Sebastian Vladescu: La o scadere economica de 2%, crestem taxele

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 10:44
2483 citiri
Sebastian Vladescu: La o scadere economica de 2%, crestem taxele

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a dezvaluit joi seara cateva elemente din mecanismele ce vor guverna politica fiscala a guvernului in urmatoarea perioada, in cazul in care motiunea de cenzura initiata de PSD nu va trece.

Cea mai importanta afirmatie a lui Vladescu, facuta intr-o editie speciala la The Money Channel, este legata scenariile privind marirea fiscalitatii:

"In cazul in care recesiunea economica din Romania ramane asa cum este astazi, la 0%, poate -1%, nu va fi nevoie sa luam masuri suplimentare, chiar daca vor fi probleme, facem ajustari, taiem cheltuielile. Daca vom avea o recesiune de -2%, -3%, -4%, discutam deja de un alt scenariu. Dupa parerea noastra, la anul, va fi tot 0%, sau o usoara crestere economica."

Vladescu: Nu vrem sa omoram oameni

Desigur, este greu de facut predictii asupra evolutiei principalilor indicatori macroeconomici ai Romaniei, in conditiile in care al doilea val al crizei a lovit Europa. Cel mai elocvent exemplu este Grecia, dar nici Spania si alte tari, mai ales din flancul sudic si estic al Uniunii Europene nu se simt prea bine.

Pe acest fond, au venit predictiile destul de roze facute pentru Romania de catre Banca Mondiala, care vede in acest an o scadere a PIB cu 0,5%, dar o crestere de 3,6% in 2011 si de 4,4% in 2012.

Vladescu a afirmat ca, pentru prima data in viata, spera sa mai fie in functie si saptamana viitoare, dupa votarea motiunii de cenzura.

"E prima data in viata mea cand, fiind intr-o functie, spun ca sper sa fiu si saptamana viitoare. si nu de dragul meu", a spus Vladescu.

El a precizat ca, daca legea de scadere a salariilor bugetarilor si a pensiilor va fi declarata neconstitutionala, nu-si va da demisia, ci va cauta alte solutii de reducere a deficitului bugetar.

"Nimeni nu e de neinlocuit iar eu sunt foarte usor de inlocuit, pentru ca nu sunt om politic. Nu imi voi da demisia chiar daca Curtea Constitutionala va declara aceste legi neconstitutionale si voi sta sa caut solutii. Putem analiza scenariile, ele pot fi desenate in orice moment, pana cand lucrurile se pot face calm si linistit, nu-mi voi da demisia", a mai spus Vladescu.

Ministrul Finantelor Publice a adaugat ca, pe langa scaderea de salarii si pensii, Guvernul are in plan si masuri de relansare a economiei, printre care o schema de garantare pentru absorbtia fondurilor comunitare, revizuirea sistemului de ajutor de stat si posibilitatea de a permite garantarea creditelor luate pentru dezvoltarea proiectelor de fonduri structurale, acte normative care vor fi anuntate saptamana viitoare.

Poate ca hotararea lui Vladescu de a isi duce cauza in care crede pana la capat poate fi de admirat, insa prezenta sa in angrenajul unui guvern incoerent din punct de vedere economic nu da nicio garantie asupra capacitatii sale de a isi materializa planul.

In ceea ce priveste eventuale masuri de relansare a economiei, mai intai ar trebui abrogate masurile aberante care au dus la sugrumarea economiei private, principalul contributor la formarea veniturilor pentru bugetul statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Vladescu majorare taxe, #scadere economica Romania, #criza economica Romania , #ministru Finante