Contraceptia - de ce este mai complicat pentru barbati?

Marti, 17 Iulie 2012, ora 22:03
4469 citiri
Contraceptia - de ce este mai complicat pentru barbati?

Se spune adesea ca este nedrept ca numai femeile sa ia pilule anticonceptionale si ca nu se lupta cu adevarat pentru crearea unui contraceptiv masculin eficient. Care este realitatea?

Un lucru este limpede: a evita o sarcina este mai simplu pentru o femeie decat pentru un barbat. Organismul femeilor elibereaza in fiecare luna unul sau doua ovule si multe lucruri pot bloca temporar ovulatia - incepand chiar cu sarcina, care ofera modelul "natural" pentru metodele contraceptive hormonale, potrivit Passeportsante .

Stoparea productiei de spermatozoizi nu are corespondent natural

In schimb, nu exista posibilitatea de a suspenda temporar producerea de spermatozoizi, pentru ca nu exista o situatie naturala in timpul careia fabricarea acestora sa fie stopata.

Caile prin care se actioneaza la ora actuala sunt de impiedicarea a spermei sa ajunga in vagin (prezervative), de a inactiva sau de a distruge spermatozoizii dupa ajungerea lor in vagin si/sau uter (spermicide, sterilet) sau de a impiedica iesirea lor din corpul barbatului (vasectomie).

Tratamentele hormonale care diminueaza productia de spermatozoizi au marele inconvenient de a feminiza corpul masculin si de a antrena impotenta si/sau scaderea libidoului. Ceea ce, evident, intra in contradictie cu scopul cercetarii.

Nu este vorba de un "complot" impotriva femeilor

A pune la punct o metoda contraceptiva masculina usor de utilizat si reversibila (al carei efect sa dispara repede dupa ce a fost utilizata) este o sarcina complexa, in care numerosi cercetatori s-au implicat de mult timp.

Caci, contrar a ceea ce gandesc multe dintre feministe, nu este un "complot" impotriva femeii si a fertilitatii acesteia. Numarul barbatilor care ar prefera sa nu fie fertili (mai precis sa nu fie atunci cand isi doresc, ca si femeile) este imens si potentialele castiguri ale producatorilor ar fi la fel.

Contraceptia masculina in prezent

Metodele masculine de contraceptie disponibile in prezent (in ordinea crescatoare a eficacitatii si securitatii) sunt urmatoarele:

- retragerea (ejacularea in exteriorul vaginului) - mai putin sigura la tineri si la adultii tineri si mai sigura la barbatii de peste 35 de ani, cand ejacularea nu se mai produce atat de repede;

- prezervativul - foarte sigur, cand este utilizat in mod corect;

- vasectomia - extrem de sigura, insa ireversibila.

Metodele experimentale (hormonale, injectarea de gel in canalele deferente pentru a distruge spermatozoizii) sunt inca slab controlate pentru a putea fi comercializate.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#contraceptia masculina, #dificultati creare contraceptiv, #cercetari contraceptie masculina , #prezervative