Nisipurile miscatoare de la Finante

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 00:45
4551 citiri
Nisipurile miscatoare de la Finante

In momentul cand anunta o noua filosofie fiscala pentru Romania, Sebastian Vladescu porneste de la premisa ca pana acum am avut una.

Dar ca in lumina noilor realitati economice, vezi criza, si psihologice, vezi lipsa de certitudini, care afecteaza direct planurile mediului de afaceri, se impun masuri de natura sa consolideze baza de impozitare, de pilda, ca sa nu mai ajungem repetenti, ca domnul Goe. Suna aiuristic? Deloc! Daca ne-a prins criza cu chilotii in vine, macar sa o evitam pe urmatoarea.

Numai ca privind spre lipsa unor decizii menite sa stimuleze intreprinzatorii, si la solutiile anuntate pentru gasirea unor resurse bugetare, nu stiu daca e cineva convins ca Romania are vreo sansa sa gandeasca o viziune. Fara pretentia ca patrundem in miezul fenomenului ca niste academicieni Nobel, sa lucram cu materialul pus pe piata la intelegerea oricui.

De pilda, eliminarea posibilitatii ca microintreprinderile sa plateasca un impozit de 3 procente pe venit, pentru a achita 16 la suta impozit pe profit. La prima vedere, bani mai multi la buget. Doar ca nesiguri, avand in vedere ca se mizeaza pe profitul a circa 250.000-300.000 de firme din care nu se stie cate au certitudinea ca vor mai fi pe piata in urmatoarele sase luni.

Semnalele din piata spun ca patronii se pregatesc sa purceada la toate deducerile la care au dreptul, asa ca statul s-ar putea trezi ca dintr-un venit sigur, provenit din cota de 3 la suta, a ramas cu mai putin. Unde-i strategia? Pe ce se bazeaza Ministerul de Finante, existe vreo masura de natura sa stimuleze infiintarea de locuri de munca?

Taxa pe casa naspa cu 4x4 in fata

Nu exista decat o acuta foame de bani, nici vorba de strategie. Iar exemplul cel mai graitor este intentia lui Sebastian Vladescu de a impozita proprietatile la valoarea de piata. Argumentul furnizat poporului este mai mult decat imbecil: exista persoane care locuiesc intr-un apartament de bloc, dar au in fata portii Touareg.

Sa spunem ca am 40 de ani, am facut studii in strainatate, m-am intors in tara si am pus pe picioare o mica afacere din care am achitat statului niste taxe, ca sa poata sa tina intr-un birou doi functionari. Mi-am asumat niste riscuri, dar am fost creativ, am gandit din aproape in aproape si in cinci ani mi-am cumparat un apartament, ca sa nu mai stau cu parintii. Iubitor de munte, mi-am cumparat un Jeep. Pai nu e bine, trebuie sa fiu pedepsit.

Sau: am mostenit un teren langa Baia Mare, am vandut jumatate din el, am platit impozit dar mi-au mai ramas bani ca sa-mi construiesc in zece ani o casuta, nimic pretentios. Sunt somer, sau functionar la stat, dar trebuie sa achit taxa la valoarea de piata.

Va imaginati cati romani sunt in situatiile de mai sus? Romani care nu intra in plaja bogatilor, la care se refera Vladescu, dar ii vara calculele.

Pe cand o suprataxa pentru cei care isi permit sa faca doua concedii pe an sau sa manance o data pe saptamana la restaurant? Sau alta, pe ministrii care n-au reusit nimic intr-un mandat?

Strategia - un lucru inaccesibil

O noua strategie fiscala a mai fost anuntata in urma cu 4 ani, si a suscitat interesul mediilor de afaceri romanesti si straine in aceeasi masura cu al oamenilor de rand. Toata lumea avea nevoie de certitudini, dar s-a ales cu in sentiment de nesiguranta. Daca isi aduce cineva aminte despre o corelare intre fundamentari economice si obiective, merita o medalie.

Si atunci, ca si acum, era nevoie de gasirea unor resurse pentru finantarea infrastructurii, educatiei, sanatatii, pensiilor, nemaivorbind de exigentele apartenentei la Uniunea Europeana. Basca faptul ca existau niste probleme economice acute: cresterea consumului fara legatura cu productia nationala, salarii marite fara nicio legatura cu productivitatea, balbaiala legata de TVA, insa o dorinta patimasa de a colecta taxe si impozite.

Si atunci nu aveam decat o criza politica, timp in care resursele au fost repartizate pe considerente de partid. Acum criza politica s-a terminat, dar efectele a cativa ani de inclestare de muschi, in loc de inclestare pentru elaborarea unei strategii economice, se vad.

Ca totul sa fie clar, inchei cu o declaratie din septembrie 2005 a lui Gheorghe Pogea, pe atunci vicepremier: "Prioritatile FMI sunt si prioritatile noastre: mentinerea sub control a deficitului de cont curent, indicator foarte important pentru mentinerea echilibrelor macroeconomice, imbunatatirea randamentelor de colectare a impozitelor administrate fiscal si odata cu aceasta obtinerea de venituri suplimentare la bugetul de stat din perspectiva integrarii, si nu in ultimul rand, asigurarea cresterii economice sustenabile".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Sebastian Vladescu Finante, #taxe Ministerul Finante , #stiri Sebastian Vladescu