Ziare.com

Romania celor bolnavi sufleteste (Opinii)

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 23:25

   

Romania celor bolnavi sufleteste (Opinii)
In romani, rareori se trezeste cu deplina intensitate dorinta de a apara vehement sau de a critica furibund Biserica si credinta stramoseasca.

Evident, niciuna dintre cele doua atitudini nu are macar vreo firava legatura cu crestinismul ortodox, dar intalnim de cateva ori pe an, prin ziare sau la tv, indivizi al caror fanatism este intrecut doar de ignoranta in cele ale credintei, care ii mana in nesfarsite scandaluri mediatice.

Un asemenea scandal a fost provocat de decizia lui Sergiu Nicolaescu de a-i fi incinerat trupul - apropo, eu nu cunosc inca un document scris si semnat de marele regizor in care sa fie exprimata aceasta alegere.

In scandal, primul pas gresit a fost facut de administratia Bisericii noastre. In Romania, in fiecare an, sunt cateva zeci, poate sute de indivizi ale caror cadavre sunt arse, la solicitarea lor. Sergiu Nicolaescu nu are o importanta mai mica sau mai mare decat oricare dintre acestia.

Totusi, administratia bisericeasca a gasit ca ar fi folositor sa intervina public cu propunerea de a plati cheltuielile de inmormantare ale trupului actorului, daca familia va accepta sa-l ingroape. O eroare de "public relations" extrem de grava comisa de responsabilii Patriarhiei si care a tarat Biserica intr-un scandal mediatic de care nu avea nevoie.

Nu era mai simplu sa se explice familiei, cu rabdare si discretie, care este semnificatia inmormantarii din perspectiva Invierii noastre in Hristos si aceasta sa fie lasata sa decida?

Interventia neinspirata si inutila a reprezentantilor Bisericii in scandal a provocat doua tipuri de atacuri: pe de o parte, cel legat de veniturile imense pe care le are Biserica, unele dintre acestea din serviciile religioase la inmormantare, iar pe de alta parte, cel legat de invatatura Bisericii despre inmormantare.

Cred ca este absolut necesar ca administratia si ierarhia Bisericii, pe care si eu o slujesc, sa invete si sa aplice notiuni precum: transparenta, fiscalitate, venituri licite etc. Nu insist asupra problemei, marturisesc doar ca ma numar printre preotii si mirenii Bisericii care sustin cu tarie ca ar fi un fapt deosebit de folositor duhovniceste ca Biserica sa nu mai primeasca fonduri de la stat.

Biserica va deveni independenta de orice influenta politica sau financiara si isi va redobandi deplin glasul profetic, fara sa fie afectata de vreo criza a saraciei materiale.

Oricum, este de preferat saracia in cele ale lumii, decat saracia in cele ale credintei! Un preot bun, credincios va afla in parohia lui sprijinul comunitatii si va avea venituri suficiente sa traiasca decent si in conformitate cu poruncile lui Hristos si ale Bisericii Sale.

Biserica are suficiente proprietati si venituri pentru a sustine parohiile sarace, marile catedrale, manastirile sau slujirea preotilor din spitale, inchisori si Armata. Statul are de asemenea, obligatia de a ocroti acele biserici si manastiri care sunt monumente istorice de o deosebita valoare pentru patrimoniul cultural si spiritual al poporului nostru. Totul este doar o chestiune de vointa politica si mai ales, de asumare reala a slujirii lui Hristos.

In scandalul provocat dupa moarte de actorul Sergiu Nicolaescu, mizerabil este insa atacul comis asupra invataturilor de credinta ale Bisericii.

Analisti mediocri, indivizi care in viata lor nu au gustat din cele ale Bisericii - cum ar fi o Spovedanie sau o Liturghie - sau daca au gustat cumva Botezul si Cununia au fost fie prunci fara de ratiune, fie oameni maturi fara de minte, neintelegand semnificatia profunda pe care o au aceste Taine ale Bisericii, indivizi care confunda pe Hristos cu acei nefericiti si vremelnici farisei care populeaza unele zone ale Bisericii noastre, astfel de rataciti s-au apucat sa ne invete ca nu exista deosebire intre a fi ars si a fi inmormantat.

Cred ca mi-ar fi necesar tot timpul din Univers sa explic diferenta si unora dintre dansii posibil ca nu le-ar ajunge tot timpul dintr-o infinitate de universuri paralele pentru a intelege.

Le spunem doar ca trupul Mantuitorului nostru Iisus Hristos a fost asezat in mormant, nu a fost ars, si Hristos a inviat cu trupul, credinta noastra fiind intemeiata pe realitatea Invierii lui Hristos si a invierii noastre din morti.

Le mai spunem ca trupul intors in pamant contribuie la prosperitatea altor fiinte de pe aceasta planeta, inclusiv a oamenilor ramasi dupa ce noi murim, caci materia - grasimilie, apa etc. - din care e facut trupul se reintoarce in circuitul vietii.

De fapt, chestiunea este mult mai simpla: poti avea asteptari de traire spirituala de la un popor bolnav sufleteste, care cauta mai degraba superstitia, decat credinta, calcandu-se in picioare la Boboteaza ori la sfintele moaste, care accepta minciuna dulceaga si fariseismul care fascineaza, in viata fie a Bisericii, fie a cetatii, decat adevarul care desi doare, ne rascumpara si ne lumineaza sufletul?

Nu poti avea astfel de asteptari, ci doar poti sa te rogi la Dumnezeu si sa faci cele ale lui Dumnezeu pentru vindecarea poporului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3270 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

popa si internetul...noroc ca e un caz singular...

"eu nu cunosc inca un document scris si semnat de marele regizor in care sa fie exprimata aceasta alegere"....ha?
Si daca nu cunosti tu, inseamna ca nu poate fi incinerat?
Poate ca i s-a facut sila omului imaginindu-si "soborul" de preoti fomisti de la capatiiul lui si ipocrizia oamenilor care se hranesc din nenorocirile altora si o fi zis: bah, decit sa n-am liniste pe ultimul drum, decit sa plateasca nevasta-mea spaga si bir la BOR, mai bine ma ard. Oarecum corect si absolut civilizat.
BOR a luat-o pe aratura bine de tot in ultima vreme si tot ce face e sa sfideze prin foamea de bani si preamarire (vezi catedrala neamuluifara de care BOR nu mai poate). BOR s-a transformat intr-un SRL abject si a pierdut orice legatura cu spiritualul de care trebuia sa se ocupe.

 

Pr.Marcel Radut Seliste, ca preot orthodox, cui slujiti ?

Dubla măsură este o scarbă in fata Domnului si ca preot stiti foarte bine acest lucru. In articolul dvs. spuneti referindu-vă la "rătăcitii" care "s-au apucat sa ne invete ca nu există deosebire intre a fi ars si a fi inmormantat", că v-ar fi necesar tot timpul din Univers pentru a le explica “diferenta si unora dintre dansii posibil ca nu le-ar ajunge tot timpul dintr-o infinitate de universuri paralele pentru a intelege"!

La numai cateva randuri distantă, certand Biserica Ortodoxă Romană pentru modul in care a incercat să se adreseze pubic familiei care hotărase să-si ardă mortul, tot dvs. spuneti: "Nu era mai simplu sa se explice familiei, cu rabdare si discretie, care este semnificatia inmormantarii din perspectiva Invierii noastre in Hristos si aceasta sa fie lasata sa decida?"...

Evident că nu era mai simplu, era chiar imposibil. Cereti altora, cu o mare usurintă si fariseism, să faca după o zi pe alta, ceea ce dvs. recunoasteti, ca v-ar fi luat tot timpul din univers!

Sunteti la fel de bolnav sufleteste ca intreaga Romanie..., dar spre deosebire de multime care poate nu stie, dvs. ca preot vi s-a arătat de către Cuvantul lui Dumnezeu, că medicul oricărui suflet bolnav este Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Unicul căruia Biserica Ortodoxă este datoare a-I sluji, pentru că in El este cuprinsă toată creatia.

Atunci cand Biserica Ortodoxă Romană slujeste cu dragoste si jertfă de sine lui Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, ea slujeste “chipului si asemănării lui Dumnezeu" din sufletul fiecărui om. Nu omului in totalitatea lui, căci el care cuprinde si dorinta păcatul care slujeste firii omenesti, si voieste relatii intime cu copii (căsătorii intre bărbati de 67-70 de ani cu copile de 18 ani), cununii oficiate in biserică intre persoane de acelasi sex, familii de homosexuali sau lesbiene care să adopte prunci, imbogătirea prin orice mijloace chiar si crimă, consumul liber de droguri, inchinarea la idolii altor religii fără Hristos, etc., ci numai “chipului si asemănării lui Dumnezeu", pentru ca acesta să crească si să se intărească prin credintă primită cu dragoste, pană la desăvarsire.

Dvs. ca preot ortodox, cui slujiti?

 

Romania e si cimitirul strabunilor nostri!

Suntem datori "sa frangem painea" deasupra mormintelor lor, de sute de ani numele trecute pe crucile de pe morminte ne amintesc de cei care au trudit pamantul asta!

 

Da Maxi,

E pamantul care te chema, pe care-l simti al tau si il aperi cu pretul vietii. Pamantul pentru romani reprezinta trainicia si redacinile lor, fara pamantul esti pierdut prin lume. La cimitirul din satul meu sunt toti mosii si stramosii mei, ma simt legata de el, precum ma simt legata de pamant, cand voi mu-ri vreau sa fiu inmoramantata acolo, pentru ca vreau sa ma intorc acasa.

