Ziare.com

Vladescu, ministrul problema - Trebuie sau nu sa plece?

de Alexandra Sandru
Vineri, 16 Iulie 2010, ora 18:52

   

Vladescu, ministrul problema - Trebuie sau nu sa plece?
Le-a transmis romanilor ca doar ei pot sa scoata tara din criza, a emis zeci de ipoteze pe care nu le discutase inainte cu ceilalti membri ai Guvernului, alarmand o tara intreaga, l-a contrazis pe premierul Boc si fiecare declaratie a sa abunda de metafore si epitete, care de care mai colorate. Cine este personajul? Nimeni altul decat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu.

Dupa ce in urma cu mai mai multe saptamani lasa de inteles ca fiecare roman este un mic evazonist, iar acum doua zile seful Fiscului, Sorin Blejnar, recunostea foarte relaxat ca inspectorii Garzii Financiare "iau spaga", ambii au primit un avertisment de la Boc - "Am cerut ministrului Finantelor si sefului ANAF explicit, ca atributii de baza, combaterea evaziunii fiscale si gestionarea fondurilor UE. Voi fi cu ochii pe ei in fiecare luna, pentru ca am modificat legislatia tocmai pentru a asigura instrumente suplimentare in combaterea evaziunii fiscale. Daca nu voi vedea rezultate, vor pleca", a spus Boc.

Cum evaziunea fiscala nu este o problema ce poate fi rezolvata de azi pe maine, se poate considera ca Boc cauta motiv sa-l inlature pe Vladescu. Asa ca se pune intrebarea "au compromis actiunile lui Vladescu economia sau pur si simplu 's-a pus cu cine nu trebuie'?".

Ziare.com a vorbit cu mai multi analisti, dar si politicieni din partidul de la Putere si din Opozitie, pentru a afla daca ar trebui sau nu demis Sebastian Vladescu si daca exista altcineva care ar fi mai bun pentru aceasta functie.

Varujan Vosganian: Vladescu trebuia sa se astepte sa fie primul candidat la remaniere

Fostul ministru liberal al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, spune ca Vladescu s-a pus singur in situatia de a fi pe lista remanierilor, avand in vedere ca a acceptat sa fie ministru independent politic intr-un guvern PD-L.

"Eu am fost intotdeauna de principiul ca pe confratii mei ministri de Finante trebuie sa-i tratez din punct de vedere profesional si nu politic. Insa rezultatele ministerului de Finante in 2010 sunt mai slabe decat in 2009, deficitele sunt mult mai mari decat in 2009, si domnul Vladescu insusi s-a pus intr-o situatie delicata cand a avut diverse optiuni publice pe care nu le comentase cu partidul.

Sebastian Vladescu s-a expus acestui tip de declaratii din partea lui Emil Boc (cele legate de remaniere, n.red.) in clipa in care a acceptat, fara sa fie mebru PD sa intre intr-un guvern PD. El trebuia sa stie chiar din acea clipa ca va fi intotdeauna printre candidatii primului val de remaniere", a declarat, pentru Ziare.com, Varujan Vosganian.

Bogdan Baltazar: Vladescu e un om capabil, dar Guvernul are nevoie de un cod de maniere elegante

Consultantul financiar Bogdan Blatazar nu-l vrea pe Vladescu plecat, el sustinand ca nu el este problema, ci faptul ca la nivelul guvernului nu exista un "cod de conduita".

"Nu, eu nu cred ca ar trebui neaparat demis, e un om capabil, dar cred ca ar trebui sa existe un cod de conduita in Guvern, clar. Pentru ca politicienii sunt vinovati uneori foarte deliberat, ca parte a unei strategii de a lansa baloane d-astea de incercare. Deci trebuie un cod de conduita, de maniere elegante", ne-a declarat si Baltazar.

Boc: Daca Vladescu si Blejnar nu combat evaziunea, pleaca

Vasile Dancu: Cand se cearta Boc cu ministrii, isi aduc aminte unul altuia de responsabilitati

Social-democratul Vasile Dancu spune ca ceea ce este anormal e ca abia acum sa i se dea un ultimatul lui Vladescu.

