Sever Voinescu, despre coruptia la PDL si comasarea alegerilor - Interviu (I)

Joi, 25 August 2011, ora 18:19
4929 citiri
Sever Voinescu, despre coruptia la PDL si comasarea alegerilor - Interviu (I)
Foto:Evenimentul Zilei

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre ce genereaza perceptia de coruptie in formatiunea din care face parte, dar si despre intentia Puterii de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare.

Voinescu spune ca oamenii vad probleme de coruptie la PDL din cauza a ceea ce vad la nivel local, nu din cauza parlamentarilor cu probleme la acest capitol.

Vicepresedintele PDL crede ca "oportunistii" care au venit in partid cand au simtit ca va castiga sunt si ei parte a acestei probleme.

Voinescu a vorbit si despre comasarea alegerilor, pe care o considera necesara nu atat datorita economiilor la buget, cat datorita faptului ca s-ar impiedica "amortirea" statulu.

Urmareste mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de Sever Voinescu:

Domnule Voinescu, in primul rand, vreau sa va intreb, de ce ati intrat dumneavoastra in PDL si daca sunteti dezamagit de ce ati gasit, fata de ce va asteptati sa gasiti?

Motivatia pentru care am intrat in politica tine de o nevoie de implicare devenita acuta pe masura ce comentam viata politica. Eu am venit de pe pozitia unora precum dumneavoastra, a celor care se uita la politicieni si scriu despre ei. Cum se intampla adesea in asemenea situatii, am dezvoltat o relatie afectiva si emotionala cu obiectul meu de studiu incat am simtit, la un moment dat, ca nu mai pot fi doar comentator si ca vreau sa fiu actor. Cand am intrat in politica, nu am avut nicio ezitare sa intru in PDL.

Toata activitatea mea editoriala marturisea o anumita inclinare, o anumita preferinta pentru Traian Basescu ca lider politic si partidul din jurul sau. Mie mi s-a parut onest sa intru in politica prin alegeri. Marturisesc ca asta a fost o optiune influentata de viziunea lui Traian Basescu asupra politicii. In momentul in care am decis sa intru in politica, nu am vrut sa intru pe un post numit. Am vrut sa intru in politica candidand. Veneau si primele alegeri uninominale, asa ca le-am spus liderilor partidului 'eu vreau sa intru in politica candidand pentru Parlament'. Am identificat colegiul care mi se potrivea cel mai bine, am intrat, am candidat, am castigat.

Scopul cu care am intrat in politica e valabil si acum - vreau sa fiu parte a unei mari constructii politice de dreapta, de nuanta conservatoare, in aceasta tara, ceva de genul Partidului Republican american sau Partidului Conservator britanic. Simt ca Romania are nevoie de o asemenea forta politica de dreapta care sa guverneze indelung, sa faca si opozitie si sa devina un reper important al istoriei politice in Romania. Si mi s-a parut ca Partidul Democrat Liberal e cel mai aproape de aceasta viziune a mea.

Acum cativa ani, PDL era perceput ca un partid anticoruptie. V-a dezamagit din punctul asta de vedere? A facut tot ce putea sa faca?

Nu. Putea sa faca mult mai mult. Dar, vedeti, de la un moment dat incolo, nu pot sa vorbesc despre PDL in termenii "m-au dezamagit" pentru ca eu insumi sunt parte a Partidului Democrat Liberal. Si cand spun despre PDL ca ma dezamageste, spun si despre mine ca mi se intampla sa ma dezamagesc, sa nu ma ridic eu insumi la inaltimea propriilor mele rigori. I se intampla oricui.

Partidul Democrat Liberal si-a pierdut, din pacate, acest element de identitate in constiinta opiniei publice, nu neaparat ca urmare a unei cazuistici binecunoscute de la nivel national (doi-trei parlamentari ale caror situatii judiciare au fost indelung mediatizate si speculate de propaganda politica adversa), cat de multimea cazurilor individuale din teritoriu.

Teoria mea despre coruptie si despre perceptia asupra coruptiei e ca oamenii strang suma experientelor lor directe si-si fac o parere. Cu alte cuvinte, parerea ca Partidul Democrat Liberal e un partid care are o problema de coruptie nu vine neaparat din cazuri precum Monica Ridzi sau Dan Pasat, pentru simplul motiv ca cei mai multi dintre oamenii din Romania n-au avut de-a face vreodata cu Monica Ridzi sau cu Dan Pasat, ci vin din perceptia pe care oamenii dintr-o anumita comunitate o au in relatia cu birocratia din localitatea lor, o birocratie pe care trebuie sa ne-o asumam, pentru ca suntem la putere, daca e vorba despre institutii centrale sau proiectie a institutiilor guvernamentale in teritoriu, dar si acolo unde avem primari, fireste.