Pe unii dintre noi ne cheamă Domnul Dumnezeu...

Omiduta: "Pămantul care te cheamă"...

"In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri. Daca n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Ma duc sa va pregatesc un loc. Si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi." (Ioan 14: 2, 3)

Practica incinerarii si pozitia bisericii

Greseala masiva care a provocat tot acel circ penibil apartine in totalitate mediei . Exista in Romania suficienti slujitori anonimi ai credintei stramosesti , adevarati sfinti prin modul cum isi duc traiul . Sunt adevarati eruditi , avand mintea limpede si trupul curat . Pot fi gasiti prin manastirile unde stau departe de gargara prezentului si unde se roaga pentru noi toti . Absolut nici unul dintre ei nu a fost abordat public sa explice simplu invatatura traditionala pentru care s-au jertfit mii si mii de credinciosi de-a lungul secolelor . Erau vocile autorizate si credibile care se cereau auzite .Romanii au vazut si auzit in schimb tot felul de neaveniti incepand cu Badea si Oreste si sfarsind cu oameni politici , magistrati ,actori si cine stie ce alti bagatori in seama . Apoi ne intrebam de ce lucrurile iau mereu alta intorsatura .

 

dar, tu george 2, te rogi pentru "gargara prezentului"?

Faptul că slujitorii anonimi, adevărati eruditi, cum ii numesti tu: "Pot fi gasiti prin manastirile unde stau departe de gargara prezentului si unde se roaga pentru noi toti", nu te mantuieste, nici pe tine, nici pe cei atat de supărati pe viată, că nu s-a făcut slujbă ortodoxă unei persoane care a lăsat in testament să fie ars si nu inhumat crestineste.

Dar, oamenii acestui popor care se declară
in număr de peste 80% crestini, se roagă ei, toti, Domnului Dumnezeu, pentru ziua noastră..."gargara prezentului" ? Nu. Si atunci de unde să vină binele?

Ei adoră chiar atei desăvarsiti, pretinzand prosteste Bisericii Ortodoxe, inmormantare crestină prin inhumare, impotriva propriei vointe a celui decedat. Unii chiar au pretentia de a schimba Biserica pentru a o face potrivită cu ifosele si bazdacurile mintilor lor rătăcite de la credintă, ca si cum si-ar preface rochia de bal!

Cum să venerezi atei, să ti-i mai faci si IDOLI, iar cand pleacă de langă tine la Domnul, mari crestini plini de har ai acestui neam, nici să sunt băgati in seamă.

@Dinatudor

Eu vorbeam de ceea ce trebuie sa las aici, cand o sa plec dincolo!

Doamnule,

Sufeltul poporului roman este legat de Biserica. Romanii nu fac nici o deosebire intre religie, credinta si Biserica. Pentru ei, a merge la Biserica insemna a-ti manifesta crestinizmul, credinta. Biserica este sfanta, la fel ca preotii. Bigotismul, supertitiile sunt alimentate de Biserica. Preotul are puterea de a sfinti, de a vindeca si de a ierta de pacate. Pentru popor, preotii sunt trimisii Domnului pe pamant si trebuie ascultati si urmati. Potrivit acestei credinte, nu preotii si Biserica au menirea de a ajuta pe cei sarmani si necajiti, ci comunitate, preotul si Biserica indemna la mila, milostivenie iar enoriasii trebuie sa-i dea ascultare. Cum sa nu creada poporul in moaste si in binefacerile ei cand Biserica prin preoti anunta marea milostivenie pogorata din Ceruri asupra lor sub forma moastelor care vin de se aseaza in mijlocul poporului? Cum sa nu creada poporul in vraji si vrajitoare cand preotii dezleaga prin slujbe? Cum sa nu vrea poporul apa sfintita la Boboteaza cand cei mai mari prelati participa la slijba de sfintire a apei si o impart la popor? Este bolnav sufletul poporului roman, domnule, la fel cum este bolnava si Biserica. Un om amarat si necajit va incerca sa gaseasca undeva sprijin si speranta. Romanilor Biserica le e in drum, fara ea s-ar fi siucis pe capete. Cred ca o insanatosire a sufletul poporului roman trece prin insanatosirea Bisercii ortodoxe.

 

Doamnă, aici se vorbeste despre crestini ortodoxi

"Cum sa nu creada poporul in vraji si vrajitoare cand preotii dezleaga prin slujbe?"

Ce are vrăjitoria, doamnă, cu slujbele săvarsite prin prezenta Duhului Sfant, in numele lui Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu? In opinia dvs., Sfanta Liturghie se face cu puterile necurate ale vrăjitoriilor!?
Huliti impotriva Duhului Sfant, singurul păcat de neiertat.

