Vladescu: In 2011 unii isi vor primi inapoi o parte din salarii si pensii

Joi, 27 Mai 2010, ora 14:36
5895 citiri
Vladescu: In 2011 unii isi vor primi inapoi o parte din salarii si pensii
Foto: Antena3

Ministrul de Finante Sebastian Vladescu se declara convins ca masurile adoptate de Guvern sunt "absolut necesare pentru cetatenii Romaniei" in conditiile in care evolutiile economice din Europa arata ca "peste doua luni s-ar putea sa fie mai rau decat in prezent" si afirma ca unii dintre cei carora acum li se taie salariul sau pensia si-ar putea primi de la 1 ianuarie o parte din bani inapoi.

"Sunt absolut convins ca ceea ce facem este absolut necesar pentru cetatenii Romaniei", a declarat Sebastian Vladescu la Antena 3, precizand ca in 2007, atunci "cand cu mare entuziasm s-a dat legea pensiilor" el a plecat din Guvern, anticipand ca acestea sunt nesustenabile.

"Aceasta criza economica care a inceput in 2007, a inceput sa ne afecteze in 2008 si ne-a afectat puternic in 2009. E o criza mult mai mare decat si-a imaginat oricine", a mai spus Vladescu precizand ca, dupa ce s-a vorbit de o criza in 'V' sau 'W', ultima varianta sustinuta de specialistii in economie este "un U cu o baza extrem de lunga".

Cifrele arata ca e posibil ca in doua luni sa fie mai rau

"Nu putem estima relansarea economica, nu o estimeaza nimeni in acest moment, exista doar sperante, dorinte de mai bine", a declarat ministrul de Finante, intrebat fiind ce previziuni face pentru 2011.

"Astazi nu avem cifre care sa ne arate ca peste doua luni va fi mai bine, ci ca peste doua luni va fi mai rau, pentru ca informatiile despre evolutiile economice in regiunea Europei nu sunt generatoare de optimism", a mai spus ministrul de Finante, dand drept exemplu impactul pe care evolutia economiei Italiei il poate avea asupra Romaniei, in conditiile in care aceasta tara este unul dintre partenerii nostri economici principali.

"Criza globala nu poate fi in acest moment evaluata, nimeni nu poate sa spuna daca ne oprim sau mai coboram si mai mult, exista riscuri identificate printre care datoria resurselor, criza increderii, criza sistemelor financiare, a bancilor de investiitii. Ele sunt crize potentiale, oricand pot sa se amplifice", a explicat Vladescu, precizand insa ca daca resursele disponibile vor permite, peste cateva luni s-ar putea suplimenta banii pentru populatie si reveni la o situatie mai buna a salariilor si pensiilor.

Cine si cat va primi inapoi?

Ministrul de Finante a respins unele dintre solutiile vehiculate de sindicate sau politicieni. "Putem sa taiem bani de la 10 mii de oameni, 30 de mii de oameni sau de la clientela politica, Dar toata cheltuiala de capital, bunuri si servicii, inclusiv sectorul sanitar, este in jur de 10% din PIB. Chiar daca am taia acesti bani, ceea ce ar insemna ca Romania nu mai functioneaza in cateva luni, tot nu rezolvam problema pe termen lung", a explicat Vladescu.

Intrebat ce se intampla cu salariile bugetarilor si pensiile, incepand de la 1 ianuarie, ministrul de Finante a explicat:

"La 1 ianuarie vom avea o noua lege a pensiilor, o noua lege a salarizarii unice si bugetul anului 2011. Acesta va fi facut pe baza unor parametri macoroeconomici. Avem in bugetul anului 2011 o prevedere care defineste fondul de salarii al anului 2011 si acesta este de 39 miliarde lei(...) El include o crestere de salarii, iar in conditiile unei noi legi a salarizarii, alte trepte, alte diferente intre baza si varf", a explicat ministrul, precizand ca in aceste conditii e foarte posibil ca bugetarii sa recupereze diferentiat taierea de 25% din salariu decisa in prezent.

"Unii vor primi inapoi banii, unii mai putin si unii deloc", a subliniat foarte clar ministrul de Finante, adaugand ca salariile mici vor fi cele mai avantajate, unele urmand sa creasca poate chiar mai mult decat au fost inainte de reducerea cu 25%.

In privinta pensiilor, Vladescu a explicat ca situatia este la fel de neomogena, neputandu-se vorbi la nivel general de o revenire la pensiile actuale, dupa reducerea lor cu 15%, in conditiile in care va intra in vigoare noua lege a pensiilor.

"Acest grup social care nu mai lucreaza si fata de care statul are o obligatie nu este omogen. In primul rand, sunt oameni care sub definitia de pensie primesc un ajutor social, si acesta nu se reduce. Sunt peste 1,5 milioane de oameni in aceasta situatie, cei care primesc pensia agricola sau pensia minima. Acest grup nu este afectat acum si nici anul urmator", a punctat Vladescu.

"Apoi discutam de cei aflati in partea de sus a sistemului de pensii, cei cu pensii mari si foarte mari. Acestea sunt ca numar putine, dar ca valoare foarte mult", a declarat ministrul subliniind ca cele 8.000 de pensii considerate mari si foarte mari reprezinta echivalentul financiar pentru plata venitului minim garantat pentru 250.000 de persoane.

"Acesti oameni nu se vor intoarce multi ani la pensia foarte mare pe care o au in acest moment", a punctat Vladescu.

In ceea ce priveste pensiile medii, pensiile "normale", noua lege a pensiilor va introduce noi trepte astfel incat sa se reduca diferentele intre pensiile foarte mici si cele de la varf.

Vor fi reduceri masive de cheltuieli

Intrebat ce alte masuri in afara taierii salariilor bugetarilor si pensiilor mai are in vedere Guvernul, ministrul de Finante a explicat ca se rationalizeaza toate cheltuielile in ansamblul lor.

"Ministerul Finantelor rationalizeaza cheltuielile in ansamblul lor, nu numai cele salariale ci si materiale. Ele se vor vedea in rectificarea bugetara", a declarat Vladescu, precizand ca acestea vor scadea sub 5% din PIB.

De asemenea, vor continua restructurarile in ministere si agentii, iar legea evaziunii fiscale va incepe sa isi produca efectele la scurta vreme de la adoptare.

"Legea privind lupta cu evaziunea fiscala provoaca deja valuri pe piata si multa opozitie, ceea ce ma bucura, pentru ca inseamna ca isi va face efectul", s-a aratat increzator Sebastian Vladescu.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Sebastian Vladescu salarii pensii, #crestere salarii pensii 2010, #masuri anticriza Guvern Boc , #ministru Finante