Sergiu Andon, in stare de incompatibilitate

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 11:51
2161 citiri
Sergiu Andon, in stare de incompatibilitate

Curtea de Apel Bucuresti a respins, miercuri, contestatia facuta de deputatul PC Sergiu Andon impotriva unei decizii a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), prin care parlamentarul a fost declarat, in iunie 2009, in stare de incompatibilitate.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs, care se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe 3 iunie 2009, ANI a stabilit ca deputatul Sergiu Andon se afla in stare de incompatibilitate, deoarece a acordat, in calitate de avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar de coruptie.

Presa centrala a relatat ca Sergiu Andon a oferit asistenta juridica Marianei Draghici, fost director adjunct al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), cercetata de procurorii DNA pentru o licitatie privind achizitionarea a 200 de ATV-uri la preturi supraevaluate.

ANI sustinea, in iunie 2009, ca, in urma verificarii declaratiilor de avere si de interese (completate la data de 14.12.2008 si inregistrate la data de 17.12.2008), a unei imputerniciri avocatiale si a actelor procedurale existente la dosarul cauzei penale, a stabilit ca Sergiu Andon, desi avea calitatea de deputat in Parlamentul Romanei, a acordat asistenta juridica intr-o cauza penala prevazuta de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform art. 82 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, "deputatul sau senatorul care, pe durata exercitarii mandatului de parlamentar, doreste sa exercite si profesia de avocat nu poate sa pledeze in cauzele ce se judeca de judecatorii sau tribunale si nici nu poate acorda asistenta juridica la parchetele de pe langa aceste instante (alin. 1)".

De asemenea, conform alin. (2), lit. a, "deputatul sau senatorul aflat in situatia prevazuta la alin. (1) nu poate acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor si nici nu ii poate asista in instante in cauzele penale privind infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunile in legatura directa cu infractiunile de coruptie, precum si infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare".

Potrivit art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sergiu Andon incompatibil, #Sergiu Andon incompatibilitate avocats , #stiri Sergiu Andon