Ziare.com

Cand este bine sa inceapa tinerii viata lor sexuala?

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 23:50

   

Cand este bine sa inceapa tinerii viata lor sexuala?
Suntem in fata unei dileme: pe de o parte, abstinenta dauneaza atat sanatatii, cat si formarii tinerilor ca personalitate, pe de alta parte, cercetari recente sustin ca inceperea prematura a vietii sexuale incetineste dezvoltarea normala a creierului, aflat inca in formare.

Observatii experimentale lipsesc in acest domeniu, iar concluziile statistice sunt putine, intrucat cercetatorii nu-si pot permite sa efectueze astfel de teste pe loturi de oameni, chiar daca acestia s-ar oferi voluntari, potrivit Infoniac.

S-au facut totusi experiente pe hamsteri, animale al caror comportament prezinta o oareacare asemanare cu comportamentul uman in ceea ce priveste raspunsul organismului la activitatea sexuala.

Un studiu, elaborat sub conducerea doctorandului in psihologie John Morris, a descoperit ca experienta sexuala timpurie la hamsteri produce un blocaj in dezvoltarea in continuare a creierului.

Studiul sugereaza cu nu este exclus ca un mecanism asemanator sa functioneze si in cazul organismului uman. Creierul, odata solicitat pentru actul sexual, isi considera terminata misiunea de maturizare si ramane in faza de statu quo.

Totusi, nu trebuie sa excludem anumite rezerve, cu privire la extrapolarea de la comportamentul hamsterilor la cel uman. Inteligenta animalelor a fost testata strict prin capacitatea de a gasi iesirea dintr-un labirint, test la care fiintele fara debut sexual au raspuns mai bine decat celelalte.

Dar inteligenta umana ar trebui testata prin mijloace mult mai pretentioase decat simpla iesire din labirint. Nu stie nimeni in ce masura acestea ar fi afectate sau nu de data inceperii activitatii sexuale.

Cercetarile complete nesecita timp

In plus, numerosi cercetatori ne pun in fata unor exemple devenite clasice prin simplitatea lor. Cel mai elementar se refera la femeile de odinioara, care erau pazite cu strasnicie sa nu cunoasca experienta sexuala pana la casatorie.

Nimeni nu poate sustine ca acele femei aveau creierul mai dezvoltat si inteligenta mai bine formata decat fetele de astazi, care isi incep viata sexuala de foarte devreme.

Un coautor al aceluiasi studiu, Zachary Vail, dupa ce explica efectele hormonale pe care viata sexuala prematura le-ar putea induce asupra organismului, sustine ca, in faza actuala, cercetatorii ar trebui sa fie prudenti si sa se abtina de la concluzii.

Opinia cercetatorului este ca va mai fi necesar mult timp, pana sa se poata stabili un punct de vedere stiintific, si, chiar atunci, se va pune sub semnul indoielii disponiibilitatea tineretului de a se conforma recomandarilor.

Deocamdata, trebuie sa ne multumim cu simple constatari, avand rol mai mult de observatii, decat de recomandari.

Patru constatari

1. Natura insasi a stabilit declansarea calendarului sexual la om, prin instalarea ciclului menstrual al femeii si prin erectia barbatului.

2. Spre deosebire de alte fiinte, a caror principala preocupare pragmatica este procurarea hranei, omul are o organizare sociala mult mai complexa. Lansarea prematura in viata sexuala ar putea dauna pregatirii profesionale, vietii de familie si chiar tinutei morale.

3. Spre deosebire de alte fiinte, pe care natura le invata sa se fereasca de abuz, pe om il tenteaza abuzul, de indata ce a cunoscut placerea. Dar abuzul, oricare ar fi el, este daunator.

4. O sensibilitate cu care tot natura a dotat fiinta umana face ca gestul sexual sa fie precedat de cel erotic, iar acesta de cel sentimental. Toate la un loc exprima ceva din farmecul vietii spirituale. A demara viata numai cu placerea sexului ne-ar dezumaniza.

De altfel, toate cercetarile se opresc la aprecieri generale, de genul "prea devreme" sau "prematur". Varsta exacta recomandata tinerilor ca sa-si inceapa viata sexuala nu cred ca ne-o vor spune bietii hamsteri, oricat i-am chinui in laborator cu abstinenta sau cu exercitii obligatorii de sex.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6074 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pana mai daunazi va considerati maimute evoluate

"S-au facut totusi experiente pe hamsteri, animale al caror comportament prezinta o oareacare asemanare cu comportamentul uman in ceea ce priveste raspunsul organismului la activitatea sexuala."

"Cu neputinta este sa nu vina smintelile, dar vai aceluia prin care ele vin! Mai de folos i-ar fi daca i s-ar lega de gat o piatra de moara si ar fi aruncat in mare, decat sa sminteasca pe unul din acestia mici" (Luca 17, 1-2; Marcu 9, 42).

Romanii sunt crestini ortodocsi. Si Sfanta Biserica invata ca activitatile sexuale inainte de casatoria religioasa se numesc pacatele curviei.
Iar Sf. Apostol Pavel ne invata:

"...Patima curviei are loc in trup, asa ne spune Sf.Pavel ca orice pacat sa savarseste afara de trup, iar curvia este in trup, care este "templu al Duhului Sfant"! Oricine se uneste cu femeia sa este un trup cu ea, caci se naste un copil din unirea acestora! Este un trup cu o *** daca se uneste cu ea si trupul lui devine curvesc din aceasta spurcata insotire! "trupul nu e pentru desfranare ci pentru Domnul, si Domnul este pentru trup! Au nu stiti ca trupurile voastre sunt madularele lui Hristos? Luand deci voi madularele lui Hristos , le voi face madulare ale unei ***? Nicidecum! ... Ati fost cumparati cu un pret! Slaviti pe Dumnezeu in trupul vostru si in duhul vostru care sunt ale lui Dumnezeu".

"Se numeste sminteala, influenta rea facuta aproapelui prin cuvinte si fapte nelegiuite, prin care aproapele este atras spre pacat."

http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/crestinii-sminteala-122928.html

 

@Crestin

Baiatu', du-ti mai incolo aberatiile. Sper sa n-ai copii.

mda

De parca el/ea nu a facut sex inainte de casatorie. Se da acum la batranete lupul moralist. Asa sunt oamenii....


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor