Sever Voinescu, despre confiscarea averilor: Proiectul PSD, pacaleala - infractorii pot scapa

Joi, 07 Iulie 2011, ora 09:34
3619 citiri

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat pentru Ziare.com ca proiectul de lege al PSD, prin care se pot confisca averile ilicite, e unul mincinos, din cauza faptului ca nu include confiscarile pentru faptele de coruptie, e greu de pus in aplicate si ar permite infractorilor sa scape, invocand principiul de neconstitutionalitate.

Voinescu spune ca singura cale de a te asigura ca infractorii nu scapa de confiscare, dupa decizia CCR ca prevederea cu prezumtia ca averile sunt licite ramane, e aceea de a schimba Constitutia.

"Am senzatia ca exista o abordare de hei-rup politicianist din partea PSD. Totusi, ei au acolo cativa juristi cel putin cu firma buna, nu neaparat cu bune si dovedite competente. Nu pot sa nu realizeze ca ne aflam cu proiectul asta intr-o situatie de cerc vicios. Pe de o parte, Curtea Constitutionala a stabilit ca principiul de dobandire licita trebuie sa ramana. Pe de alta parte, aceeasi lege invita legiuitorul sa faca o lege sa rastoarne aceasta prezumtie. E o problema ciudata, cum poti sa rastorni prin lege o prezumtie din Constitutie?

Vrem sa fim eficienti sau sa facem parada politica? PSD vrea sa faca parada politica pentru ca, in conditiile in care ai aceasta lege si o asemenea prevedere constitutionala, pericolul ca la primul proces de genul acesta sa se ridice o exceptie de neconstitutionalitate si infractorul sa castige invocand prezumtia din Constitutie e foarte mare. E un pericol foarte mare", a spus deputatul PDL pentru Ziare.com

Competitie politicianista - rezolvarea, prin constitutie

In opinia sa, si proiectul de lege pregatit de Guvern pe aceasta tema, desi e mai bun decat al PSD si include confiscarea pentru faptele de coruptie, prezinta acelasi pericol, dand de inteles ca el a venit din cauza unei "competitii politicianiste" declansate de social-democrati.

Voinescu crede ca singura rezolvare e introducerea unei asemenea prevederi in Constitutie, pentru a fi imposibil de atacat si pentru a nu da nicio sansa infractorilor de a scapa de la confiscarea averii.

"Ne aflam in situatia unei competitii politicianiste, iscata de PSD intr-un mod absolut penibil, cand solutia responsabila din punct de vedere politic si solutia reala a problemei e exact cea pe care a propus-o Guvernul si presedintele si a sustinut-o PDL - scoaterea din textul constitutional a acelei prevederi. Asa se rezolva problema, nu altfel. Va spun, de cand am vazut motivatia Curtii, am vazut ca e ceva contradictoriu acolo. Pe de o parte spune "principiul constitutional trebuie sa ramana", pe de alta parte, "va invit sa faceti o lege care sa deroge de la principiul constitutional". De la principiul constitutional nu poti deroga, decat tot printr-o norma constitutionala.

Colegii de la PSD vor sa arate ca sunt sustinatori ai acestui punct de vedere, dar daca sustineau cu adevarat lucrul asta, ar fi trebuit sa sustina scoaterea din Constitutie a acestei prezumtii. Nimeni nu poate, printr-o lege organica, sa rastoarne sarcina probei stabilite printr-o prezumtie prin Constitutie. Ceea ce trebuiam sa facem era sa scoatem principiul din Constitutie, sa-l asezam la nivelul unei legi organice, la nivelul Codului Civil sau mai stiu eu unde si sa stabilim exceptia pe penal si pe ce ne intereseaza", a mai declarat Voinescu pentru Ziare.com.

PSD nu vrea, isi apara marile averi

Purtatorul de cuvant al PDL crede ca proiectul de lege pentru confiscarea averilor propus de PSD e o "pacaleala" si ca social-democratii nu vor sa-i dea cu adevarat forta prin introducerea in Constitutie, de teama ca liderii sai ar putea ramane fara averi.

