Cand suntem prea batrani pentru sex?

Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 23:57
17976 citiri
Cand suntem prea batrani pentru sex?
Foto: Exacto

Se spune ca o data cu batranetea dispare si nevoia de sex. Un mit care, ca toate miturile este creat din perceptii si credinte mai mult sau mai putin adevarate.

In realitate raspunsul la intrebarea "Cand este cineva prea batran pentru sex?" este niciodata.

Si asta pentru ca organelle sexuale au o rezistenta uimitoare si pur si simplu nu se "epuizeaza". Desi majoritatea femeilor isi pierd capacitatea de reproducere dupa 50 de ani, iar barbatii devin rareori tati dupa 70 de ani actul sexual este posibil si dorit pana la sfarsitul vietii.

Terapia prin sex

Interesul sexual continuu si activitatea dupa varsta de 60 de ani sunt chiar terapeutice in toate sensurile.

Actul sexual si toate evenimentele care duc la el sunt la fel de fascinante si stimulante indiferent de varsta.

"O femeie in varsta care se leagana in balansoar tricotand s-ar putea sa descopere ca inca mai are multe de oferit daca ar avea sansa sa faca

aceeasi miscare intr-un pat confortabil cu un partener dispus.

Acest lucru nu inseamna insa ca batranii ar trebui sa se transforme in niste 'maniaci sexuali' cautand mereu un mod nou de a-si excita libidoul vibrant. Dar mare parte din izolarea si depresia care sunt caracteristice acestei varste pot fi evitate sau diminuate prin efectele sociale ale cautarii de parteneri sexuali potriviti", a declarat, pentru Ziare.com, psihologul Alina Oancea.

Indecent sau nu?

Exista un mit legat de sexul la batranete si anume indecenta - e sau nu indecent ca batranii sa faca sex?

Acest lucru a fost si este inca greu de inteles. Daca e decent ca un cuplu sa faca sex la 40 de ani si indecent pentru aceeasi oameni sa faca acelasi lucru, in acelasi fel, cu aceleasi organe cand au 65 de ani, cineva are mintea incurcata si plina de confuzie.

"O parte a acestei confuzii se datoreaza parerii gresite existente de ani de zile cum ca sexul fara reproducere este 'pacatos'. Pe masura ce imbatranesc multi spun ca nu mai au 'motiv' pentru sex. Dar cine spune ca au nevoie de motiv? Actul sexual este un motiv in sine. Daca reproducerea este singurul motiv pentru sex atunci intregul 'echipament' sexual a fost supraproiectat", mai spune psihologul.

Sexul este una dintre cele doua placeri repetabile ale omului. Fiecare experienta sexuala poate fi la fel de placuta ca cea de dinainte - a doua mia oara poate sa fie la fel de distractiv ca si a doua oara si tot asa.

Cealalta placere repetabila este mancatul.

"Un barbat de 65 de ani se bucura de asta la fel ca atunci cand avea 17 ani sau poate mai mult pentru ca si-a dezvoltat gusturile. Asa cum nu e

niciun motiv pe lume sa renunti la mancat pentru ca ai ajuns la 65 de ani, tot asa nu e niciun motiv sa renunti la sex", a mai spus Alina Oancea.

De ce renunta unii?

Exista si persoane care nu gasesc placere in sex si pentru care inaintarea in varsta sa fie pretextul ideal pentru a renunta la aceasta activitate.

Sa fii prea batran este o scuza acceptabila social pentru a te retrage din ceva de care nu ai invatat niciodata sa te bucuri.

Unii oameni in varsta renunta de bunavoie la sex cand le mor partenerii, mai ales daca atasamentul a fost foarte puternic, ei iau decizia ca nimeni altcineva sa nu ia locul persoanei pierdute.

"Cand cineva este prea batran pentru sex? o sa raspund printr-o anecdota: O fetita si-a intrebat bunica: 'Bunico, ai 70 de ani. Cand nu le mai place oamenilor sa faca sex? Bunica zambind a raspuns: Nu stiu draga mea, pentru un asemenea raspuns trebuie sa intrebi pe cineva mai batran decat mine'", a conchis psihologul Alina Oancea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sex batrani, #varsta sex, #terapie sex , #sexy