Multi dintre parintii unui gay simt nevoia de a-si "vindeca urgent" copilul - Interviu

Luni, 06 Iulie 2015, ora 06:44
16023 citiri
Multi dintre parintii unui gay simt nevoia de a-si "vindeca urgent" copilul - Interviu
Foto: Facebook/Jeni Chiriac

In SUA, au fost legalizate recent casatoriile intre persoane de acelasi sex la nivelul tuturor celor 50 de state, printr-o decizie a Curtii Supreme. Insusi presedintele Barack Obama a salutat decizia, la fel ca un numar coplesitor de personalitati, gay sau nu.

Moment istoric in SUA: Casatoriile intre persoane de acelasi sex, legalizate in toate statele

In Romania, nu se poate vorbi inca despre un astfel de moment, desi realitatea e ca, la fel ca oriunde altundeva, minoritatile sexuale sunt clar reprezentate, marsurile gay anuale fiind o dovada in acest sens. La nivel de societate, ne lipsesc inca informatii esentiale in a aborda macar acest subiect.

Ziare.com a stat de vorba cu psihoterapeutul Jeni Chiriac pe acest subiect, specialistul explicand care este varsta la care se poate vorbi despre constientizarea propriei orientari sexuale si cum, in contextul caror factori, apare aceasta.

Moment istoric in SUA: Casatoriile intre persoane de acelasi sex, legalizate in toate statele

La ce varsta stim care ne este orientarea sexuala si cat ne defineste aceasta in relatia cu ceilalti?

Cand vorbim despre sexualitate ne referim la un concept larg, in sfera caruia intra multiple aspecte. In cele ce urmeaza vom vedea cateva particularilati ale sexualitatii la varsta adolescentei.

Adolescenta este acea perioada in dezvoltarea organismului care se situeaza intre 14-18 ani, insa limitele sunt imprecise, intrucat aparitia si durata adolescentei variaza dupa sex, rasa, conditiile geografice si mediul socioeconomic.

Din punct de vedere psihologic, este varsta la care se activeaza si se dezvolta instinctul sexual, se contureaza interesele profesionale si sociale, se intensifica dorinta de libertate si de autonomie si se amplifica viata afectiva.

Constatarile medicilor ne conduc la ideea ca adolescenta este perioada in care activitatea sexuala devine o componenta importanta a existentei individului. In aceasta etapa, informatiile despre erotism si relatiile heterosexuale se imbogatesc, atat din lecturi si instructie, cat si din practica. Informatiile acumulate in copilarie cu privire la organele si activitatile sexuale nu pot fi considerate o "zestre" suficienta pentru abordarea in cunostinta de cauza a relatiile sexuale interpersonale. Este trecerea de la fata la femeie si de la baiat la barbat, cand organele sexuale se dezvolta si organismul devine apt pentru reproducere.

In aceasta etapa, dezvoltarea biologica implica aparitia caracterelor sexuale secundare. La baieti se dezvolta pieptul si umerii, creste parul pe fata si piept, penisul si testiculele se maresc, testiculele sunt coborate din scrot si incep sa produca spermatozoizi, apar erectii pe neasteptate, intervin ejaculari.

La fete modificarile biologice presupun rotunjirea soldurilor, dezvoltarea organelor sexuale, producerea ovulelor de catre ovare, cresterea sanilor (un proces dureros in unele cazuri), aparitia menstruatiei.

In cursul acestei etape, comportamentul sexual al adolescentilor poate fi insotit de schimbari frecvente de dispozitie, de sentimente de vinovatie, de dorinta de afirmare. Are loc o intensificare a dezvoltarii personalitatii, a vietii interioare, a dezvoltarii constiintei de sine.

Realitatea adolescentei inscrie in prim-plan relatiile de prietenie. Este varsta visurilor, a orgoliului, a competitiilor si a alegerii modelelor de viata, toate insotite de exaltare si zburdalnicii, in functie de temperament si de educatie.

Ultima parte a adolescentei se caracterizeaza prin aparitia autonomiei fata de controlul adultilor. Incepe sa se manifeste dorinta de independenta si, odata cu aceasta, incep si primele experiente sexuale. Nu putem vorbi totusi de o "varsta a primului act sexual", intrucat diferentele temperamentale, de cultura, de educatie, ca si cele de clima fac aproape imposibila stabilirea unei medii generale a acestei varste. Sexualitatea nu se poate sustrage dinamicii psihologice si sociale a vietii, ea fiind o parte importanta a acesteia.

Sfera sexualitatii este marcata in primul rand de problema identitatii sexuale a oamenilor. Este unanim admis faptul ca identitatea sexuala priveste cele doua mari aspecte, si anume: masculinitatea si feminitatea. Astfel, identitatea sexuala poate fi definita ca o inclinatie fie catre masculinitate, fie catre feminitate; aceasta inclinatie influenteaza direct comportamentul sexual al oamenilor.

Un prim aspect care are un rol fundamental in dezvoltarea identitatii sexuale il constituie experienta primelor relatii erotice. De multe ori nostalgia primei iubiri si amintirea primelor relatii sexuale raman in experienta personala a fiecaruia ca izvoare de referinta. La ele ne reintoarcem cu totii mai mult sau mai putin constient in momentele de cumpana, de criza afectiva, de intensa satisfactie sau de plenitudine, in cautarea unui sambure regenerator de energie, de siguranta, de recunoastere.

Importanta momentului initiatic este considerabila pentru evolutia ulterioara a adolescentului, in special pentru dezvoltarea disponibilitatilor sale erotice, a dorintei sexuale si a unui comportament psihosexual receptiv, deschis. Prima si, nu de putine ori, cea mai dificila "cucerire" a adolescentului este "accesul la propriul sau corp sexual", acceptarea identitatii sale sexuale nou constientizata.

