Voinescu ataca PDL la varf: Nu poti pune idei mari in gura pigmeilor. O noua suspendare? Interviu

Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:44
6148 citiri
Voinescu ataca PDL la varf: Nu poti pune idei mari in gura pigmeilor. O noua suspendare? Interviu
Foto: Arhiva

Vasile Blaga a reusit sa scoata tot ce e mai rau din cei de care s-a inconjurat si care fac zid in jurul lui.

"Demonul gloriosului partid comunist din China a patruns intre ei", comenteaza ironic Sever Voinescu, care afirma ca suspendarea lui Cristian Preda dovedeste "o grava inchidere a mintii la varful partidului".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sever Voinescu mai spune ca "reformistii" se bucura de respect si chiar de admiratie in straturile profunde ale partidului. Venirea lor in PDL a fost unul dintre cele mai bune lucruri facute de Traian Basescu, dar "cand puterea lui a imbatranit", nu a mai putut invinge forta de respingere dintre "cele doua lumi greu conciliabile".

Fostul deputat e convins de buna credinta a lui Catalin Predoiu, dar si ca Dreapta are lideri nu si proiect, desi ar putea sa se uneasca in jurul unor idei, cum ar fi Europa, relansarea economica si statul de drept. "Idei mari. Dar nu poti pune ideile mari in gura pigmeilor", ataca din nou Sever Voinescu echipa Blaga.

"Dupa un an de opozitie la tandemul catastrofal Ponta-Antonescu lipit de Voiculescu, cand ai aproape zilnic ocazii sa calci Guvernul in picioare, cresti in marja de eroare a sondajului. Traiasca conducerea! Ne duce pe drumul cel bun", comenteaza ironic Sever Voinescu in interviul acordat Ziare.com, anticipand ca USL si coabitarea vor tine pana la prezidentialele din 2014, cand scena politica "se va reseta de o maniera greu de imaginat acum".

Cum comentati suspendarea lui Cristian Preda din PDL?

Mi-e tot mai greu sa comentez deciziile conducerii PDL. Pe zi ce trece ma simt atat de strain de ceea ce face acum conducerea PDL, incat am ajuns sa-i privesc ca pe niste curiozitati venite de departe. Ii cunosc pe mai toti membrii acestui BPN. Cand ii vad cum se comporta, cand ii aud ce spun, cand ii vad la televizor sau le citesc parerile prin presa, nu-i mai recunosc pur si simplu.

Cred ca demonul gloriosului partid comunist din China a patruns intre ei si i-a schimbat din oamenii rationali si civilizati pe care eu ii cunosteam intr-un soi de figuranti cu mana la vipusca, cu privire fixa, gata sa te obrazniceasca imediat daca zici altceva decat zic ei, in cor.

Suspendarea lui Cristi Preda este, din punct de vedere politic, o enormitate, un gest care dovedeste o grava inchidere a mintii la varful partidului. Exista, pe de alta parte, 180 de oameni in CNC care s-au opus aberatiei. In ei sta, cata mai e, speranta. Cu ei ma simt solidar.

Catalin Predoiu a fost primit sambata in PDL si i s-a daruit o functie foarte inalta, chiar in ziua in care lui Cristian Preda i s-a aratat usa. Ce impresie v-a facut acest episod?

Deplorabila. O manevra de PR de doi bani. Au vrut sa-l minimalizeze pe Cristi si au reusit sa-l minimalizeze si pe Predoiu cu ocazia asta, cea mai buna dovada este chiar felul in care mi-ati pus intrebarea. Da, asa se vede.

In loc sa se spuna "a venit Predoiu in PDL", se spune "l-au dat afara pe Preda si l-au adus pe Predoiu". Au dat-o-n bara!

Oricum, Catalin Predoiu nu are nicio vina in chestia asta. El a venit in partid cu planuri mari, cu ambitii laudabile si bune de sustinut. Cred in buna lui credinta. Mi-a parut bine cand l-am auzit, in chiar primul lui discurs, ca il roaga pe Cristi sa nu plece din PDL.

A fost foarte bun in prima sa apartie. Daca voia sa fie cu adevarat senzational si sa ne arate ca rupe bariera mediocritatii, trebuia sa continue rugandu-l si pe Blaga sa nu-l suspende pe Cristi. Asta era, vorba lui, win-win.

