Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sergiu Nicolaescu, in presa straina: Cel mai prolific regizor roman, in conformitate cu propaganda comunista a epocii

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 21:37
5583 citiri
Sergiu Nicolaescu, in presa straina: Cel mai prolific regizor roman, in conformitate cu propaganda comunista a epocii

Publicatii internationale importante au scris despre decesul regizorului Sergiu Nicolaescu, amintind atat de impresionanta sa cariera in lumea filmului, cat si de activitatea sa politica.

Associated Press il descrie pe Sergiu Nicolaescu drept "un prolific si popular regizor cunoscut pentru fimele sale istorice, care a ocupat, totodata functia de senator".

Agentia citeaza declaratiile reprezentantilor Spitalului Elias, potrivit carora decesul a survenit in urma unor complicatii cardiace si pulmonare.

In continuare, aceasta noteaza ca, in pofida carierei sale de politician, Nicolaescu a continuat sa regizeze filme precum "Orient Express" (2004).

Potrivit AP, el este cunoscut pentru filmele sale istorice agreate de regimul comunist, iar "Mihai Viteazul" este considerat o productie clasica a cinematografiei in Romania.

Nicolaescu s-a remarcat si ca actor, AP amintind interpretarea rolului Carol I in filmul cu acelasi nume.

Stirea Associated Press a fost preluata de publicatii precum The Washington Post, The Huffington Post, Miami Herald si San Francisco Gate.

Agentia franceza AFP il prezinta pe Sergiu Nicolaescu ca "regizor, scenarist si actor roman, autor a peste 60 de filme in 50 de ani de cariera".

AFP scrie despre debutul regizorului in 1962 cu un documentar, inainte de realizarea "grandioasei" co-productii romano-franceza "Dacii", in 1966, care a inaugurat o serie de filme istorice in conformitate cu propaganda comunista a epocii.

"Mihai Viteazul" este considerata si de jurnalistii de la AFP productia de referinta a cinematografiei romanesti.

Numindu-l pe Nicolaescu "cel mai prolific regizor roman", agentia remarca si faptul ca acesta l-a intruchipat pe maresalul Ion Antonescu ca pe un erou, in pofida politicii antisemite a acestuia.

De asemenea, agentia franceza este preluata de publicatii prestigioase, precum Le Figaro.

Britanicii de la BBC scriu ca Sergiu Nicolaescu a cunoscut aprecierea generala cu productia "Dacii" (1967), prezentata la Festivalul International de Film de la Moscova.

Filmele sale, care glorifica trecutul tarii, au fost apreciate atat de publicul roman, cat si de regimul comunist, mai noteaza BBC.

Presa germana aduce in prim-plan colaborarile lui Nicolaescu cu regizori straini, precizand ca dintre cele 49 de filme ale sale, 12 au fost realizate in co-productie cu regizori din Germania, Franta si Statele Unite. rp-online.de mai mentioneaza si ca regizorul roman a lucrat la productiile "Lupul Marilor" (1971) si "Chemarea Aurului" (1975) pentru televiziunea germana ZDF..

In schimb, publicatia Die Welt remarca faptul ca Sergiu Nicolaescu a fost criticat de tanara generatie de cineasti romani pentru promovarea prea generoasa a filmelor sale cu fonduri publice.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#moarte Sergiu Nicolaescu extern, #presa straina Sergiu Nicolaescu , #murit