Sever Voinescu: Vreau in conducerea PD-L, dar nu oricum - Interviu

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 08:33
3476 citiri
Sever Voinescu: Vreau in conducerea PD-L, dar nu oricum - Interviu
Foto: Arhiva

Deputatul PD-L Sever Voinescu este interesat sa intre in conducerea partidului la alegerile care se apropie, dar spune ca nu va face acest lucru "in orice conditii".

Voinescu nu se teme de o potentiala scindare a partidului, care i se pare un "scenariu de cosmar", ci mai degraba de o rupere definitiva a relatiilor dintre PD-L si Traian Basescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, deputatul democrat-liberal apreciaza alianta recent incheiata intre PSD si PNL ca o consfintire a unei relatii vechi, binecunoscute de toata lumea, si spune ca USL nu reprezinta o amenintare pentru partidul sau deoarece se adreseaza unui electorat diferit, cel de stanga.

Sever Voinescu nu poate explica ce resorturi ascunse au facut ca, in ciuda apelului sefului statului, 34 de deputati din coalitia de guvernamant sa voteze impotriva ridicarii imunitatii lui Dan Pasat, dar admite, cu regret, ca cel care va deconta aceasta eroare politica va fi PD-L.

Camera Deputatilor a decis: Deputatul Dan Pasat nu poate fi arestat (Video)

In schimb, democrat-liberalul nu crede ca aceasta iesire din front a colegilor sai ar putea spori temerile in privinta unei repetari a figurii la votul unei motiuni de cenzura deja anuntate de Opozitie.

In ceea ce priveste acuzatiile dure ale lui Traian Basescu la adresa PD-L, el spera ca, de fapt, ele reprezinta doar un avertisment foarte serios dat partidului pe care l-a condus odata si nu semnul unei rupturi definitive.

Basescu, dezamagit: Nu mai astept nimic de la PD-L

Sever Voinescu a evitat sa ne spuna, deocamdata, pe cine va vota la functia de presedinte al PD-L la alegerile din mai, subliind foarte clar ca este mult mai interesat de proiectele politice pe care le vor propune candidatii si mai putin de numele lor.

Deputatul subliniaza insa ca sunt doua aspecte care il vor convinge sa sustina un candidat: proiectul lui sa fie centrat pe viitorul partidului, nu pe prezent, iar echipa cu care doreste sa lucreze sa fie capabila sa faca ceea ce spune.

Este Uniunea Social Liberala o amenintare reala pentru PD-L?

- Despre USL am de spus un singur lucru important, si anume ca atunci cand s-a infiintat am salutat acest act politic pentru ca a consfintit odata pentru totdeauna o relatie de apropiere si simpatie politica reciproca intre PNL si PSD. Era o relatie veche, ea se vedea limpede la toate nivelurile de exprimare politica si acum, iata, ca sa zic asa ca doi indragostiti, s-au luat cu acte. Ceea ce e foarte frumos si foarte normal.

Din punct de vedere electoral, nu cred ca este o amenintare serioasa pentru PD-L pentru simplul motiv ca ne adresam unor segmente electorale diferite. E clar ca USL se adreseaza alegatorilor cu sentimente si optiuni de stanga, in timp ce PD-L se adreseaza celor de centru-dreapta. Si din acest punct de vedere infiintarea aliantei PSD-PNL este un lucru bun, pentru ca ea clarifica spectrul politic in Romania.

Cum comentati votul dat de deputatii PD-L in cazul Dan Pasat? Ce motive credeti ca au putut avea cei peste 30 de parlamentari, indiferent din ce partid au fost ei, pentru a vota impotriva ridicarii imunitatii acestuia?

- Nu stiu cum au gandit acei deputati, dar va pot spune ca, in mod evident, a fost o lipsa de coordonare in cadrul coalitiei si, din pacate, PD-L plateste decontul, si politic si din punctul de vedere al curentelor de opinie publica, pentru acel vot.

Acest vot induce un risc suplimentar pentru PD-L la viitoarea motiune de cenzura?

- Nu cred. Si asta pentru ca, din ceea ce stiu si vad, formatiunile politice care alcatuiesc majoritatea guvernamentala in Parlament sunt in continuare dedicate sustinerii Guvernului.

Nu am putut inregistra niciun semn, nici formal, nici informal, venit din partea partenerilor PD-L cum ca ar avea alte ganduri.

Eu nu ma refeream nici la conducerea PD-L nici la partenerii de coalitie, ma refeream la colegii dumneavoastra de partid care au mai votat o data o motiune impotriva propriului Guvern si la cei care, acum, iata, nu au tinut cont de ceea ce le-a cerut liderul de grup sau presedintele tarii.

- Eu, sigur, m-am referit la nivel de decizie politica la nivel de formatiune care alcatuieste actul guvernamental. Va dati seama ca imi cereti sa speculez asupra unei situatii viitoare. Repet, din ceea ce stiu eu nu exista vreun pericol in cazul unei motiuni de cenzura.

Cum apreciati declaratiile recente ale presedintelui Traian Basescu la adresa partidului dumneavoastra ? Cat de mare este ruptura lui de PD-L?

- Mi-e foarte greu sa raspund la aceasta intrebare. Eu sunt unul dintre membrii PD-L care tin extrem de mult la relatia dintre presedinte si partid, si consider ca este extrem de benefica pentru partid, in continuare.

Nu imi dau seama ce inseamna toata chestiunea asta cu ruperea puntilor. Poate ca in viitor vom vedea mai concret aceste lucruri, dar sper ca, de fapt, a fost un avertisment al presedintelui, foarte serios, si sper ca, in continuare, sunt resurse foarte profunde de colaborare intre PD-L si presedintele Basescu. Adica ele sunt si sper sa fie activate.

Din discutiile pe care le aveti in partid, cati mai gandesc ca dumneavoastra ? Cam care mai este procentul?

- Va dati seama ca nu am facut un sondaj. Ceea ce va pot spune este ca in grupul de prieteni politici cu care vorbesc tot timpul este unanimitate pe acest sentiment, dar, repet mi-e greu sa fac acum o evaluare in partid.

Vorbiti de un grup de prieteni politici. Veti candida la alegerile din partid si pe cine veti sustine la presedintia partidului?

- Eu am spus ferm si clar de multa vreme: sunt interesat sa fac parte din conducerea partidului, din Biroul Politic National, dar nu sunt interesat sa fac parte oricum si in orice conditii.

Eu urmaresc in continuare proiectele politice si mai putin persoanele. Constat cu tristete ca, in general, speculatiile si discutiile se poarta in legatura cu persoanele din partid, si ca se pare ca se contureaza o competitie de personalitati si nu o competitie de proiecte.

Sper ca lucrurile nu stau asa. Sunt un om foarte sensibil la forta ideilor, mai degraba decat la forta personalitatilor, si astept in continuare proiecte. In mod evident, incerc sau voi incerca sa particip si eu la redactarea unor proiecte pentru viitorul PD-L.

Sunt doua lucruri care ma intereseaza in cel mai inalt grad. Primul este viitorul acestui partid, si aici as fi sensibil mai degraba la un proiect care vorbeste despre viitor si nu neaparat la un proiect care urmareste doar sa amenajeze o situatie mai mult sau mai putin tulbure existenta.

Si in al doilea rand ma intereseaza, in egala masura, daca echipa care asuma un proiect chiar il poate implementa si duce la bun sfarsit.

Da, sigur sunt interesat de o candidatura. Daca ma intrebati de o functie anume, va spun ca exista inca o oarecare discutie statutara in legatura cu procedurile de alegere si ma refer la situatia prim-vicepresedintilor, a vicepresedintilor, si asa mai departe. Inca nu pot sa spun exact ce functie ma intereseaza, insa ma intereseaza sa fiu parte din Biroul Politic National, care este compus si din vicepresedinti si din secretari executivi, si asa mai departe.

Se rupe PD-L dupa alegeri? Da sau nu?

- Dupa parerea mea nu exista in acest moment semne care sa ne duca cu gandul la acest scenariu. E un scenariu de cosmar, irealizabil insa acum, dupa parerea mea, pe ceea ce vad in jurul meu.

Va mai intreb inca o data: Boc, Blaga, Frunzaverde sau altcineva?

- V-am spus eu astept in continuare proiectele si sunt mai sensibil la idei si nu la oameni. In general, optiunile mele electorale, si ca alegator, au fost optiuni mai degraba fundamentate pe idei si proiecte si nu pe persoane.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Sever Voinescu alegeri PDL, #alegeri PDL 2011, #Sever Voinescu Basescu, #Sever Voinescu candidatura , #PDL
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Sever Voinescu: Sunt interesat sa intru in conducerea PD-L, dar nu ma cheama nimeni
Poza wert
wert
rank 5