Deocamdata, nu!

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 26 Decembrie 2016, ora 16:39
12704 citiri

Deocamdata. Acesta e cuvantul cel mai important rostit saptamana trecuta in arena politica de la noi. L-a pronuntat Liviu Dragnea. Seful PSD iesea de la consultarile cu presedintele. Trebuia sa anunte propunerea de premier.

In campanie, nu spusese vreun nume. A lasat sa se inteleaga, uneori, ca ar putea fi el. Asta, pana s-a publicat un fragment dintr-o lege de acum 15 ani. De acolo rezulta ca un condamnat penal nu poate fi ministru.

Nici dupa ce s-au anuntat rezultatele, n-a aparut un candidat. Ce-i drept, au circulat cateva nume. Doi-trei fosti ministri sau parlamentari, putin stiuti, sau Gabi Firea, care viseaza sa ajunga premier, presedinte, orice.

Presiunea publica asupra lui Dragnea a fost diminuata de iluzia ca s-ar putea constitui o majoritate fara social-democrati. Cand a devenit clar ca vom avea o alianta PSD-ALDE, a aparut zvonul ca premier va fi Florin Georgescu. Dupa cateva ore, s-a zis ca acesta a refuzat.

A circulat, apoi, alt zvon: Vasile Dincu, aflat de un an in umbra lui Ciolos. Totul a fost anuntat - cum le place multora sa zica - "pe surse", de parca ar fi anormal sa discuti deschis despre Guvern.

Pe masura ce consultarile de la Cotroceni se apropiau, Dragnea a devenit secretos. Intai a zis ca va reuni partidul cu putin timp inainte de data-limita. Apoi, a anuntat ca PSD nu va sti ceva inaintea presedintelui.

In seara care a precedat intalnirea de la palatul prezidential, seful pesedistilor a explicat ca a primit un cec in alb de la partid pentru alegerea candidatului. Nu s-a mai intamplat pana acum ca numirea premierului sa devina o afacere strict personala.

Dupa ce si-a afisat, cu aroganta, autoritatea asupra formatiunii sale politice, Dragnea a prelungit suspansul pana la iesirea de la consultari. Apoi, a zis: Sevil Shhaideh. Adaugand: deocamdata.

In timp ce lumea cauta pe google cine e Sevil (si mai cum?), liderul PSD explica de ce nu s-a propus pe sine. Condamnarea sa ar fi fost nedreapta. Legea in baza careia a fost judecat ar fi profund neconstitutionala. Asa ca se vede silit sa aleaga - deocamdata - o persoana loiala, pe care el o va controla.

Fiindca nu vrea opozitie in partid sau gesturi facute pentru presa. Din demonstratia de autoritarism, publicul a priceput ca noua majoritate va schimba legea, pentru ca Liviu Dragnea sa ocupe fotoliul care i se cuvine.

Acestea fiind lamurite, a urmat dezbaterea. De fapt, intai a fost bascalia. Au lansat-o cei socati, in campanie, sa-i auda pe pesedisti infierand strainii. Acum, aceiasi oameni au sugerat, cu toate resursele de care dispune romanul verde, ca o tataroaica musulmana la Palatul Victoria nu e chiar portretul premierului imaginat de votantul lui Dragnea.

Suporterii pesedistului, in schimb, au repetat doua lucruri la fel de stranii: baronul de Teleorman merita sa fie premier, dar legea nedreapta nu-l lasa, iar aleasa lui e perfecta.

Cand s-au terminat consultarile, presedintele a anuntat ca amana desemnarea. Pe scurt: deocamdata, nu!

Dupa cateva ore, au aparut informatii legate de simpatia sotului doamnei Shhaideh fata de regimul sirian si Hezbollah.

Calculul PSD a fost dat peste cap. Asa ca, de Craciun, patru teme au ocupat atentia publicului:

Primul e relatia partid-guvern. E oare legitim ca un politician care neaga decizia unei instante sa controleze premierul tarii sale?

A doua ar fi legata de potentiala ocupanta a fotoliului de premier. E democratic ca o persoana care nu doar ca n-a fost aleasa, dar nici nu dispune de o minima notorietate, sa fie desemnata in fruntea Guvernului, fara consultarea prealabila a partidului din care provine?

A treia: poate fi stabil un regim in care prim-ministrul e instalat ca o marioneta pana la schimbarea unei legi in interes propriu?

In fine: relatiile - fie si indirecte, prin sot -, cu regimul Assad pot bloca o persoana de la ocuparea unei inalte demnitati publice intr-un stat din UE?

Luand in seama raspunsurile de bun simt la aceste intrebari, presedintele ar putea refuza nominalizarea. O va face, sfidandu-l pe Dragnea? Sau va prefera linistea?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Dragnea pripune premier Iohannis, #Sevil Shhaideh premier Dragnea , #Liviu Dragnea