Relatia dintre omul obisnuit si relatia care poate produce impresia de coruptie e cea dintre omul obisnuit si functionarul cu care vine in contact. Cetateanul obisnuit care nu are o relatie directa cu ministrul, ci cu un functionar si, in momentul in care vede cum se comporta acel functionar cu el sau cu cei din jurul lui, sau afla de la vreun frate sau vreun vecin ca a fost nevoie de spaga, perceptia de coruptie e imediat formata.

Astea sunt lucruri mult mai importante in constiinta publica decat emisiunile lui Gadea la televizor, sau Striblea, unde li se spune, oricum, ca PDL e corupt. Asta face ca perceptia pe care o au oamenii despre PDL ca un partid cu o problema de coruptie sa fie o perceptie cu o buna doza de indreptatire, generata de experienta directa. Sigur ca ce se intampla la televizor, foarte adesea e o propaganda desantata, dincolo de adevar, dar cred ca in privinta coruptiei influenta 'tonomatelor' nu e prea mare. Daca oamenii nostri, cei care in comunitati sunt perceputi ca apropiati ai PDL, ar fi corecti in totalitate, Gadea si Striblea ar striga cat ar putea, n-ar putea genera o perceptie de genul asta.

Credeti ca lucrul acesta se intampla din cauza faptului ca PDL s-a umflat prea mult, fara sa tina cont de oameni, a bagat in partid oameni care doar aduc voturi?

PDL a cunoscut o crestere rapida, nefireasca poate. Daca ne gandim pe ascendenta lui pedista, PDL e un partid care a trecut de la 7% la 35% in cinci ani. S-a cvadruplat! Asa ceva produce multe consecinte. Lucrul asta s-a intamplat datorita personalitatii lui Traian Basescu. El e personajul care a atras o gramada de oameni precum e cazul meu, precum e cazul Monicai Macovei, al lui Cristian Preda, dar si al multor altora din jur, colegi, parlamentari, care au intrat in PDL direct, pentru ca au simtit ca rezoneaza cu idealul si cu proiectul lui Traian Basescu si au venit acolo. Asa a crescut acest partid.

Pe langa acesti oameni, au venit o gramada de oportunisti, pentru ca oportunistii au un fler extraordinar, ei simt inaintea analistilor care e partidul care va castiga si se duc acolo. In plus, a venit alaturi de noi, ingreunand barca, si acea categorie de oameni care sunt intotdeauna la putere si care stiu sa fie cu PSD pana in ultima zi a guvernarii lor si trec la PDL din prima zi a guvernarii noastre, apoi se duc cu PSD din prima zi a guvernarii PSD si asa mai departe.

La nivel local?

Si local, si national. Asta e o categorie de oameni care dauneaza oricui, nu numai noua. E clar ca PDL nu a avut capacitatea manageriala de a gestiona eficient o asemenea crestere. Dar va spun ca niciun alt partid nu ar fi putut gestiona aceasta crestere mai bine decat am facut-o noi.

Referitor la comasarea alegerilor, care sunt avantajele si cum se va realiza?

Sa va spun cum vad eu lucrurile. Principalul argument pentru comasarea alegerilor, in viziunea mea, e legat de functionarea institutiilor publice din Romania. Traditia ne-a aratat ca in anul electoral statul roman intra in hibernare. Functionarul nu mai face nimic, se uita la Realitatea si Antena 3 sa vada cine o sa-i fie sef dupa alegeri si, daca poate, incearca sa se puna bine cu cel pe care-l crede victorios.

Partidele insele, cand isi planifica actul de guvernare, se gandesc asa: 'in ultimul an nu mai pot sa fac mare lucru, pentru ca birocratia hiberneaza'. Romania nu-si mai permite asa ceva in 2012, pentru ca Romania tocmai a traversat cea mai severa criza economica gloabala de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Nu stiu daca ne dam seama de anvergura crizei prin care am trecut (unii zic ca nu am trecut, altii ca vine inca o criza). Oricum, a fost criza care genereaza reasezarea lumii.

E posibil ca noi, traind-o, sa nu avem exact perceptia impactului ei. Romania nu are voie sa treaca prin anul 2012 cu un stat amortit si cu partide care isi fac de cap in goana dupa voturi. Anul electoral romanesc are ceva din 'Saturnaliile' romane, politicienilor li se permite orice. Il auzi pe unul ca minte ingrozitor sau ca jigneste oribil si spui 'lasa-l in pace, nu-l baga in seama, e politician in an electoral'.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Sever Voinescu coruptie PDL, #Voinescu comasarea alegerilor , #PDL