Ziare.com

1 din 5 decese din randul femeilor are legatura cu sexul neprotejat

de Anca Serghescu
Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 21:54

   

1 din 5 decese din randul femeilor are legatura cu sexul neprotejat
Cea mai comuna cauza de mortalitate in randul femeilor din lume este SIDA, a concluzionat Organizatia Mondiala a Sanatatii in primul sau studiu legat de sanatatea femeilor din intreaga lume, cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani.

De altfel, dupa cum reiese din raport, unul din 5 decese la nivel mondial este legat de sexul neprotejat, relateaza AP. Iar explicatia este simpla: lipsa de informare sau a accesului la contraceptive (mai ales in tarile aflate in curs de dezvoltare), ambele cumulate cu lipsa fierului din organism.

Raportul a fost conceput pentru a arata tratamentul inegal de care au parte femeile, din punct de vedere al sanatatii, pe intreg parcursul vietii, din adolescenta si pana la maturitate.

Desi, dupa cum mentioneaza presedintele OMS, Dr. Margaret Chan, femeile beneficiaza de avantajul biologic, care le ofera o speranta de viata cu 6 pana la 8 ani mai mare decat a barbatilor, in multe parti al lumii ele sunt dezavantajate de saracie si accesul ingreunat la sistemul care le-ar putea oferi ajutor, din cauza ca normele culturale ale anumitor state pun accentul pe starea de bine a barbatului.

Conform aceluiasi raport, care citeaza statistici din 2004, 15% dintre decesele in cazul femeilor au loc in maternitate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1650 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor