Vladescu il contrazice pe Boc: Nu introducem in scrisoare propunerile sindicalistilor

Joi, 20 Mai 2010, ora 22:10
3345 citiri
Vladescu il contrazice pe Boc: Nu introducem in scrisoare propunerile sindicalistilor
Foto: Ziarul Financiar

Cu toate ca premierul Emil Boc a declarat ca i-a mandatat pe ministrul de Finante si pe Ministrul Muncii, Mihai Seitan, sa evalueze propunerile sindicatelor, in vederea continuarii dialogului social cu privire la scrisoarea de intentie pentru FMI, Sebastian Vladescu spune ca documentul nu va fi modificat.

Emil Boc: Un guvern simpatizat ar duce Romania la dezastru

Invitat intr-o emisiune la postul national de televiziune, Sebastian Vladescu a fost intrebat daca vor fi introduse in scrisoare propuneri sindicale.

"Nu, in acest moment pozitia Guvernului este ferma, proiectul de scrisoare in forma in care este acum este documentul pe care dorim sa il trimitem", a declarat Vladescu.

Ministrul de Finante a adaugat ca a existat o discutie cu privire la legislatia privind piata muncii si ca este posibil sa fie introduse elemente legate de modul in care va fi modificata legislatia privind Codul Muncii.

Ministrul de Finante a declarat ca Guvernul urmareste aprobarea cat mai rapida a scrisorii de intentie, pentru ca urmatoarea transa din imprumutul de la FMI sa fie livrata la sfarsitul lunii iunie.

"Incercan sa aprobam scrisoarea miercurea viitoare pentru a putea intra in circuitul institutiilor financiare internationale, astfel incat la sfarsitul lunii iunie sa existe posibilitatea sa se faca transferul transei a patra", a declarat ministrul Vladescu.

Acesta a precizat ca cea mai grea parte va fi asumarea raspunderii in Parlament privind scrisoarea de intentie, spune Sebastian Vladescu.

Scrisoarea FMI, gata miercuri - Boc: ori taiem salariile, ori nu le mai dam in decembrie deloc

"Guvernul va merge in fata Parlamentului si isi va asuma riscul de a pierde aceasta batalie, care este o batalie pentru echilibrul Romaniei pe termen lung", a declarat Vladescu.

Minsitrul de Finante a explicat ca programul de reduceri de cheltuieli al Guvernului a fost anuntat dupa discutiile cu reprezentantii FMI pentru ca s-a dorit "securizarea credibilitatii Romaniei pe pietele externe", dar si pentru ca s-a dorit acceptarea acestei situatii.

Sistemul de pensii o sa ne bage in faliment

Sistemul de pensii din Romania este cel care aduce cel mai mare risc de a intra in incapacitate de plata, a declarat ministrul Vladescu.

"Reducerea pensiilor a fost pe masa si este elementul crucial pentru stabilitatea sistemului. Sistemul de pensii creaza cel mai mare risc de a intra in incapacitatea de plata, pentru ca transferul a ajuns la un nivel pe care Romania nu si-l poate permite", a declarat ministrul Vladescu.

Vladescu a adaugat ca deficitul din sistemul de pensii s-ar ridica, fara masuri de austeritate, la o suma echivalenta cu 3 miliarde de euro. Problema ar consta, sustine ministrul, in faptul ca multa lume cu contribuie la sistemul de pensii.

"Ar trebui sa incepem o discutie despre cat de contributiv este sistemul de pensii. Foarte multa lume a contribuit la asigurarile sociale, multa lume a presupus ca contribuie, pentru ca au lucrat multa vreme in societati falimentare sau aproape de faliment, iar banii nu ajungeau unde trebuie", a declarat ministrul.

Vladescu a raspuns liderului sindical Pentru Dandea, care a amintit deciziile Curtii Constitutionale cu privire la pensii, considerate patrimoniu national, spunand ca problema va fi transata la CCR.

Ministrul a abordat si subiectul evaziunii fiscale, care creeaza gauri serioase in bugetul tarii, sustinand ca eliminarea acesteia nu se poate face decat in timp, iar asta nu rezolva problema deficitului bugetar actual.

"Avem 40% din populatia rurala din Romania care nu plateste taxe si impozite, dar beneficiaza de asistenta sociala, de sistemul sanitar, de drumuri asa cum sunt ele", a declarat Vladescu.

Ministrul de Finante a exclus categoric varianta cresterii taxelor, pentru reducerea deficitului bugetar.

"Majorarea taxelor nu este o masura sociala, ci este o masura extrem de periculoasa", a conchis ministrul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sebastian vladescu, #Vladescu contrazice Boc, #Vladescu scrisoare FMI, #Vladescu propuneri sindicalisti , #stiri Sebastian Vladescu