Dancila vrea la Educatie un fost ministru din era Nastase, resapat si de Grindeanu

Vineri, 23 August 2019, ora 18:03
7813 citiri
Dancila vrea la Educatie un fost ministru din era Nastase, resapat si de Grindeanu
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila a anuntat, vineri, dupa sedinta CEx a PSD, ca face o remaniere guvernamentala, propunerile urmand sa ajunga luni pe masa presedintelui Klaus Iohannis. Pe lista figureaza si portofoliul Educatiei, unde interimar e ministrul Culturii Daniel Breaz, dupa demiterea Ecaterinei Andronescu.

Dancila ii incredinteaza invatamantul colegului sau de partid Serban Valeca, senator de Arges, care a mai fost ministru al Cercetarii in guvernele Adrian Nastase si Sorin Grindeanu.

De profesie inginer, Valeca a activat in domeniul energiei nucleare si are ca hobby artele martiale, fiind detinator al centurii negre la karate traditional. De altfel, in 2015, el a si fost ales presedinte de onoare al Federatiei Romane de Karate Traditional.

La alegerile din 2016, Valeca a obtinut al patrulea mandat de parlamentar, dintre care al treilea de senator. Acum este vicepresedinte al Senatului.

Serban-Constantin Valeca s-a nascut pe 23 iunie 1956 si a absolvit Institutul Tehnologic din Bucuresti in 1981. S-a specializat in domeniul energiei nucleare, devenind cercetator stiintific si director al Insitutului de Cercetari Nucleare din Pitesti in 1992 pentru ca, in 1998, sa ajunga director-adjunct al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare.

Valeca a obtinut titlul de doctor in stiinte ingineresti, iar la capitolul studii mai are trecuta in CV absolvirea Institutului Diplomatic Roman si a unui curs postuniversitar la Colegiul National de Aparare in specializarea "Conducerea strategica in domeniul securitatii nationale". Valeca a detinut mai multe functii in organizatii internationale din domeniul energiei atomice.

11 carti publicate, 7 brevete de inventator, centura neagra la karate

Posibilul viitor ministru al Educatiei a publicat 11 carti sau cursuri si are sapte brevete de inventie inregistrate la OSIM, alaturi de activitatea publicistica in domeniul energiei atomice si inginieriei care i-a adus titlul de profesor doctor la Universitatea din Pitesti si calitatea de membru corespondent al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

Valeca se declara cunoscator al limbilor engleza, franceza, japoneza si greaca, dar admite ca pe ultimele doua le stie doar la nivel de incepator. Interesul sau pentru limba japoneza deriva din pasiunea pentru artele martiale, el fiind practicant de karate traditional din 1976 si ajungand sa detina centura neagra cu 7 Dan. A fost ales presedinte de onoare al Federatiei Romane de Karate Traditional si este presedinte european al United World Karate Federation.

Drumul in politica

Cariera sa politica s-a desfasurat in cadrul PDSR, devenit ulterior PSD. A devenit deputat in martie 2000, pentru un mandat ce a avut o durata de numai opt luni.

Serban Valeca a fost numit ministru delegat pentru Cercetare in guvernul condus de Adrian Nastase, in perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003. In 2008, Valeca a redevenit parlamentar, insa in Senat, calitate pe care nu a mai parasit-o.

In 2015, a devenit presedintele organizatiei de Arges a PSD, din partea careia a obtinut fiecare mandat in Parlamentul Romaniei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Serban Valeca ministru , #educatie