Senzational: romanii plateau partida de sex cu jetoane

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:41
4276 citiri
Senzational: romanii plateau partida de sex cu jetoane
foto: Daily Mail

Arheologul amator Regis Cursan, de profesie patiser, in varsta dede 37 ani, din Londra, a descoperit o moneda romana ciudata, rerpezentand pe revers imaginea unei partide de sex.

Omul care inscriptiona partidele de sex

Descoperirea a fost facuta in noroiul ramas dupa reflux, cu un detector obisnuit de metale. Patiserul a donat piesa unui muzeu din Londra, unde aceasta a fost curatata si expertizata timp de trei luni, iar, incepand cu luna aceasta, va fi expusa publicului, scrie Daily Mail.

Prima concluzie a specialistilor se refera la faptul ca nu este vorba de o moneda propriu zisa, ci de un jeton (fisa), cu care luptatorii sau sclavii romani plateau, la bordel, serviciile sexuale primite.

Pe jeton, se vede inscrisa cifra XIIII, probabil 14. Grafica lasa de banuit ca posesorul jetoanului nu era un bun stiutor de carte si nu retinuse inscriptionarea corecta a cifrei, respectiv XIV.

In orice caz, expertii estimeaza ca proprietarul jetoanelor detinuse cel putin 14 piese de acest fel, pe care le numerotase si cu care si-a satisfacut placerile de cel putin 14 ori in bordelul preferat.

Pretul partidei de sex: sapte paini

Ca valoare, tot expertii au stabilit ca piesa echivala cu pretul a sapte paini albe sau salariul pe o zi al unui muncitor necalificat. Astazi, cu un salariu poti cumpara incomparabil mai multe paini, iar sexul pe bani este negociabil, intrucat se practica numai la negru - am evoluat.

Descoperirea patiserului-arheolog a facut senzatie, iar curatorul muzeului, doamna Caroline McDonald, a declarat spre uimirea presei: "Asa ceva nu s-a mai desoperit pe teritoriul Marii Britanii".

Tot curatorul a explicat ca romanii foloseau jetoane si nu monezi la bordel din doua cauze:

Prima se refera la faptul ca angajatorii plateau o parte din salariu in jetoane, ca sa aiba certitudinea ca banii nu vor fi folositi in alte scopuri. Astfel, se evita ca barbatii, ramasi nesatisfacuti, sa recurga la acte de violenta.

Al doilea motiv ar putea sa fie acela ca sclavii nu cunoasteau limba latina si, pentru a stii exact destinatia pentru care au primit banii, li se ofereau jetoane in loc de monezi.

La romani, bordelul era o institutie respectata

Desi in Marea Britanie nu s-au mai gasit asemenea jetoane, specialistii stiu ca ele au mai fost descoperite in alte zone, unde au fost deasemeni catalogate, expuse in muzee si chiar cautate de licitatori.

Toate acestea fac dovada ca, in Imperiul Roman, prostitutia era legalizata, lucratorii sexuali se inregistrau la organele locale si plateau taxele si impozitele ca pentru orice profesie onorabila.

Poate chiar, la romani, prostitutia era o profesie onorabila, nu condamnata cu ipocrizie ca la noi, de ce nu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#moneda romana sex, #descoperire arheologica sex , #stiri sex