Ziare.com

16% dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala nu au folosit niciodata prezervativul

Joi, 08 Iulie 2010, ora 15:59

   

16% dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala nu au folosit niciodata prezervativul
Aproape un sfert dintre tinerii romani care si-au inceput viata sexuala cred ca tantarul poate transmite HIV, iar 16% nu au utilizat niciodata prezervativul.

Potrivit unui studiul realizat de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii - ARPS, aproximativ 62% dintre tinerii chestionati au declarat ca si-au inceput viata sexuala.

In legatura cu utilizarea prezervativului, 27% dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala declara ca nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, 32% dintre ei motivand ca a fost ceva neprevazut, 29% motivand increderea in partener, iar 15% ca nu s-au gandit sa foloseasca protectie.

70% dintre tinerii care au folosit prezervativul la primul contact sexual l-au folosit pentru evitarea unei sarcini nedorite, iar doar jumatate s-au gandit la evitarea unei infectii cu transmitere sexuala.

16,3% dintre respondenti au declarat ca nu au folosit niciodata prezervativul - acestia reprezinta o categorie cu risc ridicat de contractare a infectiilor sexuale, mai ales in conditiile in care acest comportament este cumulat cu tendinta de a avea relatii ocazionale, potrivit ARPS.

Potrivit ARPS, nivelul de informare al tinerilor cu privire la bolile cu transmitere sexuala este insuficient, atata vreme cat aproape un sfert dintre tineri cred ca tantarul transmite HIV, 19% dintre tineri inca mai cred ca HIV se transmite prin sarut, iar 8,7% daca dai mana cu cineva. Aproximativ 28% dintre tineri cred ca prin evitarea intepaturilor de tantari se reduce riscul infectarii cu HIV.

Potrivit reprezentantilor ARPS, concluziile studiului subliniaza necesitatea unor proiecte de educatie sexuala.

Cercetarea realizata de ARPS privind "cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani legate de infectia cu HIV, alte infectii cu transmitere sexuala si consecintele practicarii sexului neprotejat" a fost realizata pe un esantion de 1.325 de tineri din mediul urban si rural.

Sursa: rNews

Articol citit de 1309 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor