Vladescu: Nu intrati in panica! Banii de la FMI vin pe 1 sau 2 iulie (Video)

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 19:35
2838 citiri
Vladescu: Nu intrati in panica! Banii de la FMI vin pe 1 sau 2 iulie (Video)
Foto: Realitatea TV

Romania va primi banii de la Fondul Monetar International pe 1 iulie, a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, invitand politicienii sa vina sa spuna "solutia" iesirii din criza, daca tot se lauda ca o au.

"FMI primeste astazi (sambata - n.red.) documentele. Transa o vom primi pe 1 sau 2 iulie. Asa e procedura, intra in discutie in bord pe 30 iunie", a spus Vladescu, la Realitatea TV.

Potrivit spuselor sale, statul va incasa din majorarea taxei pe valoarea adaugata de la 19 la suta la 24 la suta aproximativ 1 miliard de euro, ceea ce acopera diferenta dintre deficitul bugetar din prezent, de 9,1 la suta din produsul intern brut si 6,8 la suta, nivelul agreat de FMI.

Totusi, ministrul Finantelor a declarat ca este pentru prima data in sase luni cand are sentimente personale in raport cu aceasta decizie.

"Trebuia sa luam aceasta decizie. Indiferent ce opinii emit diferiti analisti si politicieni, avem nevoie de acordul cu FMI, care ne asigura o baza de stabilitate financiara si bugetara si este esential pentru Romania. Masura pe care am vrut s-o luam era corecta din punct de vedere economic. A taia de unde exista cangrena, boala, e ceea ce trebuia sa facem", a spus Vladescu.

El a adaugat ca, in cazul in care nici aceasta solutie nu functioneaza, Guvernul are pregatit si planul C si ca, in ciuda a ceea ce cred multi, Ministerul Finantelor are facute analize serioase pentru orice scenariu.

Nu intrati in panica!

Potrivit ministrului, un TVA mai mare aduce, statistic, o inflatie mai mare si va fi necesara o negociere a tintei de inflatie, crestere economica si produs intern brut.

"Avem contraponderea inflatiei, care spune ca oamenii s-au speriat, nu mai consuma. Anul trecut, a crescut economisirea. Oamenii au incercat sa se puna in zona de siguranta. Oamenii au doua optiuni: sa nu mai cumpere decat limitat si sa puna presiune pe piata, pentru ca preturile sa scada. Cine poate sa reziste mai mult: comerciantul sau consumatorul", a explicat Vladescu.

Vladescu: Am ajuns la apocalipsa taxelor - majorarea TVA nu e o masura buna

"Eu cred ca cel mai grav lucru este sa intri in panica. Panica poate sa genereze orice fel de evolutie. In momentul de fata, nu e cazul sa intram in panica. Chiar daca era mai bine sa facem ceea ce voiam, cu FMI, Romania va putea sa fie stabila in continuare", a adaugat el.

Ministrul a explicat faptul ca s-a ales metoda unui TVA nediferentiat de 24 la suta pentru ca aceasta solutie este recomandata intr-o tara care aplica o cota unica, fiind mai transparenta si eliminand o parte din evaziunea fiscala.

Vladescu: Disponibilizarile vor incepe in 2011

"Acum, Europa incearca sa supravietuiasca. Una e sa dopam un atlet sa mearga mai repede, alta e sa ai un accidentat, pe care prima data trebuie sa-l stabilizezi. Noi, in momentul de fata, incercam sa stabilizam acest pacient care este economia romaneasca", a spus ministrul.

Nu in ultimul rand, ministrul Finantelor si-a aratat nemultumirea fata de politicienii din opozitie care sustin ca au solutia pentru iesirea din criza si daca vin ei la putere totul se rezolva, insa nu propun nimic concret.

"Daca au solutia, de ce nu ne-au dat jos acum o saptamana si sa puna solutia. Cine are solutia sa faca bine s-o spuna", a incheiat Sebastian Vladescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#majorare TVA, #Sebastian Vladescu TVA, #concedieri bugetari, #transa FMI , #ministru Finante