"In primul rand as comenta fapul ca i se da numai acum un ultimatum domnului Vladescu, pentru ca a intrat oarecum intr-un clinci politic cu echipa politica a Guvernului, el fiind independent. Ar fi trebuit sa fie un comandament al domnului Vladescu de la inceputul guvernarii. Asta ma socheaza, cand vad ca atunci cand se cearta premierul cu ministrii sau politicienii intre ei, cei de la Putere, isi aduc aminte unul altuia de responsabiliati", a declarat, pentru Ziare.com, Vasile Dancu.

Social-democratul spune ca Emil Boc, in loc sa ii caute nod in papura lui Vladescu, mai bine l-ar pune sa faca o strategie pe care sa o prezinte public.

"Eu nu stiu daca ar trebui acum asa sa ne aducem aminte ca Vladescu este unul care ar putea singur sa ne scape de evaziunea fiscala. Cred ca ar trebui ca intreg Guvernul sa aiba o strategie foarte clara cu ANAF-ul si celelalte structuri care se ocupa cu asta.

Asa ca eu, in loc de a gasi un motiv de a-l da afara pe Vladescu, as prefera sa vad mai degraba care este strategia legata de evaziunea fiscala. Mai bine sa-i ceara sa faca o strategie pe care sa o prezinte public si cu indicatori masurabili public, ca sa-l putem masura si noi pe domnul Vladescu pentru ca, altfel, mi se pare mai mult o rafuiala politica", a mai spus Dancu.

"Mihai Tanasescu ar fi un ministru mai bun, dar nu are ce cauta in Guvernul asta"

El sustine ca cel mai bun pentru functia de ministru de Finante ar fi Mihai Tanasescu, actualmente reprezentantul Romaniei la FMI, insa acesta nu ar avea ce cauta in guvern, asa cum este el alcatuit acum.

"Asa cum la invatamant noua, care suntem dascali, ni s-au pus ingineri, la sanatate s-au pus contabili sau juristi, cum sunt acum, am putea sa incercam cu altcineva la Ministerul de Finante: un filosof sau un filolog eventual, care sa stie foarte bine conjugarile si declinarile.

Ca sa fiu foarte serios, stiu un ministru foarte bun, dar care nu are ce sa caute in Guvernul asta. Pentru ca Guvernul asta are o coloratura politica de dreapta si este legat indisolubil de cota unica, aproape unica in Europa aceasta cota, buna numai pentru noi. Eu stiu unul mai bun, dar nu are cum sa vina - Mihai Tanasescu", a mai spus Dancu.

Cezar Preda: Pe Boc nu-l mai asculta nimeni, trebuia sa-l dea afara imediat pe Vladescu

Mircea Cosea: Un ministru nu poate fi demis pentru puncte de vedere

Mircea Cosea, presedintele Fundatiei pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica si membru UNPR, spune ca Boc nu poate sa-l demita pe Vladescu doar pentru ca face declaratii fara sa-l consulte si ca nici ultimatum pentru rezolvarea problemei evaziunii fiscale nu este realist.

"Nu cred ca un ministru poate fi demis pentru aprecieri si pentru puncte de vedere. Suntem intr-un stat democratic, un Guvern care se considera si el o expresie a democratiei noastre, cred ca fiecare ministru poate sa aiba un punct de vedere personal si sa se exprime liber. Daca dansul ar fi pus in aplicare un astfel de sistem fara sa ceara consimtamantul Guvernului si al partidului de guvernamant, ar fi trebuit sa fie demis, dar pentru o parere, pentru o exprimare mai mult sau mai putin eseistica nu cred ca trebuie sa punem problema demiterii.

Asa cum nu cred ca poate fi demis un ministru sau un sef al ANAF-ului pentru ca intr-o luna de zile nu a facut rezultate extraordinare din punct de vedere al evaziunii fiscale, avand in vedere ca Romania nu are nici instrumentele, nici vointa politica de a face ceva, si ca, in general, procesul de limitare, nu de eradicare a evaziunii fiscale, este un proces indelung, care cere o noua legislatie, o noua abordare a problemei colectarii veniturilor. Sigur ca, intr-o luna, domnul Vladescu si seful ANAF-ului, domnul Blejnar, ar trebui sa vina cu niste masuri concrete, eventual materializate in propuneri de ordonanta de urgenta, sau chiar de legi privind evaziunea", ne-a declarat Mircea Cosea.