N-a facut-o, ca e mai prudent asa. N-a vrut sa fie senzational, a vrut sa fie doar foarte bun. Are el tactica lui. Oricum, esti doar pe jumatate convingator cand spui, la sedinta la care Cristi este cvasi-exclus, "Cristi ramai", daca nu spui si "Blaga, nu-l da afara". In ceea ce ma priveste, il privesc de pe margine cu speranta pe Catalin Predoiu.

Grupul "intelectualilor lui Basescu" din PDL, sustinatorii motiunii "Reformistii", s-a facut tandari. Dvs v-ati retras, Adrian Papahagi si Teodor Baconschi au demisionat, Cristian Preda a fost suspendat, Monica Macovei este tot mai izolata in partid. De ce nu ati ramas uniti? Ce sanse sunt sa va regrupati in Miscarea Populara?

Sansele regruparii celor sase care au sustinut motiunea "Reformistii" la Conventia PDL intr-un acelasi partid politic sunt egale cu sansele reunirii formatiei ABBA pentru un nou concert impreuna, ca in vremurile bune.

Trei sunt, deja, la Miscarea Populara. Anticipez ca, cel putin pentru o vreme, doi din ceilalti trei nu vor face pasi decisivi in afara PDL. Dar e important de spus ca grupul ca atare functioneaza inca. Ne vedem cat se poate de des, comunicam frecvent si fiecare dintre noi doreste sincer sa ne pastram profilul public de grup.

Ultima noastra isprava a fost o scrisoare catre BPN. Nu ne-au raspuns, ca asa stiu ei sa comunice cu membrii partidului. Vor mai fi si alte lucruri pe care le vom face in comun, sunt sigur.

Traian Basescu i-a incurajat pe intelectuali sa intre in PDL. Privind in urma la cum au evoluat lucrurile credeti ca a fost o greseala?

A fost unul dintre cele mai bune lucruri facute de Traian Basescu. El a reusit sa tina impreuna doua lumi greu conciliabile. Cand puterea lui a imbatranit, nu a mai putut invinge forta de respingere dintre aceste lumi.

Imi dau seama pe zi ce trece ca lumea unuia ca Blaga este foarte diferita de lumea unuia ca - sa nu zic de mine - Cristian Preda.

Interesant este, insa, ca "reformistii" se bucura de respect si chiar de admiratie in straturile profunde ale partidului. Pedelistii fara functii si fasoane, fara contracte cu statul si fara legaturi vinovate cu bugetul public sunt cei cu care ne simtim foarte bine, care ne scriu si ne telefoneaza.

Pe masura ce cobori in straturile partidului, numarul de prieteni ai reformistilor creste. Semn ca problema reala a PDL, "buba", cum ar spune copiii, e la varf.

Urmeaza alegerile europarlamentare. Cunoscand partidul din interior, credeti ca Monica Macovei sau Cristian Preda vor mai fi pe lista PDL?

Ma astept ca Monica sa fie pe un loc eligibil pe lista PDL, asa cum ma astept ca Cristi sa fie pe un loc eligibil pe o alta lista de centru-dreapta. Din punctul meu de vedere, ca cetatean, cred ca interesul public este sa-i avem pe amandoi in PE. Sunt doi europarlamentari care au dovedit ca sunt buni pentru jobul asta.

Ca alegator, voi avea o problema pentru ca nu-mi pot divide votul. Dar cred ca o voi convinge pe sotia mea sa voteze cu unul dintre ei si eu votez cu celalalt si uite-asa familia Voinescu-Cotoi face ce trebuie.

Ce diferente majore sesizati intre PDL-ul condus de Blaga si PDL-ul condus de Boc?

PDL e acelasi. Conducerile, insa, sunt foarte diferite, desi multi dintre cei care sunt acum in BPN erau si in BPN-ul lui Boc.

