O ticalosie fara pereche (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 09:43
7333 citiri
O ticalosie fara pereche (Opinii)
Foto: Arhiva (Evenimentul Zilei)

A fost ziua judecatii. Gigi Becali a fost achitat. Calin Popescu Tariceanu a pierdut in fata lui Emil Boc, iar Traian Basescu i-a mai tras o palma lui Dinu Patriciu.

Romanii sunt insetati de dreptate. Daca exista vreun domeniu la care suntem repetenti mondiali, atunci acesta e justitia si dreptatea.

Nu am aflat cine a tras in decembrie '89, nu stim cine ne fura de 21 de ani in continuu si inca nu ne-am deconspirat fostii calai deghizati in securistii de astazi.

E de inteles de unde vine setea de dreptate a unui popor, altfel obisnuit sa lase totul in suspendare, neterminat si deschis catre orice "negociere". Ei bine, din randurile acestui neam, unde foarte putini au curajul de a-si asuma o idee pana la capat, indiferent de consecintele ei si impotriva trendului majoritatii, rasar din cand in cand atitudini care te arunca in perplexitate.

Starea de uimire amestecata cu nedumerire vine nu din neintelegerea unui fenomen - fapt, ci din caracterul incredibil si exceptional al lucrului in sine.

Asta am simtit cand am vazut pana unde au ajuns reactiile provocate de accidentul lui Serban Huidu in spatiul public. Dintre toate ciudateniile, una mi-a atras atentia mai mult decat toate celelalte. Modul barbar in care Cristian Tudor Popescu a fost tratat de catre unii "colegi" pentru opiniile pe care le-a formulat in legatura cu accidentul lui Huidu.

Liviu Mihaiu s-a asezat realmente cu fundul la el, in timp ce CTP vorbea prin telefon, iar Sorin Rosca Stanescu a parasit platoul in semn de protest, refugiindu-se in public. Toate astea se intamplau intr-o emisiune de la B1 Tv, unde mai erau invitati Cosmin Gusa, Mihail Neamtu, Dan Adronic si Radu Moraru.

Nu mi-a placut niciodata CTP. Dar niciodata. Atat de rar am fost de acord cu opiniile sale, incat memoria nu a retinut exceptiile. De cand mi-l aduc aminte, ma enerveaza modul excesiv in care foloseste sofismele, parada si usurinta cu care uzeaza de populisme ieftine pentru a patrunde in constiinta publica si turnul de fildes in care-i place sa se retraga constant pentru a evita orice dialog.

Sunt convins ca fiecare persoana plateste, intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, pentru actiunile si vorbele sale. Cu atat mai mult persoanele publice.

De aici si pana la a te intoarce cu fundul la vocea omului sau a parasi sala inainte de a auzi ce are de spus un coleg de-al tau, totusi, un pas mult prea departe pe drumul alienarii totale a presei. Poate ca Sorin Rosca Stanescu nu considera ca joaca in aceeasi liga cu CTP, e ok. S-a dus "in liga superioara". Dar Liviu Mihaiu? Tocmai el sa judece atat de dur, caruia ii place sa joace in toate ligile oficiale si neoficiale ale breslei.

E poate si mai grav ca reactiile invitatilor din platou veneau ca un raspuns fata de o judecata a ziaristului Cristian Tudor Popescu, care spusese in urma accidentului provocat de Serban Huidu ca "e greu sa nu constati ca omul e bolnav la cap si la suflet in general".

Daca deja unei idei ii raspundem intorcandu-i spatele omului care a emis-o, tratandu-l pe acesta mult mai rau decat pe "autorul" celor trei victime, pentru care gasim totusi doar intelegere si compasiune, atunci inseamna ca suntem cu totii bolnavi la cap si la suflet. Si in general, si in particular.

Cireasa de pe tort a fost insa comentariul justitiar al lui Cosmin Gusa, saracul colaborator al tuturor potentilor de ieri si astazi, care pur si simplu il soma pe CTP sa inceteze si sa isi asume responsabilitatile. In timp ce saracul Serban Huidu, inocent si candid, blestemat si ghinionist, trebuie sa fie oblojit, cocolosit si alintat pana-i trece si supararea ca si-a rupt masina in trupurile a trei oameni.

In aceasta logica, indivizii care il condamnau pe "inchizitorul din Dacie" ajung sa respire mai multa vehementa si mai multa oribire chiar si decat justitiarii Papei din Evul Mediu. Abia ei, acuzatorii "inchizitorului" CTP, isi transforma astfel atitudinea intr-un adevarat linsaj. Pentru ca asta inseamna a raspunde unui cuvant cu un gest.

De la o idee la un spate intors e o distanta remarcabila. Asemenatoare celei dintre supravietuitori si morti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#accident Serban Huidu, #Liviu Mihaiu jurnalist, #Cristian Tudor Popescu, #Cosmin Gusa, #B1 TV , #accident