Opt mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 12:10
21099 citiri
Opt mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala

Stii deja ca cea mai buna sursa de la care sa obtii informatii despre sanatatea sexuala este de la medicul tau, dar se mai intampla, din orice motiv (comoditate, rusine, panica) sa cauti pe Internet raspunsurile la intrebarile tale despre sexul protejat si bolile cu transmitere sexuala.

Problema este ca de multe ori Internetul poate oferi informatii imprecise sau false, mai ales daca vorbim despre forumuri, unde oricine isi poate da cu parerea. De aici se nasc majoritatea miturilor si problemelor legate de ele.

Health.com a cerut pararea unui specialist pentru a raspunde la cele mai comune mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala.

Mit: Poti sa iei o BTS de pe colacul toaletei

Bolile cu transmitere sexuala sau infectiile nu pot trai prea mult in afara corpului, mai ales pe o suprafata rece si dura ca toaleta. Plus ca nu sunt prezente in urina (care este de obicei sterila), asa ca sansele de a lua o boala cu transmitere sexuala de la cel care a folosit toaleta inaintea ta sunt extrem de reduse, spre 0.

Mit: Nu poti ramane insarcinata prima data cand faci sex

Poate ca ti se pare ca sansele sunt in favoarea ta, dar nu exista niciun motiv pentru care sa iti asumi acest risc. Poti ramane insarcinata la fel de usor prima data ca oricare alta data cand faci sex neprotejat. Nu sunt deloc pitine cazurile in care tinerele femei raman insarcinate in prima luna dupa ce si-au inceput viata sexuala.

Mit: Nu poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei

Este improbabil, dar nu imposibil, mai ales daca nu folosesti prezervativ sau pilule anticonceptionale. Unele femei au menstruatii mai lungi care se suprapun cu perioada de ovulatie, ceea ce inseamna ca pot fi fertile, desi sunt in timpul menstruatiei.

Mit: Pilula de "a doua zi" provoaca avort

Planul B, cunoscut si ca "pilula de a doua zi" sau "pilula de dupa", nu trebuie confundat cu RU-486, o pilula ce provoaca avortul. "Pilula de a doua zi" poate fi cumparata din farmacii, este sigura si nu provoaca avortul. Mai mult, daca ai luat aceasta pilula si esti deja insarcinata, adica daca un ou fertilizat s-a atasat de peretele uterin, aceasta nu va face prea mare diferenta.

Mit: Pilulele anticonceptionale pot duce la crestere in greutate

Desi testele clinicle nu au reusit sa determine o legatura intre contraceptivele orale si cresterea in greutate, femeile cred in continuare acest mit.

Singurul contraceptiv care provoaca o crestere in greutate dovedita este contraceptivul injectabil medroxyprogesteron acetat (DMPA).

Mit: Dispozitivele intrauterine nu sunt sigure pentru adolescenti

Studii invechite sugerau ca dispozitivele intrauterine de prevenire a sarcinii ar putea creste riscul inflamatiei pelviene la femeile sub 18 ani, dar aceasta informatie a fost contrazisa de teste recente.

Mit: Daca iti faci injectia anti HPV esti protejat 100% de cancerul cervical

Gardasil, vaccinul impotriva cancerului de col uterin, protejeaza impotriva a patru tipuri de HPV. Dar pentru aproape 30% dintre tipurile de cancer, vaccinul Gardasil nu ofera protectie, asa ca trebuie sa-ti faci in continuare controale in mod regulat la medicul ginecolog.

Mit: Dusurile interne vaginale sunt sanatoase

Vaginul se curata singur, asa ca dusurile interne vor face mai mult rau decat bine. Bacteriile naturale ce pot fi gasite in interiorul vaginului ajuta la curatarea lui, iar dusurile interne, ca si pudrele, spray-urile si orice alt produs cosmetic cu parfum, pot deranja acest echilibru facilitand infectiile. Spala-te doar cu apa calduta si sapunuri fara parfum si testate dermatologic si clinic.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#mituri sex protejat, #mituri boli transmitere sexuala, #mituri sanatate sexuala, #BTS, #transmitere boli sexuale, #sarcina primul contact sexual , #mituri