Asistenta sexuala: o noua profesie sau vechea prostitutie, deghizata?

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 22:40
9842 citiri
Asistenta sexuala: o noua profesie sau vechea prostitutie, deghizata?

Daca prostitutia este adesea condamnata de societate (cu ipocrizie, chiar de catre unii beneficiari), in schimb, interzicerea ei (daca este cineva in stare s-o interzica) creaza neastetpate probleme sociale care raman fara replica.

Persoanele cu dizabilitati au si ele dreptul la sex

Una din ele este problema diferitelor categorii de persoane cu handicap, condamnate la imposibilitatea de a avea o viata sexuala normala, comenteaza rue89.

Cateva tari europene si-au permis sa ia taurul de coarne, sa expertizeze aceasta delicata situatie sociala si sa-i gaseasca un fel de solutie, prin legalizarea unui statut de asistenta sexuala, in conditii stabilite de elege.

Exista astfel de reglementari in Olanda, Germania, Danemarca si Elvetia. Daca adoptarea cadrului judic este destul de simpla, apare totusi o porblema delicata, privind pregatirea profesionala a personalului caruia urmeaza sa i se incredinteze exercitarea profesiei.

Acesta trebuie sa fie bine pregatit privind modul cum se va comporta cu fiecare tip de handicap intalnit, in functie de natura fizica, cea psiho-patologica sau mentala.

In tarile care au aduoptat practica asistentei sexuale, selectia personalului incepe cu trierea motivatiilor care l-au determinat sa opteze pentru aceasta profesie.

Explicatia se poate baza pe dorinta candidatilor de a avea o activitate retribuita, pe simtul caritatii, dar poate fi la mijloc si intentia personala de a-si satisface propriul impuls sexual.

Punctul de vedere al feministelor

Nu este totuna. Selectia candidatilor pe aceste criterii nu este deloc usoara, iar hotararea se incredinteaza unor experti in materie, care le pot acorda, sau nu, accesul la un curs de pregatire si, in final, dreptul de practica, pe baza documentelor eliberate.

S-ar parea ca, cel putin metodologic, problema este pusa la punct. Cu toate acestea, incercarile de extindere a reglementarilor la nivelul altor state se izbeste de oponenta ferma a societatilor feministe.

Ele sustin cu inversunare ca, atat timp cat serviciile sunt tarifate, ele nu constituie nici mai mult, nici mai putin, decat o forma deghizata a prostitutiei.

Argumentul apare corect in optica feministelor, dar este interpretat ca neomenesc, in optica handicapatilor, carora nu le ofera nimeni o alternativa.

Pe de alta parte, puterea argumentului slabeste si mai mult, daca tinem seama de efectele colaterale ale postitutiei: proxenetismul, traficul de droguri si chiar crima, cu care adesea aceasta merge in paralel.

In plus, argumentul feministelor trece poate prea usor peste situatia socio-economica a femeilor in cauza. Ele pot fi atrase de aceasta profesie pentru ca n-au alta, pentru ca au avut, dar si-au pierdut serviciul, intr-un cuvant pentru ca nu-si gasesc alt mijloc de a-si castiga existenta.

Este usor sa-ti faci dileme. Greu e sa le rezolvi

Oare ce solutie vor alege cele carora nu li se ofera nici macar aceasta oportunitate? Oare nu cumva prostitutia? Oare nu vor cadea pe mana proxenetilor, sau nu vor fi atrase de ofertele traficantilor, in persectiva unei vieti indestulatoare?

Oare este de preferat statutul de prostituata fara statut, in locul unei situatii retribuite legal, sustinuta chiar de fondurile sociale ale statului chiar daca profilul are vadite conotatii sexuale?

Insusi faptul ca pregatirea se face intr-un cadru organizat si ca exercitarea profesiei are la baza o atestare legala, confera un statut social cu un fel de tenta umanitara. In lipsa acestuia, handicapatul este condamat la o viata desexualizata, careia cu greu i-ar putea veni in aparare un principiu moral.

Punand astfel de argumente in balanta, presa franceza dezbate in ultima vreme eventualitatea adoptarii unor reglementari similare in Franta, ceea ce a provocat si acolo aceeasi reactie din partea cercurilor feministe.

Deocamdata, nu anticipeaza nimeni adoptarea unui statut in tara hexagonului, dar daca si Franta s-ar alinia Olandei, Germaniei, Danemarcei si Elvetiei, n-ar fi exclusa extinderea in continuare a acestei ciudate forme de asistenta sociala.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#servicii sexuale persoane dizabilitati, #prostitutie persoane dizabilitati , #viata sexuala