Boc isi cearta ministrii: Vladescu, mustrat pentru cota unica

Cristian Preda: Meciul nu e foarte clar, daca e problema politica sau de viziuni economice diferite

Europarlamentarul PD-L, Cristian Preda, spune ca nu ii este foarte clar daca "meciul" dintre Vladescu si Boc este de natura politica sau de diferente la nivel de viziune economica.

"Cheia problemei e la Emil Boc. El poate sa confrunte propria viziune fiscala si propria viziune de politica economica pe care o are cu viziunile lui Vladescu, respectiv Videanu, si el poate sa judece acest lucru, pentru ca, deocamdata, pentru mine nu este foarte clar unde sunt situate tensiunile - la nivelul acestor viziuni economice, la nivelul poliic.

Deci cheia problemei este la Emil Boc! Nu avem cum sa comentam de pe margine, pentru ca meciul nu e foarte clar. Nu se deosebesc foarte bine tricourile celor doua echipe, ale mai multor echipe, ca nu stim daca nu au intrat mai multe echipe pe teren", a declarat Preda.

Valentin Ionescu: Declaratiile celor care se trezesc vorbind pot sa produca pagube

Analistul Valentin Ionescu spune ca aspectul politic il intereseaza mult prea putin, insa recunoaste ca declaratii aruncate de diferiti oameni cu greutate in presa pot sa produca pagube.

"E un aspect care priveste PD-L-ul, daca trebuie demis. Eu ma pronunt pe ceea ce face dansul. Nu este singurul care face declaratii. Majoritatea ministrilor cu functii mai importante au facut declaratii, si domnul Seitan a facut, si domnul Videanu a facut, toata lumea face declaratii, toata lumea se trezeste vorbind asa...

Impactul unei declaratii asupra mediului economic se vede in timp, nu imediat. Impactul imediat e ca se declansaza o discutie care pana la urma nu are nicio finalitate. Dar economia are regulile ei, merge inainte, nu este neaparat influentata numai de o declaratie care se face la un moment dat. Poate sa produca pagube, intr-adevar, dar n-a estimat nimeni dimensiunea unei asemena pagube, doar ca te pune in garda, la un moment dat, si este un consum inutil de timp, de declaratii, de discutii, de negocieri...", ne-a declarat Valentin Ionescu.

Andrei Gheorghe: Basescu l-ar putea propune premier pe Vladescu la toamna

Vladescu, prim ministru din toamna?

Pe acest fond al incertitudinii locului de munca pentru Vladescu la Finante, fostul consilier al acestuia, Andrei Gheorghe, a lansat joi o ipoteza cel putin interesanta: Basescu l-ar putea propune premier pe Vladescu in toamna.

Intrebati cate sanse ii dau pentru sefia unui Guvern si daca ar face treaba mai buna ca premier decat ca ministru de Finante, analistii si politicienii contactati de Ziare.com au dat care mai de care raspunsuri metaforice.

"Oricine ar fi mai bun prim ministru decat Emil Boc", ne-a spus Varujan Vosganian. "Fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal", a spus amuzat si Cristian Preda.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar nu-i da, insa, nicio sansa: "Mi se pare normal ca intr-o democratie, chiar si cu ghilimele cum este a noastra, primul ministru sa fie emanat de principalul partid de guvernamant".

Dancu: Vladescu mai degraba se va intoarce la pasiunea lui legata de masini

Vasile Dancu considera ca a fost o gluma a lui Andrei Gheorghe si ca Vladescu insusi va prefera sa se intoarca la pasiunile sale legate de masini decat sa accepte sa fie premier.

"Andrei Gheorghe este un glumet si cred ca a vrut sa glumeasca. Eu l-am cunoscut pe domnul Vladescu si nu pot sa-i apreciez calitatile lui de finantist, pentru ca la asta nu ma pricep eu. Dar are o nonsalanta si o sinceritate si un curaj care il fac sa fie un tip politic interesant.

Nu cred ca ar putea sa fie prim ministru pentru ca nu s-ar putea adapta intr-o situatie de echipa unde trebuie sa respecti si comandamente politice, restul sunt utopii. Vladescu este cateodata cinic, cateodata foarte pragmatic, si asta niciun partid politic nu suporta nici macar derivele de inteligenta ale unui prim ministru, daca ar fi, asa incat cred ca mai degraba se va intoarce la pasiunea lui legata de masini si de alte lucruri decat sa devina prim ministru", a conshis Vasile Dancu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1866 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Lasa-l sa stea domne acolo ! sa stranga la chimir , ca acusi venim noi si facem ordine .

Ne punem omul si nu mai aude nimeni nimic ;
ca si astia vorbea ca prostii intr-una .

O sa fie o liniste , nu o sa se auza nici musca .
Ca la Oprescu .

 

Nu sunt deloc convins ca dl. Vladescu e un om capabil, cum il considera dl. Balthazar, dar, am...

...constatat, de-a lungul timpului, ca e un om voluntar, care vorbeste cam mult, si nu intotdeauna cu rost!
Pe de alta parte, in convorbiri directe, s-a dovedit mai informat, mai la curent cu problemele, mai organizat, decat toti interlocutorii, fie ca acestia erau analisti, fie ca erau ziaristi, sau politicieni!
A avut unele idei ciudate, ca desemnarea drept consilieri a unor prieteni personali, a emis si ineptii, cum ar fi comparatia dintre o carnatarie si bursa de valori! Un om controversat, alunecos, care stie foarte bine sa disimuleze! Sa mai vedem, nu m-as hazarda sa trag o concluzie!

 

Nu mi-e simpatic Vladescu

Si nici nu trebuie. Insa toate previziunile sale legate de deciziile, toate consecintele negative ale unor masuri luate de guvernul Boc s-au dovedit, intr-un final, corecte.

E clar ca nu stie sa interpreteze nici "aria calomniei", nici "corul robilor" si nici "oda bucuriei". Din acest motiv este atat de detestat de trompetistii partidului de guvernamant.

Gatuiala

Tara este guvernata de principiul feudal fanariot al DREGATORIILOR, unde pentru scaun se dau sume importante. Gatuielile din sistemul romanesc se vad la toate ministerele dar cel fiscal este cel mai bogat cu cea mai stufoasa birocratie. Tara este blocata. In justitie, cu imposibilitatea investirii unei hotarari in timp util. Raportarea fiscala este stufoasa si greoaie. Controlul fiscal este punitiv nu preventiv. Fondurile europene se elibereaza f. greu. La banca stai o ora pentru o tranzactie. O tranzactie imobiliare dureaza saptamani, cu cadastru, cu intabulare cu carte funciara cu taxe cu etc. Astea trebuie rezolvate intai si pe urma celelalte vin.

 

Eu zic sa ramana !

Poate asa aflam si noi ce minuni se pregatesc sau ce bazaconii mai propun cei guvernanti!

 

Poate ca ar fi mai bine sa fie numit viceguvernator BNR in locul lui Bogdan Olteanu(PNL)

Iar la Ministerul de Finante sa fie numit proaspatul viitor retras din functia de viceguvernator BNR,domnul Bogdan Olteanu(PNL).

 

Vladescu trebuie sa ramana sau sa plece odata cu boc.

Daca au ales o echipa sa guverneze aceasta tara sa stea cu ea pana la final sau pana vor fi dati afara. Ce rost au aceste discutii sterile despre remaieri de ciorapi ministeriali.

 

SA PLECE SAU SA MAI RAMANA-CA-I BAIAT SIMPATIC?!

EU ZIC SA RAMANA DAR IN SCHIMB SA PLECE:VIDEANU ,BERCEANU, FUNERIU,UNGURUL ALA DE LA MEDIU, SI ,SI,
LAS LA LIBERA IMAGINATIE A DV CINE URMEAZA!

 

Nu stiu daca poate pleca singur

Inlocuitorul sau ar trebui sa treaca prin parlament si e greu de crezut ca va reusi. Ar fi posibil sa-l demita si sa preia functia alt " mebru capabil" al guvernului. Boc sau Udrea ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor