A fost odata ca niciodata un tanar regizor... (Opinii)

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 23:59
16887 citiri
A fost odata ca niciodata un tanar regizor... (Opinii)

Intr-o tara comunista, sufocata de indoctrinare, o tara in care ecranele erau pline numai cu filme de propaganda si emisiuni omagiale. Poporul tanjea dupa orice film de peste oceane, se lipea de televizoare si facea cozi interminabile in fata cinematografelor de cate ori avea ocazia sa auda zgomot de pistol american.

Cultura din tara despre care vorbesc era ciunita din toate partile de cenzura. Foarfeca intra cu cruzime in orice nu corespundea liniei partidului unic si viziunii cuplului dictatorial care luase in stapanire tara despre care va vorbesc. Cine calca stramb, cine pica in dizgratie nu mai aparea niciunde, nu mai facea nimic si daca nu ajungea si prin puscarie era nevoit sa emigreze.

Tanarul nostru regizor era chipes, charismatic si inteligent. Nu i-a fost greu sa intre in gratiile cuplului cu pricina, mai ales ale femeii. S-a insurat corespunzator, cu fiica unui puternic nomenclaturist din anturajul cel mai inalt. Succesul a devenit o chestiune de timp.

Talentat in felul sau si extrem de ambitios, tanarul nostru regizor a devenit in curand cel mai prolific din domeniul sau. Filmele curgeau, mai ales ca ele faceau mari servicii regimului.

Pe de-o parte, erau filme istorice, pe deplin respectuoase fata de versiunea acreditata de comunisti. Adica, mai pe limba tarii despre care vorbesc, filme despre o istorie distorsionata intru educarea corespunzatoare a poporului. Ele erau menite sa tina viu nationalismul, una dintre armele preferate ale regimului politic din tara cu pricina.

Apoi erau versiuni adaptate ale filmelor politiste americane la care tanjea poporul. Sigur, filme pe model american, dar in care comunistii erau buni, iar capitalistii rai. Ele aveau ca scop sa ofere poporului asuprit mici supape care sa le faca din cand in cand viata mai respirabila si sa-i faca sa se simta mai aproape de lumea civilizata.

Regizorul nostru a stiut sa-si asigure succesul si prin colaborarea cu cei mai iubiti si mai valorosi actori ai tarii cu pricina. Pentru el, ei erau garantia succesului. Pentru ei, el era singura sansa de a face si filme cu alt subiect decat aventurile secretarului de partid omenos si destept.

Anii au trecut, tanarul regizor n-a mai fost atat de tanar, iar cuplul prezidential a ajuns si el spre apus. Regizorul nostru a facut atunci pasul catre continuatorii "cu fata umana" ai celor doi. In timpul unor inca tenebroase evenimente sangeroase dintr-un decembrie clocotit, regizorul nostru a fost cumva un revolutionar. Tot un fel de regizor pentru un "cine verite" menit sa schimbe o garnitura comunista cu alta? Doar producatorul stie, iar el nu va spune probabil niciodata.

Cert este ca, imediat, regizorul nostru a intrat in politica, in tabara neocomunistilor care asasinasera cuplul prezidential atat de prietenos cu el. Ce mai conteaza? A devenit chiar senator, mai multe mandate la rand, si a continuat sa faca filme care nu au rezistat insa competitiei cu tineri regizori cu adevarat talentati pentru care nu-si ascundea aversiunea. Oare de ce?

Cand a murit a fost tratat ca un erou genial. A fost oare? Un mare patriot, un mare politician, un mare creator? A fost oare? Se poate. Doar vorbim despre tara in care poetul de casa al aceluiasi cuplu prezidential, spalatorul pe creier, tot pe sistemul supapei, al tinerilor, a devenit un politician democrat respectabil si a fost ingropat tot ca un erou al neamului. Are si statuie in tara despre care va vorbesc. O tara care uita prea repede, are exigente prea mici si de aceea este atat de usor de manipulat.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Sergiu Nicolaescu murit regizor comunism, #Sergiu Nicolaescu politica neocomunisti, #Sergiu Nicolaescu Ceausescu film , #murit