficitar.

"Am iesit dintr-un an 2009 extrem de dificil, cu o scadere abrupta a economiei, de la o crestere economica in 2008, la o rasturnare de situatie cu o restrangere a PIB extrem de delicata in 2009.

Noi avem un sistem de asigurari sociale desenat dupa modelul european, dar sistemul de taxe si impozite este departe de cel european, din punct de vedere al ratelor de taxare si al veniturile bugetare. Acest sistem fiscal, care nu e cel mai solid, se aplica unei economii slabe, care a inceput sa se reformeze, dar care e departe de media europeana", a explicat Vladescu in adrul comisiei reunite de buget-finante a Parlamentului.

Vladescu a explicat totdata ca actuala forma a proiectului de buget pe 2010 prevede scaderea numarului de posturi in sistemul bugetar cu circa 100.000, ceea ce pune in pericol sistemul bugetar si salariile angajatilor din acest sistem.

"Este vorba de scaderea numarului de posturi cu circa 100.000", a spus Vladescu, intrebat cati bugetari ar uma sa plece din sistem, potrivit proiectului de buget aprobat de guvern pentru 2010.

Bugetul ajunge pentru plata pensiilor si salariilor

Ministrul sustine totodata ca bugetul tarii noastre pentru acest an este unul conceput astfel incat Romania sa poata face fata provacarilor economice.

"Bugetul este mai bun decat incearca unii sa sugereze. In ciuda faptului ca avem foarte multe restrictii si ca bugetul Romaniei este un buget impus, pentru ca sunt mai multe limitari, in cazul in care acest buget va fi adoptat, vom reusi sa depasim cu bine anul 2010.

Vom reusi, de asemenea, sa mentinem stabilitatea macroeconomica ce este esentiala, la fel ca si stabilitatea sociala", sustine Vladescu, care asigura ca dupa modul in care a fost conceput bugetul, nu vor exista probleme ale acordarii pensiilor si salariilor.

Ministrul Finantelor considera ca, daca veniturile noastre ar fi mai mari macar cu 5% din PIB, atunci cerintele Ministerelor privind cresterile bugetare ar fi realizabile.

"Avem un buget care nemultumeste, venituri de 30% din PIB si 1,7% din fonduri nerambursabile, dar si un deficit de 5,9%. Suntem sub media europeana de venituri de 38-38,5%. Daca am avea 35% din venituri bugerate, procentele care lipsesc la educatie, sanatate si infrastructura ar fi usor de distribuit.

Insa acest 5% nu il putem corecta pentru ca nu avem un sistem de taxe si impozite pe care sa il corectam", a completat ministrul.

Vladescu sustine ca este constient ca in spatele fiecarui amendament exista nevoi economice reale, insa in acest moment tara noastra nu poate face fata acesor nevoi.

"Am prognozat o crestere economica de mai mult de 1% si, in ciuda acestui optimism vizavi de cresterea economica, in spatele fiecarui amendament exista o nevoie reala a unui cetatean, a unei comunitati locale. Din pacate, pentru aceste nevoi suplimentare, rezerva de care dispunem este extrem de limitata", a adaugat Vladescu.

Bugetul pe 2010 asigura obligatiile internationale ale Romaniei

Ministrul Finantelor a explicat comisiei ca proiectul de buget pe 2010 asigura obligatiiile internationale ale Romaniei.

"Acoperim cota de participare la bugetul UE, acoperim cofinantarea la proiectele sustinute de UE, acoperim cat de mult putem din nevoia de functionare reala, scoli incalzite, birouri spatioase. Din pacate risipim insa foarte mult", a mai spus ministrul.

Vladescu sustine ca cea mai mare slabiciune a bugetului este faptul ca cifra de investitii este de 4% din PIB, adica mai mica decat deficitul tarii noastre.

"Resursa interna este de 4% din PIB pentru investititii. Este o cifra foarte mica pentru o tara ca a noastra. Asta e cea mai mare slabiciune a bugetului Romaniei. Daca ne uitam foarte atent, cifra e mai mica decat deficitul bugetar. Ca sa investim ar trebui sa marim deficitul bugetar.

Daca am investi dupa cum vrea fiecare bugetar, deficitul ar sari de 10%. Ar fi un deficit cu care Romania nu poate sa traiasca, in conditiile europene. Banii pe care vrem sa ii cheltuim nu exista", a conchis Vladescu.

Ajutorul de inmormantare, o masura populista?

In timpul audierilor, deputatul PSD Catalin Nechifor l-a intrebat, joi, pe ministrul de Finante daca majorarea ajutorului de inmormantare nu e o masura populista in conditiile in care opozitia e acuzata de discursuri populiste.

Potrivit Mediafax, Sebastian Vladescu a spus ca acest subiect reprezinta o chestiune trista, despre care crede ca nu e bine sa se discute in contextul respectiv.

"Ajutorul de inmormantare e trist, nu stiu daca si populist. E cert un moment trist si nu cred ca e bine sa discutam de el", a spus Vlasescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sebastian vladescu, #taxe noi, #impozit nou, #impozit avere , #impozite