Pedelistii negociaza alegerile cu UDMR si banii pentru teritoriu intre ei

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 19:18
2698 citiri
Pedelistii negociaza alegerile cu UDMR si banii pentru teritoriu intre ei

Conducerea PDL poarta in aceste zile negocieri cu UDMR pentru definitivarea sistemului de vot, dar si negocieri interne pentru buget, in care o parte din liderii locali s-au aratat nemultumiti de modul de repartizare al banilor catre teritoriu.

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, spune ca, desi reprezentantii Coalitiei de guvernare au spus ca numarul de parlamentari pentru alegerile din 2012 va fi de 388, acesta ar putea fi modificat, in conditiile in care inca se negociaza. El a explicat ca PDL si-ar dori aplicarea rezultatelor referendumului din 2009, privind reducerea numarului de parlamentari la maxim 300 si trecerea la un parlament unicameral, dar nu se poate, intrucat sunt singurii care o doresc.

"Evident ca n-am renuntat la aplicarea rezultatelor referendumului. Suntem singura forta care sustine realizarea vointei electoratului in acest referendum. Suntem singurii care mergem in comisia de modificare a Constitutiei si vrem parlament unicameral si vrem 300 de parlamentari, asa cum ne-a cerut referendumul. O spunem, o spunem, o spunem. Si nu doar o spunem, mergem acolo. Toate celelalte partide absenteaza, boicoteaza lucrarile comisiei de modificare a Constitutiei", a declarat Voinescu pentru Ziare.com.

Vicepresedintele PDL a mai afirmat si ca numarul de 388 de parlamentari a rezultat din negocieri in care PDL s-a lovit de pozitia ferma a UDMR.

"A fost urmare a unei negocieri in coalitie, unde, dupa cum stiti, cei de la UDMR au o pozitie ferma pe cateva chestiuni. Marea problema e ca suntem singurii de partea rezultatului referendumului. Nu-l putem obiectiva singuri.

Noi vrem sa le aplicam acum, de aia sustinem procedura de modificare a Constitutiei, de aia ne ducem la comisie, lucram cu instrumentele parlamentare. Ce putem face, in conditiile in care toti ceilalti se opun?

(...) A fost vorba de reducerea numarului de deputati si aici cifra de 300 a ramas ca punct de referinta, iar senatorii, pentru ca asta a fost dorinta celorlalte forte din coalitie care tin la bicameral, a aparut ideea ca senatorii sa reprezinte judetele in aceasta formula - cate doi pe judet, unul pe sector in Bucuresti si unul in diaspora", a mai explicat Voinescu.

PDL si UDMR nu s-au inteles inca in privinta votarii listei nationale care va completa lista parlamentarilor, pe langa cei alesi uninominal, care vor fi majoritari.

"UDMR vrea lista nationala, dar pe lista nationala nu pot fi decat cei care participa in colegii. Este o decizie a Curtii Constitutionale care spune ca nu poti intra in Parlament daca nu esti votat. Cu alte cuvinte, daca noi facem un tip de vot in care oamenii voteaza uninominal si apoi se face compensarea pe lista nationala, e obligatoriu ca cei care sunt pe lista nationala sa fi candidat uninominal. Nu poti sa fii pe o lista care nu e votata.

A doua varianta spune ca omul voteaza o data colegiul si lista nationala. In varianta asta, poti sa fii pe lista nationala fara sa mergi in colegiu pentru ca esti pe o lista care primeste vot. Dar asta inseamna o intoarcere la votul pe lista si noua nu ne ramane, noi vrem sa ramanem in cadru uninominal.

Bugetul - pe proiecte sau prin alocari spre teritoriu?

Sever Voinescu a admis ca sunt divergente in interiorul PDL, in privinta modului in care trebuie sa fie alocati banii de la buget pentru primarii si consilii judetene.

"Vor alocari directe catre autoritatile teritoriale, in vreme ce optiunea strategica e a unui buget centrat pe proiecte", a explicat Voinescu pentru Ziare.com.

Intrebat daca asta nu inseamna centralizare, deputatul de Prahova a raspuns: "Asta spun cei din administratia locala. Pe de alta parte, daca vorbim de un proiect care e centralizat pe proiecte, cei care deruleaza proiectele primesc bani, indiferent daca e central sau local. E o diferenta de paradigma.

Sau ai un buget care repartizeaza banii pe autoritati publice si poti sa spui "poti sa fac foarte descentralizat si dau mai mult autoritatilor publice centrale, la capitolele 'faimoase' de cheltuieli materiale si de capital mai ales sau fac un buget pe proiecte. Optiunea generala e un buget pe proiecte, dar e si ceva nou, pentru ca ar fi prima data cand in Romania s-ar face un buget pe proiecte".

Probleme si la bugetul partidului

PDL are probleme nu doar cu bugetul Romaniei, ci si cu cel al partidului, in conditiile in care, in ultima sedinta a BPN, s-a ridicat chestiunea lipsei de bani si a achitarii cotizatiilor de catre membri.

"Intodeauna a fost asa. Intotdeauna cei care tin vistieria partidului ca niste veritabili ministri de Finante se vaita de bani. Eu n-am auzit trezorieri de partid care sa fie multumiti cu situatie trezoreriei dupa cum n-am auzit ministri de Finante care sa spuna 'avem bani destui'. Se pare ca oamenii astia au 'in soft' sa spuna ca sunt ingrijorati in legatura cu banii", explica Voinescu.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#PDL negocieri UDMR alegeri, #PDL negocieri buget primarii, #PDL buget autoritati locale , #PDL