"Ii intreb pe Dan Sova, pe Victor Ponta despre acest de lege, care oricum e o pacaleala, ei cred ca au rezolvat aceasta problema asa? Rezolvarea problemei si singurul mod in care este posibila confiscarea extinsa e acela de a cobori forta juridica a prezumtiei de caracter ilicit de dobandire a averii de la Constitutie la o lege organica pentru ca, tot printr-o lege organica, eu sa pot indica exceptia. Pentru ca tot printr-o lege organica eu sa pot indica exceptia si anume, pentru toti cei condamnati pentru mai mult de 4-5 ani pentru savarsirea infractiunilor de...Asa e logic. Nu inteleg cum anume PSD vrea sa spuna ca sustine asta atat timp cat au combatut modificarea Constitutiei, dar vin cu o lege absolut mincinoasa.

Declaratia mea asta este: Problema se rezolva cu adevarat pe calea modificarii Constitutiei. Asta rezolva cu adevarat problema si permite, fara niciun fel de dificultate si de risc confiscarea averilor", a spus Voinescu pentru Ziare.com.

Intrebat daca exista riscul ca infractorii sa scape, indiferent de care proiect de lege e adoptat, daca prezumtia de dobandire licita a tuturor averilor nu e trecuta in Constitutie, dupa decizia CCR, Voinescu a raspuns: "Clar, clar, clar. Orice proiect va fi adoptat, exista riscul asta. Doi la mana, daca vom compara cele doua proiecte, daca trece, cred ca proiectul Guvernului e superior, vizeaza o gama larga de infractiuni, in timp ce proiectul PSD e un simulacru. Dupa proiectul PSD, se va ajunge la confiscarea unei averi doar intr-un caz rarisim. Ganditi-va ca cel care a infaptuit o infractiune, oricare ar fi el din cele enumerate de PSD, dupa ce se termina procesul si e condamnat, trebuie sa se deschida un nou proces. E praf in ochi".

Deputatul PDL a crede ca argumentul celor din PSD, care au spus ca nu au inclus infractiunile de coruptie in proiectul de lege care ar permite confiscarea averilor spunand ca e vorba de o infractiune continuata, e hilar.

"Asta e cu adevarat hilara. Asta e o proba, dumneavoastra stiti notiunea de chitibus avocatesc, e o proba de iresponsabilitate. Cred ca nu au bagat infractiunile de coruptie pentru ca,in felul asta, foarte multe din averile liderilor PSD ar fi puse in pericol. Nu si-o pot face cu mana lor", a subliniat Voinescu.

A fost respins din Codul Penal

Sever Voinescu a mai spus si ca prevederea privind confiscarea extinsa a averilor ilicite fusese introdusa si in proiectul pentru nou Cod Penal, dar ea a fost respinsa in cele din urma, ceea ce inseamna ca si o lege care ar contine-o ar putea pati acelasi lucru.

"Mai e o chestiune care merita atentie aici. Din pacate, nu au existat jurnalisti care sa se aplece cu atentie pe problema asta. Textul care prevede confiscarea existinsa a existat in Codul Penal cel nou, cel trimis de la Guvern si avea un titlu marginal - confiscarea extinsa. Acel text a fost respins in comisie (n.red.-comisia de cod penal). Eu incerc sa aflu care a fost motivatia si cine l-a respins. Cred ca motivatia a fost tocmai principiul constitutional, care a ramas in Constitutie", a mai declarat Voinescu.

Deputatul PDL crede ca nu ar fi o problema cu adoptarea unei prevederi de confiscare a averilor ilicite, insa va fi o problema cu aplicarea.

"Nu-i vorba de adoptare, eu sunt convins ca, dupa toata povestea din opinia publica va exista suportul pentru asta. Cred sincer ca va fi o problema de aplicare si cred ca un infractor se poate apara invocand o exceptie de neconstitutionalitate", a mai spus Voinescu.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Voinescu conficcare averi, #confiscare averi neconstitutionalitate, #proiect PSD confiscare averi , #PDL