Nu vreau sa jignesc pe nimeni, asa ca nu o spun public de unde cred eu ca vine diferenta. Ma marginesc doar sa spun ca tine de calitatea umana. Nu stiu cum s-a intamplat, dar Blaga a reusit sa scoata tot ce e mai rau in cei de care s-a inconjurat si care fac zid in jurul lui, cred ca si dintr-un sentiment de vinovatie, pentru ca nu se poate sa nu vezi pe cine ai facut sef de partid.

De ce USL a fost atat de unit si inainte si dupa intrarea la guvernare, iar dreapta este atat de dezbinata? Ce ii lipseste? Are lideri adevarati? Are un prezidentiabil cu sanse?

USL are un proiect care musteste de ura impotriva lui Basescu si acesta s-a dovedit a fi un liant suficient de puternic sa-i tina impreuna. Si ii va tine pana in 2014.

Dreapta nu are proiect. Lideri? Are ceva-ceva. Dar cei inteligenti si cu viziune nu sunt atat de puternici sa se impuna, asa ca dreapta va mai balti in mediocritate inca ceva vreme.

Vina principala pentru faptul ca dreapta nu e azi unita si nu face opozitie cum merita USL este a PDL. Partidul meu e cel mai mare, el trebuie sa dea viziunea, energia si sa coaguleze.

Deocamdata partidul meu gandeste meschin: ia sa le aratam noi astora de pe dreapta ca tot noi suntem mai tari decat ei si apoi, cand or vedea cat de slabi sunt, sa vina in genunchi la noi sa ne unim.

O prostie enorma! Dupa cum sesizati, in logica aceasta nu exista nici Romania, nici interesul public.

Cat despre prezidentiabili, sa produci presedinti mai buni decat Antonescu nu e deloc greu. Sa avem putina rabdare.

Ati spus ca liantul principal al USL a fost ura impotriva presedintelui Basescu. Care ar trebui sa fie liantul dreptei?

Europa, cu tot ce inseamna ea. Relansarea economica. Statul de drept. Idei mari. Dar nu poti pune ideile mari in gura pigmeilor ca te rade lumea. Si ramai la 16%. Si, la un an dupa pierderea puterii, raportezi in interiorul partidului ca ai crescut de la 16 la 19 - suntem pe drumul cel bun!

Dupa un an de opozitie la tandemul catastrofal Ponta-Antonescu lipit de Voiculescu, cand ai aproape zilnic ocazii sa calci Guvernul in picioare, cresti in marja de eroare a sondajului. Traiasca conducerea! Ne duce pe drumul cel bun.

Cateva intrebari si despre guvernarea Ponta. Ce greseli majore ati sesizat? Cum reuseste sa se mentina la 60% in sondaje? Cum credeti ca va evolua in perioada urmatoare coabitarea Basescu-Ponta?

Coabitarea va merge pana cand un nou presedinte va veni la Cotroceni, adica pana in ultimele saptamani ale lui 2014. Este, de altfel, singura posibilitate in interiorul ratiunii politice democratice, dupa dezastrul electoral din decembrie 2012.

Guvernul Ponta ramane bine cotat si va continua sa ramana bine cotat indiferent de blestematiile pe care le face pentru ca nu are opozitie. Dupa cum vedeti, de vreo cateva luni, Ponta nici nu se mai oboseste sa-i dea vreo replica lui Blaga, cand seful celui mai mare partid al Opozitiei mai zice ceva rau de el. Pur si simplu, liderii formali ai Opozitiei au cazut in irelevant.

E cel mai rau lucru care se poate intampla. Am avertizat asupra acestui lucru si nu am fost luat in seama. Un gen de suficienta inepta domina varful PDL, care asteapta sa scada USL "in mod natural".

Ei bine, USL n-o sa scada prea mult pana cand se vor desparti (adica pana la anul) si cand se vor desparti, scena se va reseta de o maniera greu de imaginat acum.

PDL va fi complet nepregatit pentru acel tsunami. Dar n-ai cu cine vorbi la PDL. Ei stiu mai bine. Se uita in sondajele alea care le spuneau in decembrie 2012 ca vom face peste 25% si trag concluzii geniale. Sa-l dea afara pe Cristi, de pilda, ca au vazut ei in sondaj ca nu conteaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Voinescu Cristi Preda suspendat, #Sever Voinescu Predoiu PDL, #voinescu blaga pdl , #PDL