Serban Nicolae, pentru Euronews: Coruptii nu trebuie arestati

Duminica, 04 Februarie 2018, ora 17:09
38687 citiri
Serban Nicolae, pentru Euronews: Coruptii nu trebuie arestati
Foto: captura video Euronews

Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, intr-un interviu acordat postului Euronews, ca persoanele corupte nu ar trebui sa fie arestate, catalogand acest lucru drept "un abuz".

Serban Nicolae a condamnat "tactica agresiva a arestarii preventive" in cel mai recent raport al Euronews despre reformele juridice din Romania, in cadrul unui interviu filmat si postat pe Facebook.

"Daca aveti o persoana corupta, un oficial de rang inalt, si descoperiti ca acum 5, 6, 10 ani a comis o infractiune de luare sau dare de mita sau trafic de influenta, nu trebuie sa arestati acea persoana, ci trebuie sa adunati dovezi, trebuie sa trimiteti acele informatii la un judecator, trebuie sa fie un proces si o sentinta, chiar daca este de condamnare sau de achitare.

Arestarea preventiva nu este sanctiunea. Este ca un fel de a arata puterea procurorilor, este ca o judecata de strada. Daca oamenii vad un oficial de rang inalt incatusat, cu mainile legate, in fata camerelor, in miezul noptii, unii oameni simt un fel de satisfactie - 'Asta este Justitia, asa functioneaza legea, asa ne protejeaza DNA'. Si asta nu este adevarat, nu asa se procedeaza intr-o tara civilizata si democrata a lumii.

Sanctiunea este ca acea persoana sa fie trimisa la inchisoare, nu sa fie arestata. De aceea am incercat mereu sa explic ca nu trebuie sa arestati o persoana ca sa le aratam oamenilor ca facem un lucru. (...) Dar acesta nu este un sistem juridic, este o razbunare, este o lupta politica, este abuz, este de asemenea coruptie", a spus Serban Nicolae.

Senatorul social-democrat este numit de catre Euronews "principala voce" a PSD in Senat.

Banii si mafia

Autorul interviului sustine ca, in drumul de la aeroport, l-a intrebat pe taximetrist de ce si-a schimbat Romania de trei ori guvernul intr-un an, iar raspunsul a fost "doua cuvinte: bani si mafia".

"Puteti avea acelasi raspuns in orice alta tara din lume. Nu am schimbat doua guverne intr-un an din cauza mafiei sau a banilor, in termeni negativi. Avem criza noastra politica interna, administram criza politica in interiorul partidului, iar daca priviti in urma veti vedea ca am schimbat guvernul la jumatatea anului trecut, dar acea criza nu a fost asociata cu nicio alta - guvernamentala, financiara, economica -, nimic nu s-a intamplat.

Cresterea economica continua, am continuat sa crestem salariile si pensiile si toate reformele administrative si economice. Faptul ca am schimbat guvernul nu a afectat viata publica.

Este acest fel de deformare a imaginii Romaniei ca orice are legatura cu partidele din Romania are de asemenea legatura cu coruptia, cu banii murdari sau mafia", a spus senatorul PSD.

Jurnalistul a spus ca i s-a explicat schimbarea guvernului prin incercarea de a scapa de inchisoare pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care nu a raspuns cerintei televiziunii pentru un interviu.

"Chiar credeti ca schimbarea prim-ministrului va scapa o persoana de anchetarea penala? Asta este posibil? Asta este calea ca presedintele partidului sa scape de ancheta penala, prin schimbarea premierului? Este doar imaginea deformata a ceea ce se intampla", a raspuns Searban Nicolae.

De asemenea, acesta o ataca pe Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, si sustine ca exista o legatura "stransa, puternica si neconstitutionala" intre procurori si serviciile secrete.

"Daca intreprinzi o ancheta folosind protocoale secrete, echipe comune de procurori si ofiteri ai serviciilor secrete, este ilegal si neconstitutional si sta la baza abuzului. Nimeni nu poate verifica cu adevarat ca dovezile stranse in asemenea fel sunt adevarate, autentice si acele lucruri s-au intamplat cu adevarat", spune senatorul PSD.

"Laura Codruta Kovesi ar trebui sa plece", sustine Serban Nicolae. "Daca ea considera ca nu a facut nimic gresit prin folosirea protocoalelor secrete sau a regulilor secrete de procedura, ar trebui sa plece", a adaugat acesta.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Serban Nicolae interviu Euronews, #Serban Nicolae coruptie Euronews , #PSD