Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Le Monde: Sergiu Nicolaescu, James Bond-ul roman

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 15:28
7930 citiri
Le Monde: Sergiu Nicolaescu, James Bond-ul roman

Fostul regizor Sergiu Nicolaescu, care a murit, pe 3 ianuarie, este comparat de presa franceza cu celebrul spion britanic "James Bond".

"James Bond-ul romanesc a murit", incepe Le Monde articolul despre cineastul roman.

La varsta de 82 de ani, Sergiu Nicolaescu - realizator, actor si scenarist de mare succes - a murit pe 3 ianuarie din cauza unui stop cardiac, la Bucuresti.

Publicatia franceza ii face o scurta prezentare "chipesului" artist, nascut "intr-un mic oras din Carpati". In plus, noteaza Le Monde, in perioada in care Sergiu Nicolaescu si-a inceput cariera in arta filmului, cinematografele erau dotate cu aparatura de ultima generatie si afisau mari ambitii.

Sergiu Nicolaescu a fost incinerat - aplauze, contestari, amenintari cu moartea

Tanar inginer devenit cineast, Sergiu Nicolaescu si-a facut debutul in anul 1959, la 29 de ani, iar scurt-metrajul sau "Memoria trandafirului" ii aduce o selectie la Cannes si o calatorie in Franta, unde isi stabileste contacte in lumea productiei cinematografice.

In anul 1966, realizeaza primul sau lung-metraj, "Dacii", coproductie romano-franceza care inaugureaza o serie de filme istorice. Premiera filmului a avut loc in anul 1967, pe Champs-Elysees, lansand astfel cariera lui Nicolaescu.

"Aveam 37 de ani si simteam o imensa satisfactie. Era debutul carierei mele internationale", a declarat regizorului, intr-un interviu publicat cu putin inaintea mortii sale.

In anul 1972, a inceput "povestea sa de dragoste cu marele public roman", cand a inceput sa realizeze o serie in care detinea rolul comisarului Moldovan, personaj devenit celebru in randul compatriotilor romanului. Aceasta a coincis cu epoca in care presedintele roman Nicolae Ceausecu a instaurat cultul personalitatii, care va conduce la una dintre cele mai dure dictaturi comuniste.

Propaganda comunista era in plina desfasurare, iar Sergiu Nicolaescu l-a intruchipat pe comisarul comunist aflat in lupta impotriva relelor capitalismului. In ciuda ideologiei Partidului Comunist, care a impregnat filmele, comisarul Moldovan a devenit rapid James Bond-ul romanesc.

A murit Sergiu Nicolaescu

Totodata, Le Monde remarca si cariera de senator a lui Sergiu Nicolaescu, care si-a legat numele de mai mult de 60 de filme, in 50 de ani de cariera cinematografica.

Insa, cu toate ca a fost adulat de public, criticii s-au aratat reticenti in ceea ce-l priveste pe acest cineast "obsedat de marile fresce istorice" pe care le-a ecranizat. Sergiu Nicolaescu a ramas totusi foarte popular in tara sa, chiar si dupa caderea regimului comunist, in anul 1989, "cand si-a intors jacheta si s-a pretins revolutionar".

Senator intre 1990 si 2012, regizorul si-a folosit influenta politica care i-a permis sa aiba acces privilegiat la fondurile Centrului National de Cinematografie, noua generatie de cineasti romani fiind in mod sistematic privata de subventii.

Publicatia franceza incheie amintind de incinerarea din 5 ianuarie, contestata de Biserica Ortodoxa Romana, care a refuzat sa-i faca o slujba de inmormantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Sergiu Nicolaescu James Bond, #Sergiu Nicolaescu Le Monde, #Sergiu Nicolaescu murit, #Sergiu Nicolaescu comisar Moldovan , #murit