Cu copilul la nudisti? Pericole si complexe

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 07:59
14929 citiri
Cu copilul la nudisti? Pericole si complexe
Foto: Hepta.ro

Desi in Romania nudismul nu e la fel de raspandit ca pe alte meridiane ale lumii, cum ar fi Brazilia sau Jamaica, practica dezgolirii totale pe plaja are destui adepti si la noi, mai ales in zona de sud a litoralului. Cat de sanatos este insa cand nudistii isi duc si copiii la plaja, unde vad cu ochii inocenti trupurile celor lipsiti de orice inhibitie?

Ce probleme de comportament pot sa apara in cazul celor mici? Se mai dezvolta ei normal din punct de vedere emotional? Pentru a afla raspunsul la aceste intrebari, Ziare.com a stat de vorba cu psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro.

"Indiferent de varsta copilului, nuditatea are un impact emotional. Pana la doi ani, copilul se expune gol prin casa fara a constientiza nevoia de intimitate, insa aspectele acestea se vor schimba odata ce va creste, va intelege, va constientiza nevoia de intimitate", ne-a explicat specialistul.

Iulia Florea considera ca nudismul este o alegere si nu ar trebui sa fie o impunere, iar cei mici ar trebui sa fie intrebati daca vor sau nu sa se expuna. Evident insa ca la varste foarte fragede ei, nu au cum sa raspunda la astfel de intrebari.

"Multi parinti considera expunerea copilului la nuditatea altor persoane ca o educatie sexuala, crezand ca aceasta curiozitate a lor legata de acest subiect se va diminua si vor avea alte perceptii asupra sexualitatii: libertate, explorare, intoarcere la natura, iar viata lor sexuala va incepe mult mai tarziu. Dar din contra pot spune, toate acestea pot avea chiar efecte inverse", a adaugat psihologul.

In jurul varstei de doi-trei ani, copilul pune intrebari despre fetite si baieti si chiar invata ca exista diferente sexuale intre acestia. In aceste conditii, cei care sunt expusi nuditatii parintilor, dar si a altor persoane pot face comparatii legate de marimea organelor, sustine Iulia Florea.

Cele mai intalnite prejudecati despre nudism

"In plan sexual inconstient, nu se vor simti 'egalul tatalui sau a mamei', poate aparea un complex de inferioritate. De la varsata de 3-5 ani, incep sa puna intrebari legate de venirea copiilor pe lume. De la varsta de 6-8 ani, pot aparea intrebari despre sex", a precizat specialistul.

Iulia Florea le sugereaza parintilor ca inainte de a-si expune copilul astfel in public sa vorbeasca deschis cu el si sa ii explice anumiti termeni de anatomie.

"Consider ca pentru a expune un copil in fata altor persoane nude, ar trebui ca mai inainte sa vorbesti cu el. Sa-l intrebi daca vrea sa fie expus sau nu. Iar aceasta intrebare doar dupa cateva lectii de anatomie si de educatie sexuala, in functie de varsta lui.

Si, nu in ultimul rand, sa vorbesti de ideea de nuditate, de ce ai recurs tu la nudism, ce inseamna pentru tine. Cand este bine sa stea dezbracat si cand nu este bine. Cand trebuie sa fie pudic si cand nu trebuie sa fie. Este posibil ca cel mic, daca nu are aceste aspecte bine explicate, sa-ti faca surprize si sa se dezbrace in cele mai nepotrivite locuri", explica psihoterapeutul.

Mai mult, Iulia Florea mentioneaza ca, daca nu sunt explicate copilului toate aceste aspecte legate de nudititate, anatomie si educatie sexuala si i se impune sa faca nudism, acesta poate suferi chiar si un abuz emotional, cu un impact destul de puternic asupra viitoarei sexualitati si a perceptiei de sine.

"Pot aparea sentimente de vinovatie, neincredere in sine, complex de inferioritate, nu este la fel de 'frumos ca tata' etc.", a continuat Iulia Florea.

Expunerea in public a unui copil dezbracat poate avea avantaje, dar si dezvantaje, dupa cum spune psihologul.

"Lipsa pudorii are si partile ei bune. Poate da mai multa incredere in sine, curaj de a experimenta, dar si parti mai putin bune, inceperea vietii sexuale mult mai devreme, dar si o maturitate sexuala aparenta. Pudoarea este considerata o bariera, un fel de autocontrol intre a arata si a nu arata", a adaugat Iulia Florea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#copii nudism, #copii nudism plaja, #nudism copii siguranta , #nudism