Testul de responsabilitate al lui Liviu Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Decembrie 2016, ora 07:18
21642 citiri
Testul de responsabilitate al lui Liviu Dragnea

Nu am nicio asteptare ca astazi dl Iohannis sa dea un raspuns in privinta desemnarii dnei Shhaideh in functia de premier. Iar PSD ma tem ca nu are ce sa faca in aceasta privinta.

Ce motiv ar putea avea presedintele sa o faca?

Pe de-o parte un set de motive politice, despre care am vorbit deja: sa arate ca nu este un simplu executant al ordinelor lui Liviu Dragnea si/sau sa impinga intrarea in mandat a guvernului PSD pana dupa 1 ianuarie pentru a nu-i da posibilitatea sa amane scaderea TVA, anularea taxei pe stalp si a supraaccizei de la 1 ianuarie.

Daca e vorba doar despre asta, probabil ca dna Shhaideh va deveni premier din luna ianuarie.

Daca propunerea va fi respinsa, probabil ca ar fi vorba despre un motiv de fond, a carui clarificare cred ca este de importanta vitala: cat de apropiat este in mod real Akram Shhaideh de regimul Assad?

Nu atat pentru ca simpatizeaza explicit un regim criminal, nu atat pentru simpatia pro-Hezbbolah, nu atat pentru tusele antioccidentale. Acestea pot fi pana la urma doar opinii la care fiecare om are dreptul.

Dar regimul Assad este foarte dependent de Moscova. Este practic pilotat de Putin care ii asigura supravietuirea. Orice om al regimului Assad este in acest moment implict un om al Rusiei. Ei bine, daca dl Shhaideh este in mod real un apropiat al regimului Assad, eventual un agent al regimului Assad, acest fapt poate deveni o vulnerabilitate uriasa si pentru Romania, si pentru NATO.

Da, potrivit lui Victor Ponta, dna Shhaideh a fost verificata cand a devenit secretar de stat si apoi ministru al Dezvoltarii. Dar, pe de-o parte, e vorba despre alt nivel de acces la cele mai sensibile informatii si interne, si ale NATO, pe de alta parte, intr-o zona atat de volatila ca a informatiilor ceea ce ieri era valabil se poate schimba maine daca apar date noi.

Nu spun ca este asa, dar spun ca trebuie sa fim foarte siguri pe mana cui intra Romania si daca nu cumva de aceste maini sunt legate niste sfori care duc in zone periculoase.

Si de aceea cred ca testul de responsabilitate nu va fi doar al dlui Iohannis, ci si al dlui Dragnea, cu atat mai mult daca vrea sa fie cel mai puternic om din Romania. Joaca politic marunt sau ca un autentic om de stat?

Deocamdata dl Dragnea se arata foarte sigur pe familia Shhaideh si de faptul ca nu va face niciun pas in spate de la nominalizarea facuta. Daca nu va fi, practic are o singura modalitate de a o obtine totusi: suspendarea presedintelui.

Dar a agita prea mult sabia suspendarii in aer cred ca este una dintre cele mai proaste variante cu putinta pentru PSD, din mai multe motive. In primul rand, dupa o campanie pozitiva care a mers pe o evidenta strategie non-combat, trebuie motive foarte bine intemeiate pentru a intra direct intr-o criza politica de proportiile unei suspendari.

Nu cred ca ele exista, daca dl Iohannis ar cere alta nominalizare tot de la PSD-ALDE. Ca doar nu a votat poporul ca sa fie dna Shhaideh premier.

Apoi, automat, o eventuala suspendare si campanie pentru referendumul care ar urma se vor muta din zona politica pe tema extrem de periculoasa si defavorabila Romanie in ansamblu: ortodox vs musulman, roman vs strain.

Indiferent ce argumente politice vor fi invocate, nu vad cum emotional cheia campaniei nu ar fi aceasta. Doar ca de aceasta data PSD, cel nationalist in toata evolutia ultimilor ani, ar fi obligat la o fandare uriasa trecand pe partea cealalta. Si nu i-ar fi deloc usor, pentru ca de aceasta data ar avea impotriva traditia si biserica.

Iar daca PSD va crea acest clivaj, in contextul european in care ne aflam mai ales, ar face un urias deserviciu Romaniei.

Riscul sa exacerbam intolerante religioase si nationaliste mi se pare urias si nu pot decat sa sper ca PSD nu va arunca tara in aceasta directie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Iohannis Dragnea Shhaideh premier , #Liviu Dragnea