Serban Nicolae, liderul senatorilor PSD: OUG pe legile Justitiei ar trebui respinsa. Poarta umbra lui Macovei. E bataie de joc!

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 15:17
6860 citiri
Serban Nicolae, liderul senatorilor PSD: OUG pe legile Justitiei ar trebui respinsa. Poarta umbra lui Macovei. E bataie de joc!
Foto: Arhiva Facebook/Serban Nicolae

Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a declarat duminica, despre textul OUG pe legile Justitiei, ca formula revocarii membrilor CSM e "stupida", prevederea legata de raspunderea magistratilor este "o bataie de joc", motiv pentru care Guvernul ar trebui sa respinga ordonanta.

"Ridica mari semne de intrebare. Am senzatia ca umbra lui Macovei si Pruna a acoperit gandirea acestei ordonante, dincolo de faptul ca ordonanta este foarte mult extinsa fata de ceea ce parea sa fie subiect de discutie pentru o eventuala modificare. De exemplu, am intalnit formule de tipul << se proroga pana la terminarea presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene >>, am gasit formula absolut stupida legata de revocarea membrilor CSM in care judecatorii, respectiv procurorii, voteaza pentru revocare, dar dupa aia se pronunta CSM-ul cu majoritate de voturi", a declarat, duminica, liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, intrebat ce observatii are cu privire la textul ordonantei de urgenta de modificare a legilor justitiei pe care Ministerul Justitiei l-a trimis CSM-ului.

Serban Nicolae a precizat ca Guvernul nu ar trebui sa aprobe, luni, aceasta forma a OUG pe legile justitiei.

"Am senzatia ca ceva din capitolul coerenta logica si continuitate s-a frant pe toate planurile. Eu sper sa nu ramana asa si in niciun caz sa nu aprobe Guvernul o asemenea ordonanta. Ea practic anuleaza toata munca pe care am facut-o in materie de reforma a legilor Justitiei", a indicat acesta.

Liderul senatorilor PSD a adaugat ca modificarea legata de raspunderea magistratilor este "o bataie de joc".

"In materie de raspundere a magistratilor, am senzatia ca deja este o bataie de joc, sper sa nu fie chiar textul corect, sper sa fi aparut in presa un text gresit, un text de lucru, un text facut de niste oameni foarte, foarte slab pregatiti si cu apucaturile securiste de pe vremea Macovei-Pruna. Altfel, nu imi explic de ce s-a ajuns din nou la formula in care sa nu se raspunda la nivel de magistrati niciodata si sa nu se gaseasca niciun fel de solutii functionale pentru independenta justitiei", a punctat Nicolae.

Social-democratul a mentionat ca prevederea legata de revocarea CSM este "o ineptie".

"Eu sigur as vrea ca nu aceasta sa fie ordonanta pe care sa o aprobe Guvernul maine (luni - n.red.), ci sa se rezume strict la chestiunile legate de vechimea necesara pensionarii magistratilor, respectiv sa se revina la formula cu 25 de ani de vechime minim in magistratura, si de asemenea sa reglam chestiunea legata de majoritatea necesara revocarii membrilor alesi ai CSM. Dincolo de aceste doua aspecte, nu vad nicio justificare pentru ordonanta de urgenta. In niciun caz nu exista justificare pentru a se umbla la raspunderea magistratilor, in niciun caz nu exista justificare pentru a se umbla din nou la revocarea membrilor CSM prin votul majoritatilor membrilor plenului, ceea ce este o ineptie, si in general ar trebui sa se umble cat mai putin dupa o dezbatere care a durat un an de zile in Parlament, chiar nu cred ca mintea luminata a unor functionari din Ministerul Justitiei au gasit solutiile pe care le-au tinut ascunse pana acum", a declarat Serban Nicolae.

Textul ordonantei, pe masa CSM

In ordonanta pe legile Justitiei, care a ajuns vineri seara spre aviz la CSM, sunt prevazute o serie de modificari, intre care se numara si amanarea pensionarii anticipate a magistratilor intrucat va avea un impact major asupra functionarii instantelor si parchetelor. Astfel, se amana prevederile privind pensionarea anticipata pana la data de 31 decembrie 2022.

In OUG se arata ca se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor ce prevede numirile in functiile de conducere de la Parchetul General, DNA, si DIICOT. Potrivit Ordonantei, alineatul introdus arata ca selectia procurorilor-sefi se realizeaza pe baza unui interviu, in cadrul caruia candidatii vor sustine un proiect si, pentru a fi asigurata transparenta procedurii, audierea se va transmite in direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

Ordonanta vizeaza si adoptarea modificarii articolului 96 din Legea 303 privind prejudiciile. Astfel, potrivit documentului, Statul, prin Ministerul Finantelor Publice, urmeaza sa exercite actiunea in regres impotriva judecatorului sau procurorului daca, in urma raportului Inspectiei Judiciare rezulta ca eroarea judiciara a fost exercitata de magistrati cu rea credinta sau grava neglijenta.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat vineri, la Parlament, ca "de principiu" va avea loc luni, la ora 09.00, o sedinta de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justitiei, inainte ca premierul Viorica Dancila sa plece intr-o deplasare externa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Serban Nicolae OUG legile Justitiei , #PSD