Dincolo de linsarea lui Huidu (Opinii)

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 23:59
16318 citiri
Dincolo de linsarea lui Huidu (Opinii)
Foto: libertatea

Televiziunile s-au repezit ca niste ulii asupra accidentului comis de Serban Huidu. Victima din ianuarie a devenit criminal. Subiectul era cu adevarat perfect: sange, lacrimi, soc, morti, tragedie si o vedeta ca personaj principal. Doar sinuciderea Madalinei Manole il poate concura cu succes.

A fost stors obsesiv pana la ultima picatura de zeama, mergand de la legitimele relatari, pana la aberatii astrologice si perversitatea de a solicita opinii celor mai mari dusmani ai lui Serban Huidu. Culmea e ca George Becali si chiar (surpriza absoluta!) Mircea Badea s-au aratat cu mult mai retinuti si decenti decat ar fi fost de asteptat si sperat pentru cei care le-au pus intrebarile incitatoare.

Asa ca, din spatele figurilor lungi si a compasiunii afisate de moderatori si prezentatori, razbatea ranjetul de satisfactie al vanatorului de audiente, dar si al tintelor razbunate ale ironiilor muscatoare ale Carcotasului. Seban Huidu a fost linsat mediatic cu ferocitate, ceea ce nu merita niciun om care, pana la urma, a comis o fata penala din culpa, nu cu intentie.

Dincolo de simpatii si de antipatii, cred ca niciun om cu un dram de creier, mai ales daca are si un carnet de sofer in buzunar, nu poate decat sa-si faca cruce si sa mediteze un strop la cu totul altceva decat blestemul sau conjuctura astrala nefasta care l-ar urmari pe Seban Huidu.

Tragedia de la Timisul de Sus este inca o consecinta tragica a haosului de pe soselele romanesti. In zona respectiva, din cate inteleg, este linie continua si limitare de viteza la 30 de km/h. Cati soferi, chiar dintre cei care acum au sarit la gatul lui Huidu, le respecta? De linie ca de linie, dar de limitarea vitezei nu cred ca tin cont nici macar 1% dintre cei care trec pe acolo. Daca macar ar ridica piciorul de pe acceleratie tot ar fi bine.

Si asta nu doar in zona Timisul de Sus. Oriunde in Romania, pe un drum de numai 100 de km poti sa vezi moartea cu ochii de cateva ori. Se circula cu viteze foarte mari, foarte agresiv, la schimbarea directiei semnalizarea este optionala, cam la fel si asigurarea, "taiatul fetei" a devenit o regula, portul centurii de siguranta este si el optional, iar vorbitul la telefon mai mult decat uzual (mea culpa!, la acest punct).

La indisciplina sa adauga si multa rautate a soferilor: sa nu cumva sa le-o ia cineva inainte, sa nu cumva sa lase de la ei, sa faca loc, sa ajute un alt sofer ajuns in dificultate. Pe scurt, soselele din Romania sunt o jungla si nu e de mirare ca avem cele mai multe victime din Europa.

Dar niciunde civilizatia nu apare de la sine. Nemtii, tocmai nemtii, au o vorba foarte inteleapta: nu exista popor civilizat, exista popor amendat. Dar cine sa impuna civilizatia pe soselele din Romania? Politia este timorata si corupta. Intransigenta care ar trebui sa fie de fier se frange fie in fata banului, fie de teama unui telefon "de sus", asa ca, in general, tocmai cei mai indisciplinati dintre soferi isi procura cu bani si/sau influenta o imunitate ce se poate dovedi, la un moment dat, letala.

Cand vreun politist isi face totusi datoria si mai ales daca se atinge de vreo vedeta este suspus unui autentic linsaj mediatic. Chiar Serban Huidu acuza "marlania" politistilor care in urma cu cativa ani i-au ridicat permisul tocmai in zona Timisul de Sus. Dar si daca nu este vorba despre vreo vedeta, contravenientul are sanse mari, cam 50%, sa-si recupereze permisul sau sa scape de amenda in urma contestatiei in instanta. Unde mai pui ca, pe parcursul procesului, conduce linistit. Cam jumatate dintre sanctiuni sunt anulate de clementele instante.

La fel de clemente, suspect de clemente as spune, sunt instantele si cand vine vorba de condamnarile pentru ucidere din culpa. De foarte multe ori sunt dictate pedepse cu suspendare, asa ca singura pedeapsa pe care o ispaseste cu adevarat vinovatul tine de constiinta proprie, daca o are.

Legislatia din Romania este cu multe prea permisiva si cu mult prea multe portite de scapare, mai ales intr-o tara atat de corupta. Si va deveni si mai permisiva, potrivit unui proiect de modificare a Codului Rutier, care sigur va fi votat la vreme de campanie electorala. Spre exemplu, potrivt acestui proiect, tocmai incalcarea liniei continue nu va mai fi motiv de suspendare a permisului. Inclusiv la Timisul de Sus, desigur!

Un trafic dement ca al nostru ar avea nevoie, dimpotriva, de o inasprire a legislatiei. Ma intreb si eu, daca pentru trei suspendari consecutive ale permisului ar urma anularea acestuia fara drept de a da din nou examen vreme de, sa zicem, 5 sau 10 ani, oare macar o parte dintre pericolele publice de pe sosele nu s-ar mai potoli? Eu zic ca da. Dar astfel de reglementari sunt impopulare, caci soferii voteaza, in timp ce mortii de pe sosele nu mai conteaza electoral.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Serban Huidu accident, #condamnare Serban Huidu, #Serban Huidu accident dn1 , #accident