Trezirea "fiintei sexuale" il poate perturba emotional, insa, de cele mai multe ori, reuseste sa se obisnuiasca de la sine cu "noua sa piele" si noile trebuinte ce il proiecteaza intr-o existenta mult mai larga. Dar identitatea sexuala a oamenilor are implicatii mai profunde, cunoscand influente inca din prima perioada de viata.

Din punct de vedere biologic, identitatea sexuala a fiecarei persoane nu este o problema de optiune proprie. Dupa maximum 14 zile de la nastere, in conformitate cu aparitia si conformatia organelor genitale, se declara sexul legal (baiat/fata), inscris in certificatul de nastere. Societatea, prin microgrupul familial, il recunoaste pe individ ca apartinand unuia dintre cele doua sexe. Sexul legal si sexul social sunt impuse de societate, pe baza aspectului exterior, aparent normal, al organelor genitale.

Identitatea sexuala si constiinta ei se formeaza insa printr-un proces de socializare sexuala, particularizat de la un individ la altul. Ea se construieste treptat, ca o imagine de sine, cu trairi si comportamente corelative, sub influenta mediului, a anturajului, a numelui etc. Toate acestea ofera copilului un model comportamental de dezvoltare, identificare, orientare si apartenenta psihosexuala.

Identitatea "Eului" sexual corporal incepe sa se contureze dupa varsta de 2 ani, cand copilul isi recunoaste sexul (baiat/fetita), dar constiinta adevaratei identitati sexuale se realizeaza, asa cum am aratat mai sus, in adolescenta. Factorii educationali, psihosociali si culturali remodeleaza si clarifica, in perioada adolescentei, identitatea si orientarea sexuala. Altfel spus, impresia de lipsa de masculinitate sau de feminitate poate fi influentata, mai mult sau mai putin, de ambianta, de familie, parinti, rude etc.

Tot acum este posibil ca o serie de factori biologici si psihologici negativi sa modifice, intr-un sens sau altul, elaborarea si modelarea constiintei identitatii sexuale si a comportamentului sexual, corespunzator acestei identitati. Un aspect important care este luat in discutie este reprezentat de confuzia sexuala. Aceasta este datorata unei incomplete forme de maturizare sexuala, ceea ce are consecinte asupra formarii complete a identitatii sexuale.

Dincolo de aspectele biologice pe care le implica formarea sexuala a indivizilor, de o importanta majora sunt aspectele de ordin psihologic (homosexualitatea si travestismul), precum si cele de ordin pur social (modul de comportament, interese, alegerea profesiunii, costumul, cosmetica, tipul de relatii interpersonale, atractia pentru un anumit gen de parteneri etc.).

Realizarea procesului de identificare sexuala este conditia esentiala a unui comportament psiho-social adecvat, normal. Aceasta realizare este legata de procesul de dezvoltare personala a individului.

Daca un parinte crede ca fiul sau fiica sa este gay, ar trebui sa reactioneze in vreun fel? Care e cea mai potrivita abordare?

Cea mai potrivita abordare consta ca parintele in cauza, tatal sau mama, mai intai sa isi analizeze zona de temeri personale si asteptari fata de propriul copil si viata acestuia. Odata facut acest pas, sa se apropie de copilul sau si sa incerce sa il inteleaga, fiindu-i aproape si sustinandu-l, afisand o atitudine de sprijin fata de travaliul emotional al copilului aferent autocunoasterii si dezvoltarii de sine din punct de vedere psiho-sexual.

Multi dintre parinti trec direct la nevoia de a isi "salva"/"vindeca urgent" copilul, devenind precipitati, agitati, impulsivi si risca sa fie perceputi de copil agresivi si, implicit, sa inhibe copilul sub aspectul comunicarii si deschiderii pe subiect.

Din acest motiv, prezenta psihologului este absolut necesara. Pot fi unii parinti care vor incerca sa "aleaga" specialistul in functie de punctele de vedere comune. Este important sa intelegem ca psihologul este un specialist impartial si obiectiv.

Un psihoterapeut poate fi de ajutor in relatia parinte hetero - copil gay? Cine ar trebui sa mearga la terapie: copilul sau parintele?

De preferat este ca in astfel de contexte de viata sa intelegem ca sunt necesare atat sedinte individuale ale copilului, cat si sedinte de terapie de familie. Fiecare membru al familiei este unic si poate percepe intr-o maniera diferentiata acest aspect al vietii/devenirii sexuale ale copilului.

Au vreo sansa marsurile de tip gay fest sa schimbe mentalitatea anti-gay sau dimpotriva? Multi se declara mai cu seama deranjati de expunerea fatisa, de manifestarile publice ale minoritatilor sexuale. Ar trebui ca toleranta sa fie invatata la scoala?

Toleranta este conditionata de experienta de viata si perspectiva conservatoare a romanilor fata de acest aspect. Este un cerc vicios conditionat de aceasta perspectiva conservatoare si atitudinea reactiva sau nu a unei minoritati.

Adesea tendinta unei minoritati este de a deveni ostentativa din nevoia de statuare si afirmare de sine, cat si din nevoia de a fi acceptata ca specific/fel de a fi si a simti. Din acest motiv, un astfel de demers de crestere a tolerantei este de bun augur sa vina din ambele parti, avand ca principal scop diminuarea sau gestionarea optima a comportamentelor si atitudinilor ostentative, reactive sau demonstrative, pe de-o parte, si comportamentele si atitudinile agresive, obstructioniste si de anulare sau negare, pe de alta parte.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#copil gay parinte heterosexual abordare, #psihoterapeut adolescent gay, #copil gay psihoterapeut, #homosexualitate Romania , #homosexuali