CE va livra Romaniei urmatoarea transa din imprumut la inceputul lui martie

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 17:06
597 citiri
CE va livra Romaniei urmatoarea transa din imprumut la inceputul lui martie
Foto: Arhiva

Comisia Europeana va livra urmatoarea transa, de 1 miliard euro, din pachetul de finantare externa negociat de Romania, la inceputul lunii martie, a anuntat, miercuri, Ministerul Finantelor, dupa reuniunea de marti a Ecofin de la Bruxelles, la care a participat si Sebastian Vladescu.

Banii de la CE vor fi folositi pentru acoperirea deficitului bugetar, stabilit la 5,9% din PIB pentru acest an.

"Ministrii de finante au aprobat Decizia revizuita privind acordarea imprumutului pentru Romania in vederea sprijinirii balantei de plati pe termen mediu, precum si Recomandarea Consiliului (...) de corectare a deficitului excesiv pentru Romania", se spune in comunicatul ministerului.

"In ceea ce priveste asistenta financiara pe termen mediu, urmare adoptarii noii Decizii, Romania va primi urmatoarea transa din imprumut, in valoare de 1 miliard euro, la inceputul lunii martie", precizeaza comunicatul.

CE a dat Romaniei, anul trecut, prima transa de 1,5 miliarde euro, iar reprezentantii Comisiei anuntasera, dupa evaluarea de la finalul lunii ianuarie, ca transa a doua ar urma sa fie eliberata in luna martie.

De asemenea, conducerea Fondului Monetar International va discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in urma caruia ar putea decide eliberarea urmatoarelor doua transe de imprumut, de 2,3 miliarde euro, din pachetul de asistenta pe doi ani.

La finalul misiunii derulate in Romania, in perioada 20-27 ianuarie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca va propune board-ului executiv al FMI eliberarea urmatoarelor doua transe din imprumutul extern al Romaniei la mijlocul lui februarie.

Romania a agreat, anul trecut, cu FMI, CE, Banca Mondiala si alte institutii internationale, un pachet de asistenta financiara pe doi ani, de aproape 20 miliarde euro. FMI a eliberat deja primele doua transe, in valoare de 6,57 miliarde euro.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#transa imprumut Comisia Europeana, #livrare transa imprumut , #stiri Sebastian Vladescu