Politisti suedezi la parada gay din Bucuresti: Si in Politia Romana exista homosexuali, dar nu declarati

Sambata, 07 Iunie 2014, ora 12:13
9688 citiri
Politisti suedezi la parada gay din Bucuresti: Si in Politia Romana exista homosexuali, dar nu declarati

Inca de acum zece ani, Bucurestiul se imbraca in culorile curcubeului pentru cateva zile, in cadrul paradei minoritatilor sexuale (LGBT - lesbiene, gay, bisexuali, transgender).

Anul acesta, Marsul Diversitatii din Bucuresti are doi invitati speciali: Goran Stanton si Martin Marmgren, reprezentantii Gay Police Association, o organizatie care ofera sprijin politistilor homosexuali din Suedia.

In incercarea de a intelege cum este posibil ca in cadrul politiei suedeze sa functioneze o astfel de asociatie, Ziare.com a stat de vorba cu cei doi oameni ai legii, la sediul Ambasadei Suediei din Bucuresti.

Goran Stanton (stanga) si Martin Marmgren (dreapta) au sosit la Bucuresti joi seara, iar amandoi se afla pentru prima data in Romania. Desi nu au apucat sa vada foarte multe aici, Capitala le-a lasat, totusi, cateva prime impresii.

"Am luat un taxi de la aeroport pana la hotel, iar traficul era foarte aglomerat. E greu de spus, am vazut multe masini si drumuri pline, dar toti oamenii pe care i-am cunoscut pana acum, de la soferul de taxi pana la oamenii de la hotel, au fost foarte prietenosi. Prima impresie este ca romanii sunt prietenosi, ospitalieri", a spus Martin, unul dintre cei doi reprezentanti ai Gay Police Association din Suedia, care, desi nu este homosexual, lupta pentru drepturile si integrarea colegilor sai gay.

Impresii despre Romania: Are melodii bune la Eurovision si cladiri vechi nerenovate

In schimb, Goran a fost mai precaut si a cautat informatii despre Romania si despre Bucuresti pe Internet. A vrut sa afle cati oameni locuiesc aici si care sunt particularitatile tarii noastre.

Un prim lucru pe care Goran l-a dezvaluit este acela ca este un fan al concursului Eurovision si ca a remarcat faptul ca Romania trimite in competitie mereu concurenti cu melodii "foarte bune".

"Stiu ca Romania este una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, deci nu ma asteptam sa fie chiar asa. Sunt lucruri de rezolvat, dar cand am iesit sa luam cina, aseara (joi seara - n.red.), mi-a placut zona istorica, dar si faptul ca multi oameni isi traiesc viata, exista multe cafenele si restaurante. Foarte dragut", a apreciat Goran, care este homosexual si pe inelarul caruia poate fi observata o verigheta.

Martin sustine ca sunt putine lucrurile care pot sa nu iti placa in Romania, iar unul dintre ele sunt cladirile si zonele vechi nerenovate. Totodata, reprezentantii Asociatiei Accept, care organizeaza de 10 ani parada gay in Romania, le-au povestit si despre declaratiile discriminatorii ale unor politicieni, lucru care, din nou, este neplacut in viziunea lui Martin.

"Este foarte important ca atunci cand vorbesc in public sa sustina drepturile omului. In Suedia, am reusit sa ajungem la acest nivel de respect. Anumite declaratii (facute de politicienii romani - n.red.) despre care ni s-a vorbit ar fi considerate inacceptabile in Suedia", a subliniat Martin.

Lectia tolerantei: Si Politia Romana ar putea avea o asociatie gay

Principalul scop al vizitei celor ei doi politisti suedezi in Romania este participarea la Bucharest Pride. Martin si Goran au obtinut aprobarea Politiei din Suedia sa ia parte la eveniment imbracati in uniformele de serviciu, semn ca institutia nu considera ca acest aspect ii stirbeste imaginea.

"Al doilea scop al vizitei noastre aici este acela de a purta o discutie cu politistii romani despre cooperarea dintre Politia Romana si ONG-uri precum Accept. De asemenea, am vorbit despre instruirea cu privire la drepturile comunitatii LGBT, despre atitudinea fata de aceasta minoritate in interiorul Politiei. Nu se poate spune ca Politia Romana nu face deja suficient de multe, pentru ca am aflat ca lucrurile au evoluat mult si aici", a mai spus Martin.

Asociatia din care fac parte ofera sprijin politistilor homosexuali si a fost intemeiata in anul 2000. Astfel, daca un politist este gay si simte ca nu are cu cine sa vorbeasca despre asta, poate apela cu incredere la aceasta organizatie din cadrul institutiei.

Goran crede ca si in Politia Romana ar putea aparea oricand, chiar si acum, o asociatie similara celei pe care el a fondat-o, impreuna cu alte 5 persoane, cu conditia sa existe sustinere din partea "unui lider puternic".

Si in Politia Romana exista homosexuali

"Atunci cand ai un politician care sa te sustina, un minister care sa te sustina, este posibil. Cineva ar trebui sa initieze o dezbatere in acest sens. Stim ca exista homosexuali in Politia Romana, insa ei nu si-au declarat orientarea sexuala in mod deschis", a mai spus Goran.

Goran crede ca mereu vor fi oameni care sa spuna lucruri urate, insa majoritatea persoanelor sunt bune, dar tacute, iar daca persoanele bune si tacute vor vorbi, atunci lucrurile se vor schimba.

"Este nevoie de un lider puternic. Daca veti avea un lider puternic, va fi ca in Suedia. In Suedia, am fost 6 politisti care au pus bazele Gay Police Association. Am avut parte de sustinerea comisarului-sef, care ne-a dat voie sa facem marsuri in uniforme, in urma cu 12 ani. 99% dintre politisti au fost impotriva noastra si spuneau ca suntem 'rusinea' Politiei Suedeze", a spus Goran, unul dintre cei sase membri fondatori ai asociatiei.

"Multe lucruri care par imposibile se dovedesc a fi posibile, daca cineva indrazneste sa faca un prim pas. Daca ar fi cativa oameni curajosi care sa faca o asociatie, iar ei sa fie sustinuti de cativa sefi puternici, atunci probabil ea s-ar putea infiinta astazi. Probabil ca sefii care i-ar sustine ar avea de pierdut, dar efortul ar merita", a completat Martin.

In viziunea lui Martin, principala problema a minoritatilor sexuale din Romania, din intreaga societate, nu doar din cadrul Politiei Romane, este lipsa vizibilitatii. Faptul ca nu isi declara orientarea sexuala in mod deschis ii impiedica sa isi traiasca viata la fel ca ceilalti, devenind astfel expusi la discriminare.

O tara a drepturilor: Casatorii gay in biserica si femei care slujesc in Casa Domnului

"Cu cat vor fi mai multi oameni care se vor declara in mod deschis homosexuali sau membri ai comunitatii LGBT, cu atat cei din jur vor renunta mai mult la prejudecati si vor percepe acest lucru ca fiind normal. Indiferent ca esti politist sau simplu cetatean, trebuie sa iei atitudine cand vezi ca cineva este hartuit sau discriminat. Astfel, membrii LGBT vor fi mai vizibili, iar opinia publica isi va schimba atitudinea", a mai spus Martin.

Intrebati care ar trebui sa fie atitudinea Bisericii Ortodoxe, de care apartin cei mai multi romani, vizavi de minoritatile sexuale, cei doi politisti suedezi au spus ca este nevoie de "modernizare" si de "renuntarea la prejudecati".

"Biserica din Suedia este una dintre cele mai evoluate din acest punct de vedere si considera ca homosexualitatea este un mod la fel de dragut si acceptabil de a-ti arata dragostea cum este si heterosexualitatea. Persoanele gay au aceleasi drepturi sa fie binecuvantate si sa se casatoreasca", a mai spus Martin, adaugand ca homosexualii din Suedia au dreptul sa se casatoreasca in biserica si ca si liderii religiosi de la noi ar trebui sa aiba grija ca aceasta institutie sa nu traga societatea inapoi.

La randul sau, Goran subliniaza ca diversitatea de gen este foarte mare in Scandinavia si ca barbatii si femeile au aceleasi drepturi, adaugand ca putini suedezi mai merg la biserica in ziua de astazi. In plus, Biserica din tara lor, protestanta fiind, a permis hirotonisirea femeilor, lucru care nu se intampla in Biserica Ortodoxa, unde femeia are mai putine drepturi.

Citeste si Nu suntem urmasii Sodomei si Gomorei, asteptam iubirea Bisericii pentru fratii homosexuali Interviu

Anul acesta, Bucharest Pride, care in anii anteriori s-a numit Gay Fest, se va desfasura in perioada 2 - 8 iunie. Marsul Diversitatii, la care vor lua parte si cei doi politisti suedezi, este programat pentru sambata, 7 iunie. Acesta incepe la ora 16:00, de la Arcul de Triumf spre Piata Victoriei.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#politisti Suedia Mars Diversitate, #Asociatie politisti gay Suedia, #politisti Suedia mars LGBT, #politisti asociatie gay Suedia , #homosexuali
Comentarii
C
Cronos
rank 3
in Ro toti sunt heterosexuali, credinciosi si cinstiti!!