Incerc sa nu hulesc pe nimeni,

Vreau doar sa spun ca vindecarea sufletelor romanilor trece prin Biserica, ca intodeauna cand ne-a fost greu Biserica prin preotii ei au fost alaturi de noi. Ca atunci cand ne cautam drepturile, preotii ardeleni faceau totul, sacrificau totul pentru a ne ajuta. Scoala ardeleana s-a intemiat pe marii preoti ai acelor vremuri. Preotii prin Biserica au adus lumina in sufletele romanilor in vremurile de mare cumpana, poate n-ar fi rau sa o faca si acuma. Poate n-ar fi rau ca preotii sa joace si acuma acelasi rol pe care l-au avut inaintasii lor in redesteptarea romanilor. Preotii romani luptau pentru drepturile noastre, pentru pastrarea obiceiurilor, a limbii si a romanismului, se ascundeau cu noi de urgiile vremurilor, luptau cu noi impotriva vrajmasilor si ne ajutau sa ne pastram spiritul intreg. Preotul a avut un rol foarte insemnat in comunistatea romaneasca, si asta nu pentru ca se facea temut sau adulat de popor, ci pentru ca se facea util. Poate n-ar strica sa incerce din nou sa slujeasca poporul roman, uitand de cele lume, de buna seama ca Dumnezeu va vedea si va lua aminte, iar poporul ii va pastra un loc de cinste in cimitirul local.

Parerea mea

In ani 80 era o bisrica in chicago numita holy natality. preotul acelei biserici se numea Smet Iam cerut ajutor sa ma ajute intro problema personala/ Omul ma ajutat fara sami ceara bani. Totusi iam dat un cec de 400$ Cecul a fost pe numele lui. Peste o luna am observat ca a depus banii in contul biserici. Era batrin si a iesit la pensie. A venit altul din romania trimis de ceausescu. Cei care adunau banii de la credinciosi dupe slujba erau toti securisti. pe citiva ii stiam din tara.Cind popa facea slujbe la subsol era restaurant si bar. Vindeau o bere cu 4$ sticla cind cu 4$ cumparai de la la pravalie 6 sticle erau la subsol mai multi credinciosi de cit in sala de slujbe.se putea bea acolo de toate incepind cu martel pina la palinca. Din cite stiam si eu cristos a zis...Nu faceti negot in casa domnului Morala.... sint popi intre popi. Unii il servesc pe dumnezeu si altii pe ei insusi De aceia lume este confiuza. Nu mai stie care este popa si care este hot Eu cred ca sint mai multi hoti si putini preoti adevarat care il servesc pe dumnezeu

Dle Seliste,facand apologia saraciei lumesti a bisericii,

dvs.cat primiti pentru articolele ,bine orientate politic,pe care le prezentati pe acest site?
In rest totul este un bla-bla fara noima!
Sunteti sigur ca serviti biserica ortodoxa?Teo

 

un articol cu bun simt de raspundere si nu numai...

Iata ca am gasit si eu ceva sa-mi creeze o stare spirituala de analiza. Dl Marcel este tanar , stie si nu stie multe dar gandeste frumos. Starea spirituala a romanilor este corijenta in momentul se fata. Nu doresc o analiza critica,acum, despre cultul religios dar pot aminti romanilor ca mergem la biserica sa ne rugam si nu sa ne imbrancim. Mergem la biserica sa nu fim mintiti sau dusi in eroare. Este adevatat ca biserica are posibilitati financiare dar problema tine de legalizarea financiara. Asa ca prin incinerarea lui Sergiu s-a facut o noua regie de spectacol, implicarea bisericii atunci cand nu este cazul.

 

Hai ca asta e tare....

"Analisti mediocri, indivizi care in viata lor nu au gustat din cele ale Bisericii - cum ar fi o Spovedanie sau o Liturghie - sau daca au gustat cumva Botezul si Cununia au fost fie prunci fara de ratiune, fie oameni maturi fara de minte".

Alo, alo, sint 100% convins ca BOR nu mai are nici o legatura cu cele sfinte si ca tot ce face e sa arunce cuvinte goale in timp ce pretinde bani de la toti.
BOR primeste bani de la stat impotriva dorintei mele de contribuabil, motiv pentru care e absolut normal ca BOR sa fie auditata de finante.BOR trebuie impozitata ca orice firma cu venituri proprii.

 

D-le Saliste,

"Hristos a inviat cu trupul", dar intr-un trup nou, schimbat, metamorfozat: intr-un "trup de slava"...!
Imi pare rau ca acest fapt iti da peste cap explicatiile d-tale, dar..., asta e...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor