La ce foloseste sarutul

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 20:30
8111 citiri
La ce foloseste sarutul
Foto: Green Report

Buzele sunt asociate cu o parte enorma din creier. Alfred Kinsey a raportat in studiile sale ca unele femei pot avea orgasm numai prin sarut, fara contact genital.

Desi nu e ceva obisnuit, e perfect explicabil - buzele au terminatii nervoase atat de sensibile, incat cea mai usoara atingere trimite valuri de informatii spre creier. Cum au intuit musulmanii care au impus valul, buzele sunt cea mai expusa parte erogena.

Antropologii estimeaza ca peste 90% dintre culturi practica sarutul. Si nu e de mirare, avand in vedere placerea pe care ne-o provoaca, dar si utilitatea.

Sarutul activeaza dopamina, neurotransmitatorul recompensei si al placerii. Primul sarut cu cineva care ni se potriveste ne da senzatia de plutire, iar apoi absenta buzelor celuilalt ne poate taia pofta de mancare, somnul si starea de bine in general.

Sarutul activeaza si oxitocina, responsabila cu senzatia de intimitate si atasament, precum si serotonina, ceea ce ne creeaza ganduri obsesive legate de cel care ne-a sarutat. S-a observat ca nivelurile de serotonina implicate intr-o relatie noua seamana cu cele ale pacientilor suferinzi de tulburare obsesional-compulsiva. Buzele celuilalt ne obsedeaza.

Sarutul stimuleaza si adrenalina, ceea ce ne creste ritmul cardiac si ne reduce stresul. Sarutul este deci esenta indragostirii.

Dar care e scopul sarutului, utilitatea sa evolutionista? 59% dintre barbati si 66% dintre femei au omorat din fasa o relatie pentru ca nu le-a placut primul sarut. Proximitatea creata de sarut ne da ocazia de a simti, prin miros, dar si prin alte microsemnale, cat de compatibili genetic suntem cu potentialul partener.

Biologul Claus Wedekind a descoperit ca femeile sunt atrase de mirosul barbatilor care au un cod genetic diferit pentru sistemul imunitar. Gene ale imunitatii diferite garanteaza nasterea unor copii cu o mai mare diversitate genetica, ceea ce ii face mai sanatosi. Acest test este insa deturnat de folosirea anticonceptionalelor (cand preferinta e inversa).

Citeste mai mult despre La ce foloseste sarutul pe Think Outside The Box.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#sarut insemnatate, #sarut culturi, #zone erogene buze, #sarut informatii, #sarut sex, #sarut cod genetic , #sarut